Most bárki belekóstolhat a börtönéletbe

A börtönéletet bemutató, interaktív állandó kiállítás nyílik Veszprémben, az egykori várbörtön területén jövő kedden. Az Ember a rács mögött című tárlat bepillantást enged a fogvatartottak személyes történeteibe, és átfogó képet nyújt a büntetés, a büntetés-végrehajtás évszázadokon átívelő alakulásáról.

Forrás: MTI2024. 03. 27. 20:30
Az Ember a rács mögött című kiállítás részlete Veszprémben, az egykori várbörtönben Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márkusné Vörös Hajnalka, a VEB2023 EKF programfejlesztési tanácsadója a szerdai sajtóbejáráson elmondta, hogy az épület egyik szárnyában a felvilágosodás előtti időszak nyilvánosan zajló büntetési gyakorlatát mutatják be, a másikban pedig az ezt követő időszakra jellemző büntetési módszert, aminek a lényege a fogvatartottak elszigetelése.

Interaktív állandó kiállítás nyílik Veszprémben. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A tárlat az egykori cellák falai között interaktív módon mutatja be egyebek mellett a bűn megítélésének időbeli változását, a pellengérre állítás gyakorlatát, a hóhér és a társadalom viszonyát, Sobri Jóska, a bakonyi betyár történetét.

Emellett a látogatók egy berendezett börtöncellát is megtekinthetnek.

A cellákban berendezett kiállítóterekben a bűn mérlegét, a bűn megítélésének társadalmi alakulását ismerheti meg a látogató. Láthatók a veszprémi várbörtönt formáló makettek, Brusznyai Árpád,1956-os veszprémi mártír, illetve Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, veszprémi püspök egykori cellája, Mária Terézia 1768-as törvénykönyve. 

Az egyik zárkában az egykori szökések történetét ismerhetik meg az érdeklődők, amelyek közül az elsőre 1833-ban került sor. 

A tárlaton a börtönéletre jellemző zajok és zörejek kísérik végig a látogatókat – ismertette Márkusné Vörös Hajnalka. Can Togay, a VEB2023 EKF művészeti és kreatív főtanácsadója a sajtóbejáráson arról beszélt, hogy a tárlat nemcsak a börtönélet árnyoldalait mutatja be, hanem kultúrtörténeti kitekintést is nyújt, társadalmi kérdéseket feszeget. Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) felidézte, hogy az országban utolsóként, 2000-ben szűnt meg a börtönélet a veszprémi várbörtönben. A tárlat célja, hogy az idelátogatók minél több időt töltsenek a városban, hozzátéve, hogy a börtönkiállítás méltán illeszkedik a megújult várnegyed egészébe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.