A forradalom emlékezete: különleges tárgyak az 1848–49-es szabadságharcból + exkluzív videó

A Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményemben számos relikvia, dokumentum, tárgy és kézirat található, amely kötődik a 1848–49-es szabadságharchoz, illetve a március 15-i eseményekhez. Az intézmény állandó Petőfi-kiállításában ezek közül jó párat meg is nézhetünk. Az ikonikus ereklyék önmagukban is érdekesek, hiszen a kétszáz évvel ezelőtti korba repítenek vissza minket, de bámulatos történetüket is érdemes megismerni. Tudta például, hogy Petőfi Sándor március 15-én a Nemzeti dal és a 12 pont gyártása után a Landerer és Heckenast nyomdában felejtette sétabotként használt fokosát, vagy hogy Szendrey Júlia a költő elvesztése után egy halálfejes kendőbe hímezte bele bánatát? Ezen sztorik megismerésében Rózsafalvi Zsuzsanna, a kézirattár vezetője lesz segítségünkre.

2024. 03. 15. 7:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina

Borítókép: Forradalom és szabadságharc 1848–49-ben. Bellony László festménye (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.