Rubik Ernő találmányát is megidézi a pécsi Zsolnay Fényfesztivál

Harminc helyszínen kínál programokat városszerte az idén július 4. és 7. között érkező pécsi Zsolnay Fényfesztivál. A rendezvény legnagyobb attrakciójának számító nemzetközi fényfestő verseny témája ezúttal a Rubik-féle bűvös kocka lesz.

2024. 05. 09. 12:48
Forrás: Facebook/Zsolnay Fényfesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hummel Márk, a tavaly is több mint százezer látogatót vonzó fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője a csütörtöki pécsi sajtótájékoztatón közölte: várhatóan több mint százezer látogatót vonz a fesztivál, amelynek legnagyobb attrakciója idén is a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny lesz.

Zsolnay Fényfesztivál
A Zsolnay Fényfesztivál versenyének idei témája a bűvös kocka (Forrás: Facebook)

 

A versenyben öt alkotás látható majd, és a háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációkat – a hagyományoknak megfelelően – kifejezetten a négytornyú pécsi székesegyház homlokzatára komponálják a művészek – tette hozzá. 

A verseny idei témája a Rubik Ernő által tervezett, világszerte jól ismert térbeli logikai játék, a bűvös kocka, amely éppen ötven éve jelent meg. 

Az ügyvezető hozzáfűzte: a fényfestő verseny mellett várhatóan a 19 állomásból, a teljes belvároson át haladó Fény Útja elnevezésű installáció- és épületfestő-sorozat lesz majd.

Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny szakmai partnere, a Kiégő Izzók vizuális csoport alapító tagja elmondta: a korábbiaktól eltérően nem pályázaton keresték a verseny résztvevőit, hanem 

meghívásos alapon válogatták össze a szerintük legjobb művészeket: egy magyar, egy angol, egy spanyol, egy dél–amerikai és egy német alkotót kértek fel, közülük pedig a közönség szavazatai alapján kerül ki a győztes.

Péterffy Attila (Pécs Jövője) polgármester arról szólt, hogy a fényfesztivál az évi több ezer pécsi kulturális esemény egyik legkiemelkedőbb darabja. Ezek, fűzte hozzá, biztosítják a város folyamatos pezsgését. A városvezető reményét fejezte ki, hogy idén is sok tízezren ellátogatnak az eseményre.

A Pécs belvárosát behálózó Fény Útja betétrendezvény 19 állomásos útvonala a belváros ikonikus épületeit érinti, a Kodály Központ hangversenytermét és a pécsi kulturális negyedet is. A Fény Útján a látogató és a mesterséges intelligencia is szerepet kaphat egy kiállítótér fénnyel való átformálásában, egy másik alkotás pedig a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz, mint ősi elem jelenkori szerepét.

A Kodály Központ hangversenytermében több száz vörösen izzó óriás lézernyaláb koreografált mozgását csodálhatják meg a látogatók, a belváros legnagyobb bevásárlóközpontjában száz négyzetméteres LED-falon az élet eredetének története formálódik át virtuális fantáziavilággá, míg a Kodály Központtal szomszédos Balokány Liget elvarázsolt fényerdővé változik.

A fesztivál nemcsak esti fényalkotásokkal várja az érdeklődőket, hiszen világosban színes utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal szórakoztatják a pécsieket és a turistákat: argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar előadóművészek, artisták és zsonglőrök gondoskodnak a napközbeni programokról.

A programok és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy – júniusig tavalyi áron beszerezhető – karszalag megvásárlásával tekinthetők meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.