Ígéretesen indult, csalódásba torkollt a True Detective új évada

Alig másfél hónap leforgása alatt véget ért a True Detective legújabb, Night Country alcímre keresztelt évada, mely több szempontból is újító lett. A premissza színvonalas, atmoszferikus hat epizódot sejtetett, melyben a korábbiaknál több misztikum és horrorelem fedezhető fel. A végeredmény, noha nem lett rossz, az összkép okkal kapott hideget-meleget egyaránt.

2024. 02. 29. 13:00
true detective sorozat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyszín Ennis, egy fikciós alaszkai városka, ahova decemberben beköszönt a folyamatos sötétség. Ezzel egy időben a helyi, Tsalal nevű kutatóbázisról rejtélyes körülmények közt eltűnik nyolc férfi, az épületben pedig csak egy levágott nyelvet találnak. Liz Danvers (Jodie Foster) nyomozó és csapata értetlenül áll az eset előtt, sok a megmagyarázhatatlan tényező. Bekapcsolódik a nyomozásba Evangeline Navarro rendőr (Kali Reis), aki lassacskán rájön, hogy egy korábbi gyilkosságnak köze lehet az eltűnésekhez. 

true detective sorozat
Az új évad helyszíne egy fikciós alaszkai kisváros (Forrás: HBO Max)

A True Detective egyértelműen az első évada miatt lett kiugróan népszerű, melyre nyugodtan ráhúzhatjuk a tévétörténelem jelzőt. 

Nic Pizzolato egy egészen különleges krimit kreált, így a léc elképesztően, mint utólag kiderült, megugorhatatlanul magasan volt a folytatások tekintetében. A második szezont ízekre szedték, holott messze nem volt olyan rossz, szimplán merőben elütött elődjétől. A harmadik felvonás jobban teljesített a kritikusoknál és a nézőknél, de viszonylag hamar a feledés homályába merült. A Night Country már nem Pizzolato munkája, aki ezt lépten-nyomon hangoztatja is, hiába van a neve a stáblistán, semmi köze a címhez. A showrunneri posztot a kevéssé ismeret Issa López vette át, ő írta és rendezte mind hat a epizódot. Ehhez képest a felütés, a hangulat és a környezet, szinte mind a korábbi évadokat idézik, mégis beleszőve az alkotó saját szájízét. A sötétségbe burkolózó sarkvidéki kisváros rögtön olyan atmoszférát kreál, amire felcsillan a rajongók szeme. A rejtély tele van kérdésekkel, fenn tudja tartani a figyelmet és a nézőt érdekli, hogy mi történhetett. A pilot epizód zárása szintén pont annyira ad kapaszkodót, hogy a szereplőkkel egyetemben mi is el akarjunk merülni a történetben. 

Apropó szereplők!  Túl sok emlékezetes figurát nem vonultat fel a Night Country, de Jodie Foster Danvers nyomozója köztük van. Szabadszájú, nem rejti véka alá a véleményét, kifejezetten nehéz jellem erős igazságérzettel. 

A másik főszereplő, Navarro rendőr már sokkal kevésbé árnyalt, ő nagyjából kimerül annyiban, hogy erős, szereti a húgát és kísérti a múltja. Volt benne potenciál, de túl antipatikus és szélsőséges ahhoz, hogy megkedveltesse magát. Danvers alkalmazottját, Pete Priort (Finn Bennett) érdemes még kiemelni, ő a fiatal, tehetséges segéd, ám főnöke kizsigerelő magatartására rámegy a fiú magánélete. López az ügy mellett több szálat mozgat, beemel egy régebbi gyilkosságot, a helyi bánya és a lakosok közti viszályokat, a karakterek személyes traumáit, illetve az őslakosok hiedelmeit. Ezek közül a legtöbb sajnos csak időhúzó jelleggel bír, netán mézesmadzagként funkcionál, miszerint felépítenek egy alapot, amiből közel sem hozzák ki a maximumot. Hiába tart ki az érdeklődés, ha négy epizódon keresztül alig történik valami érdemleges.

 A cselekmény gyakran válik repetitívvé és érdektelen események váltják egymást. 

Prior önismétlő veszekedései az élettársával, Danvers módszerei, Navarro kálváriája egyszerűen elveszik a fókuszt a lényegről, így csapongóvá téve az élményt. Az ötödik részben törik meg a jég, ahol szinte egy óra alatt több dolog történik, mint a korábbi felvonásokban összesen. Végre izgalmassá, feszültté válik a légkör, érezni a tét súlyát, ám a lelkesedés hamar csalódottságba vált az évadzáró után. A reveláció önmagában kreatívnak hat, az összefonódó szálak fordulatossága részben működik, a probléma az arányokkal és a következményekkel van. Danvers vívódása nem elég hiteles, a végső döntése így teljesen karakteridegen, nem beszélve arról, hogy a morális dilemma helyett legitimál egy nem éppen pozitív üzenetet.

A Night Countryban volt lehetőség és ígéretesen indult. A szetting, az atmoszféra, a sötétebb, helyenként horrorisztikusabb közeg be tudják rántani az embert és az ügy misztikuma is kitart, ez a sztori azonban sokkal jobban működhetett volna egy két és fél órás mozifilmben. A felszínes, sablonos konfliktusok, sután kezelt mellékszálak csak megölik a tempót, a kegyelemdöfést pedig a felemás, de inkább csalódást keltő epilógus adja meg, melyen a káros konklúzió sem segít. Az HBO fejesei ellenben elégedettek, a nézettségi adatok remek számokat produkáltak, így berendelték az újabb évadot, újfent López felügyelete alatt. 

A lehetőség adott, de egy maximum korrekt közepesnél többre lesz szükség a jövőben.

 

Borítókép: Jelenet a True Detective legújabb évadából (Forrás: HBO Max)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.