Mága Zoltán erdélyi koncertsorozatát is hatalmas siker övezte

Hatalmas siker övezte Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész 50 év, 50 koncert című sorozatának erdélyi állomásait, amely tolmácsolta az anyaország szeretetét és az összefogás erejét is. Kolozsváron, Marosvásárhelyen és a Nagyváradon dupla előadással tartott koncerteken a közönség vastapssal köszöntötte a hegedűvirtuózt.

2024. 05. 07. 22:00
Forrás: Facebook/Mága Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész a legújabb kulturális és karitatív misszióját, az 50 év, 50 koncert sorozatot az idei év első estéjén rendezett Budapesti Újévi Koncertjén indította útjára 50. születésnapja alkalmából azzal a céllal, hogy a zene összekötő erejével kiálljon Európa békéjéért és támogassa a gyermekek jövőjét, kiemelten gondolva a hátrányos helyzetű és állami gondoskodásban élőkre. 

Mága Zoltán
Mága Zoltán a rajongóival. Fotó: Facebook/Mága Zoltán 

Április végén Budapesten, az MVM Dome-ban, 16 ezer fős közönség előtt tartott jubileumi előadása után, most Erdélybe is elvitte az összefogásra ösztönző koncertsorozatát, ahogyan a már háromszor teljesített 100 templomi jótékonysági koncertsorozatának is részesei voltak Erdély és Székelyföld magyar települései.

A Pro Caritate-díjjal is kitüntetett hegedűművész első anyaországon kívüli eseményét Kolozsváron, a zsúfolásig megtelt Magyar Operában rendezte, ahol a magyarság európai hangjáért és erejéért, valamint a Európa békéjéért szólaltatta meg hegedűjét. Erdély kincses fővárosában rendezett különleges eseményen Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke köszönetét fejezte ki Mága Zoltánnak, hogy koncertjeit rendre elhozza Erdély magyarságának, mert mint fogalmazott, 

most kiváltképp nagy szükség van az olyan lélekerősítő találkozásokra, amelyek szolidaritásra, összefogásra buzdítanak és a jövő irányába utakat nyitnak. 

Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke azt hangoztatta, most, 2024-ben az erdélyi és székelyföldi magyarságnak azért kell összefognia, hogy legyen ereje és hangja Európában.

Marosvásárhelyen a felújított Kultúrpalotában tartott másnapi koncerten szintén a lélekegyesítő összefogást szorgalmazta köszöntőjében Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben mandátumot nyert európai parlamenti képviselő is, azt hangsúlyozva, most kiváltképp fontos időszak előtt áll az erdélyi magyarság, hogy saját akarata és döntése révén szót emelhessen a háború és a szegénység ellen, valamint konkrét lépéseket tehessen a magyarság megmaradásáért és fejlődéséért. A romániai magyar politikus ünnepnek nevezte, hogy Mága Zoltán koncertjei mindig zsúfolásig telt termekben zajlanak, ami azt mutatja, milyen nagyrabecsüléssel fogadják a világhírű hegedűvirtuózt Erdély és Székelyföld településein. 

A zene egyetemes nyelve mindennél fontosabb értéket, a szeretetet közvetíti, a békét, az összefogást hirdetve valódi hidakat tud építeni emberek és országok között

 – húzta alá az EP-képviselő.

Vastapssal ünnepelte a közönség az előadást. Fotó: Facebook/Mága Zoltán  

A nagyváradi Rogériuszi Református Templomban kétszeres telt ház előtt tartott koncerten a magyar identitás erősítése mellett a jövőért történő egységes kiállást, és az egymásra odafigyelő gondoskodást és felelősségteljes döntéshozatal fontosságát hangsúlyozták a romániai magyar képviselők. Biró Rozália, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szenátora, parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke köszönetet mondott Mága Zoltánnak, hogy a nagyváradi templomokban, és Erdélyben, Székelyföld legtávolabbi részéig eljutva az elmúlt egy évtizedben csaknem ötven koncertet adott már különféle jótékonysági koncertsorozatai révén. A romániai parlamenti politikus azt mondta, egységet, összefogást kell mutatni, és cselekedetekkel bizonyítani, hogy egy kisebbség nem azt jelenti, hogy kicsi, hanem azt, hogy hangja és ereje van.

Az 50 év, 50 koncert erdélyi eseményein Mága Zoltán azt hangoztatta, hogy mindig nagy szeretettel és örömmel jön Erdélybe, mert itt a valódi magyar identitást őrző emberek különleges módon találkoznak a széppel, a jósággal és az odaadó emberi önzetlenséggel. 

Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Nagyváradon, a Partiumban a keresztény egyetemen magánének szakos hallgatókat tanító világhírű operaénekes, az Érdemes Művész és Liszt Ferenc-díjas Molnár Levente a János vitéz című daljátékból adott elő részletet, majd a magyar Himnusz előtt a hazafiasság egyik legszebb dalának tartott áriát, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának betétdalát, a Hazám, hazám című áriát is elénekelte az erdélyi, gyergyóremetei születésű művész, hatalmas sikerrel. Szintén vastapsot kapott a Kolozsvári Magyar Opera énekművésze, Modra Noémi is. A Budapesti Primarius Szimfonikus Kamarazenekar és a Budapesti Gipsy Virtuózok közreműködésével tartott koncerten fellépett a számos nemzetközi hegedűversenyt megnyert és a budapesti Zeneakadémián, valamint a New York-i Juilliard Schoolban tanuló ifjabb Mága Zoltán is.

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész karitatív célokat is megvalósító koncertsorozata a következő napokban magyarországi városokban és kistelepüléseken, majd a Vajdaságban folytatódik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.