Hihetetlen, már 98 éves a világhírű természetfilmes

A brit televíziós személyiség az ismeretterjesztő televíziózás nagyágyúja, akinek munkásságát a tudományos világ is méltán elismeri. De azt tudják, hogy milyen zenei lemeze jelent meg?

2024. 05. 08. 8:00
BRITAIN-HSBC-CLIMATE-CHANGE
Sir David Attenborough természetfilmesként a szakma meghatározó alakja, akiért a közönség is rajong a mai napig. Fotó: Adrian DENNIS / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Attenborough nevét legtöbben a BCC-nél töltött évei alatt készített filmek miatt ismerik, melyek elhozták számára a világhírnevet. A minőségi ismeretterjesztő természetfilmek gyártásában nagyot alkotó angol azonban zenét is gyűjtött azokban az évtizedekben, melyekben járta a világot, hogy megmutathassa, milyen sokszínű élővilág vesz minket, embereket körül. 

WEB_INRIKES
David Attenborough május 8-án ünnepli a 98. születésnapját. Fotó: AFP/Björn Larsson Rosvall

 

Sir David Attenborough gyermekkora

1926. május 8-án született a mai London területén, ahol több testvérével nőtt fel. Fiatalkorát meghatározta a természettel való ismerkedés – érdekelték az ásványok, a kövületek, illetve az állatvilág szépsége is magával ragadta őt. 

Számos inspiráló esemény, találkozás terelte őt a természettudományhoz, a geológiához – később, egy 1945-ben elnyert ösztöndíjnak köszönhetően a Cambridge-i Egyetemhez tartozó Clare College padjait koptatta, ahol 1947-ben diplomázott.

Ugyanebben az évben sorsdöntő időszak következett számára, hiszen a királyi hadsereghez sorozták be, majd azt követően megnősült és két gyermeke született. 

 

Évek a BBC-nél

Attenborough az 1950-es években csatlakozott a BCC nevű televíziós csatornához. Kezdetben a kollégái nem tartották őt képernyőre alkalmasnak, ezért karrierjének elején különféle műsorokban kapott lehetőséget, melyekben leginkább producerként tevékenykedett – írja a Múltkor. A csatornánál 1965-ben lett programigazgató és számos kiküldetésben is részt vett, melyekből filmek is készültek és meghozták számára a világhírnevet.

Később, a televíziótól elszakadva a természetfilmes a legnépszerűbb streamingszolgáltatónak, a Netflixnek gyártott műsort: az Our Planet című sorozata 2019-ben debütált, majd később A Life on Our Planet című megható és egyben szomorú film szintén itt jelent meg. Utóbbi filmjében Attenborough meghatóan osztotta meg nézőivel, hogy élete folyamán szakmájának köszönhetően sajnos a természet hanyatlását követhette nyomon.

1985-ben munkásságának elismeréséül az akkori brit uralkodó, II. Erzsébet királynő ütötte Attenborough-ot lovaggá, a 2000-es évek elején pedig elnyerte az Order of Merit című kitüntetést, mely kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket ismert el a művészetek vagy a tudomány területén.

 

Zenét is gyűjtött a filmes

A szakember néhány éve lepte meg rajongóit és tisztelőit egy dupla zenei lemezzel. Sokan meglepődtek, hiszen ez egy újabb műfaj, melyben az akkor már jóval a 90-es éveiben járó filmes kipróbálta magát. 

A My Field Recordings from Across the Planet címet viselő korong David Attenborough utazásai alatt, a világ különféle tájain rögzített hanganyagokat tartalmazza. 

A televíziós több évtizeden keresztül őrizte azokat a felvételeket, melyekből egy válogatást jelentetett meg. A hatvanas években olyan felvételek rögzültek Attenborough szakmai útjai alatt, melyek ma már nem volnának lehetségesek: a hangok, a zenei felvételek a világnak olyan szegleteiről származnak, melyekben az emberek a tradicionális zenei környezetükben éltek, elszigetelődve a nyugati muzsikától. Bármerre járt a filmes, olyan inspiráló zenei anyagokba botlott, melyeket három rádióműsorban és lemez formájában osztott meg a közönséggel.

Ausztráliában nagy hatást gyakorolt rá, amikor egy szertartáson a több ezer éves hangszerrel, a didgeridooval idézték meg a kígyóisten Yurlunggurt. Paraguayban pedig armadillókat, vagyis tatukat filmeztek a Zoo Quest című műsorba – eközben Attenborough egy albumra való tradicionális hárfazenét vett fel, amit a film aláfestésére is használt

 – írja a Fidelio. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.