Újabb hatalmas nemzetközi siker a magyar világzene világában

Cserepes Károly Pink című lemeze felkerült a rangos Transglobal World Music Chart világzenei toplistájára. Az album a 29. helyen szerepel a márciusi összesítésben. A TWMC toplistát minden hónapban egy ötvenfős zsűri állítja össze.

Forrás: MTI2024. 03. 18. 22:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Transglobal World Music Chart (TWMC) világzenei toplistáját márciusban a szaharai Aziza Brahim vezeti Mawja című lemezével (kiadó: Glitterbeat), a második helyre a portugál énekesnő, Lina Fado Camoes című albuma került (Galileo Music Communication), a harmadikra az indiai Shakti This Moment című anyaga (Abstract Logix).

Decemberben jelent meg Cserepes Károly remixsorozatának hatodik és egyben záróalbuma, a Pink. A Blacklake (2016), a My Name is Elvis Presley (2018), a The Big Slalom (2020), a Nachtmusik (2021) és a The Sold Girl (2022) című Cserepes remixlemezek után ez az album is sikereket arat a világzenei piacon, játsszák a rádiók világzenei műsorai az Egyesült Államoktól Ausztráliáig.

A lemez zenei anyaga hatvan-hetven évvel ezelőtti felvételek felhasználásával született. 

Az alkotó olyan legendás népi mesterek – énekesek, zenészek – előtt tiszteleg és mond köszönetet az album ismertetőjében, mint többek között Zerkula János Gyimesközéplokról, Tankó Berta Gyimesfelsőlokról vagy Murguly Lajos Nagyecsedről.

– A remixmódszerrel a célom az volt, hogy néhány nagyszerű régi magyar folklór énekest egy szélesebb, nem szakmai közönségnek archív eredetben, mégis újszerű hangkörnyezetben mutassak meg. Úgy gondolom, hogy ezek az archív felvételek képviselhetik a leghitelesebben a magyar népdalok stílusát és szellemiségét. 

Koncepcióm másik része, hogy népdalainkat mindig valamilyen távolabbi, idegen zenei elemekkel, tradicionális és elektronikus mintákkal hozzam összefüggésbe.

Az ilyen elidegenítő hangszerelés célja, hogy hozzásegítse a hallgatót egy bizonyos távolságtartáshoz, mi, szakmabeliek pedig kevesebb elfogultsággal tekinthessünk arra, ami olyan közel áll a szívünkhöz – idézte Cserepes Károlyt a közlemény.

Cserepes korábbi, Nachtmusik című lemeze (amelyet szintén a Fonó adott ki) 2022-ben a 64. helyen zárt a World Music Charts Europe legjobb 200 albuma között.

Borítókép: Cserepes Károly a 2023-as Fonogram-díjjal (Forrás: Fonogram – Magyar Zenei Díj)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.