Il Volo: újra Budapesten

2024 októberében újra, immár negyedszer ad koncertet a világhírű trió Budapesten. Az Il Volo október 10-én az MVM Dome-ban lép fel.

2024. 03. 25. 14:00
Az Il Volo új dala a Sanremói Dalfesztiválon debütált februárban.
Az Il Volo új dala a Sanremói Dalfesztiválon debütált februárban. Fotó: Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Il Volo tagjai, Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble 2009-ben debütálak egyéni résztvevőként a „Ti lascio una canzone” tehetségkutató műsorban, a RAI 1 olasz tévécsatornán. Az ötlet, hogy a három énekes együtt lépjen színpadra, a show megalkotójának, Roberto Cencinek a fejéből pattant ki. Hasonló triót szeretett volna létrehozni, mint a legendás Három Tenor (José Carreras, Luciano Pavarotti és Plácido Domingo).

Az Il Volo a 2015-ös Sanremói Dalfesztiválon
Az Il Volo a 2015-ös San Remo-i dalfesztiválon (Fotó: Wikipédia.org)

Az Il Volo útja a világhírig

Ezután a fiúk (akik 2009-ben még nagykorúak sem voltak, így a tárgyalásokat a szüleik folytatták) karrierje szédületes lendületet vett, ők lettek az első olasz előadók, akik rögtön egy amerikai lemezkiadó céggel szerződtek le, ez volt a Geffen Records.

2010-ben elkezdtek dolgozni első stúdióalbumukon, amelynek felvételei a londoni Abbey Road Studiosban zajlottak. A lemez 2010. november 30-án jelent meg Olaszországban, és a 6. helyig jutott az olasz albumlistán, később platina minősítést ért el. Az album nemzetközi verziója 2011. április 12-én jelent meg az USA-ban, ahol megjelenésének első hetében a tizedik helyet érte el a Billboard 200 listán.

2010-ben is ők voltak az egyedüli olasz művészek, akiket Quincy Jones meghívott a „We Are The World for Haiti” című projektbe 80 olyan nemzetközi sztárral együtt, mint Celine Dion, Bono, Lady Gaga, Carlos Santana, Barbra Streisand, Enrique Iglesias, Usher, Natalie Cole és Will.i.am a Black Eyed Peasből.

A trió az ezt követő években bejárta a világot, 2015-ben pedig az Eurovíziós dalfesztiválon is bemutatkoztak, miután megnyerték a San Remo-i dalfesztivált. Végül harmadik helyezést értek el a versenyen, de a közönségszavazást toronymagasan megnyerték.

A 2016 és 2017 évet a „Notte magica” projektnek szentelték, amely tisztelgés a Három Tenor 1990-es első közös koncertje előtt. 2021-ben a trió koncertet adott a Verona Arenában Ennio Morricone olasz zeneszerző tiszteletére, és kiadott egy Maestro Morriconénak szentelt tribute albumot Il Volo Sings Morricone címmel.

2024-ben az Il Volo fennállásának 15. évfordulóját ünnepli. Az évforduló alkalmából kiadnak egy új albumot, amelynek első dalát nemrég a San Remo-i dalfesztiválon mutatták be. A trió egy kétéves világ körüli turnéval koronázza meg az évfordulót, amelynek részeként immár negyedszer adnak koncertet Budapesten. A tavalyi telt házas Aréna-fellépés után idén már az MVM Dome-ban láthatja őket a közönség.


A trió eddig megjelent lemezei:

  • Il Volo (2010)
  • Christmas Favorites (2011)
  • We Are Love (2012)
  • Buon Natale: The Christmas Album (2013)
  • Sanremo Grande Amore (2015)
  • Grande Amore / Grande Amore International Version / L’amore Si Muove (2015)
  • Notte Magica – A Tribute To The Three Tenors (2016)
  • Ámame (2018)
  • Musica (2019)
  • The best of 10 years (2019)
  • Il Volo Sings Morricone (2021)
  • 4 Xmas (2023)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.