Pasolini-napokat tartanak az Art+ Cinemában

Pier Paolo Pasolini író, rendező születésének évfordulójához kapcsolódva február 29-től négy napon át retrospektív vetítéssorozatot tartanak az Art+ Cinemában, ahol a rendező fontos filmjeit láthatja a közönség.

Forrás: MTI2024. 02. 19. 17:30
Pasolini: Dekameron
Jelenet a Dekemaron című filmből. Forrás: Képernyőkép/Youtube/Austin Film Society Forrás: outube/Austin Film Society
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 29-én Pasolini utolsó filmjével, a Salo, avagy Szodoma 120 napja című darabbal indul a vetítéssorozat, majd a Dekameron, a Canterbury mesék, végül március 3-án Az Ezeregyéjszaka virágai lesz látható – áll a szervezők közleményében.

Pier Paolo Pasolini
Pier Paolo Pasolini író, rendező portréja. Forrás: Wikipedia

Az Élet trilógiája Pier Paolo Pasolini 1970 és 1974 között forgatott három filmje – a Dekameron, a Canterbury mesék és Az Ezeregyéjszaka virágai – összefoglaló címe. Mindhárom alkotás a középkorban keletkezett klasszikus mese- vagy novellagyűjteményeken alapul. 

Az olasz cenzúra a Dekameront és a Canterbury meséket egy időre be is tiltotta

A trilógia zenei konzultánsa Ennio Morricone volt. 
A filmek erőteljes atmoszférája jelentős részben az autentikus forgatási helyszíneknek és a jórészt amatőr szereplőknek köszönhető – olvasható a közleményben.
A Giovanni Boccaccio novellagyűjteménye alapján, olasz–francia–NSZK koprodukcióban készült Dekameron az 1971-es Berlinalén Ezüst Medve díjat kapott, a Geoffrey Chaucer történetein alapuló, olasz–francia koprodukcióban forgatott Canterbury mesék pedig a következő évben Arany Medve díjat nyert. Az Ezeregyéjszaka meséi alapján készült olasz–francia játékfilm az 1974-es cannes-i filmfesztiválon nyerte el a zsűri különdíját. 

Érdekesség, hogy Pasolini maga játssza a Canterbury mesékben Chaucert, valamint Giottót.

A Salo, avagy Szodoma 120 napja című film egy úgynevezett antitrilógia első fejezeteként készült el, de a rendező tragikus halála miatt folytatása már nem lett – írták a közleményben.

Borítókép: Jelenet a Dekemaron című filmből (Forrás: Képernyőkép/Youtube/Austin Film Society)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.