Vérvonal

Ez egy kis város. Mindenki tud mindent.

Gazsó L. Ferenc
2022. 04. 19. 14:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvatlan ez a nagysága, jaj, nagyon óvatlan! Jegyre megy a kenyér, már a cukor is, minden sarkon besúgók, erre nyílt színen alkudozik a kofával. Képzeljék, őnagysága marhalábszárat akar venni. Tizenhét tavaszán egy szép, nagydarab, cupákos marhát. Azt mondja, erőlevesnek lesz, mert a mamája nagy beteg. Ki hiszi el? Gulyással vagy egy jó pörkölttel akarja elbűvölni az urát. Az már igaz, Korbuly jegyző úr nagyon igényes, finom ember. Mióta nőül vette a nagyságát, csoda peckesen jár, mint egy szúnyogcsődör.

Már abból is nagy ribillió támadt, mikor Teodóra, ez a jó házból való úrilány szerelembe esett a kisebbik Grünberg fiúval, akarom mondani Zöldhegyivel, mert arra magyarosította magát. Nem is titkolták, úgy jártak, keltek a korzón, mint egy jegyespár. Aztán a Grünberg fiút bezupálták, elment az orosz frontra. Teodóra nem sokra rá gyászba borult, szétkürtölte, hogy Grünberg Pali hősi halált halt Bukovinánál, ahol majdnem visszaszorítottuk a muszkákat.

Ez egy kis város. Mindenki tud mindent. A postamester megsúgta a nászomnak, hogy semmiféle papír nem jöhetett Grünbergről, mert arról neki tudomása lenne. Humbug, csak arra volt jó, hogy Teodóra bolondítsa a jegyzőt, nincs már Pali a láthatáron. Bejött a számítása, mert hamar összebútoroztak.

Az árak? Úgy elszabadultak, hogy követni képtelenség. Egy kiló marha tizennégyben, tudják, mikor ünnepélyesen kitört a nagy háború, és Vilmos császár azt üzente, hogy mire lehullanak a falevelek, itthon lesznek a fiaink, szóval tizennégy nyarán a kiló marha két koronába került. Most meg tizenegy korona, persze feketén, mert másképp egy dekát se kapni belőle. Teodóra nagysága könnyen költ, mert állítólag az élelmiszer cédulák felett is a jegyző mondja ki az áment.

Na, elég az hozzá, hogy hét hónapra rá megszületett a kicsi. Korbuly Jánosnak keresztelték, akárcsak a jegyzőt. Hét hónapra jött. Ki hiszi el? Legfeljebb az a balek Korbuly. Ahogy cseperedik Jánoska, hát kiköpött olyan, mint a Grünberg. A Korbuly kese hajú, Grünbergnek nagy fekete lobonca volt – vagy van, mit tudom én már – akárcsak ennek a gyereknek. Összenevetnek az emberek a hátuk mögött. Azért kíváncsi lennék, hogy mit mond az asszony, ha egyszer csak beállít a Grünberg Pali.

*

Egy ártatlan vérvétellel oda lett minden. Együtt mentünk apámmal negyvenkettőben, hogy vért adjunk a tábori kórházak javára. Akkor derült ki, hogy én az A, apám pedig a B vércsoportba tartozik. Piszkált a dolog. Mielőtt besoroztak, és a Don kanyarba vittek megvédeni a hazát, Mári néném leült velem egy délután, elvégre nem maradhatok bizonytalanságban, és elmesélte a történetet. Akkor tudtam meg, hogy a valódi apám nem Korbuly János, akit édesapának szólítok, és vasárnaponként egymás mellett állunk a misén, hanem egy zsidó ember, bizonyos Grünberg Pál, aki Zöldhegyire magyarosított.

Egyszeriben megértettem az összesúgásokat, a hirtelen elhallgatásokat, ha beléptem valahová. Forogni kezdett velem a világ. Még a nevem sem igaz, a vallásom se. Kérdőre vontam anyámat: hogy tehette ezt velem? Nehéz időkről beszélt, a nagy háborúról, a nyomor réméről, és arról, hogy az apám, Korbuly, aki ezek szerint nem az apám, már régebben udvarolt neki, csak ő belehabarodott Grünbergbe, aki egy igazi férfiszépség volt, továbbá rendes ember. Már az esküvőt tervezték, mikor az emberét elvitték a háborúba. Egy katona társa jelentkezett azzal, hogy az orosz fronton Grünberg eltűnt, alighanem elesett. Akkorra már kifogytak mindenükből, anyám várandós volt velem, mit tehetett? Engedett a jegyző ostromának. Évekig rettegett, hogy kiderül az igazság.

Én már a Donnál voltam az egységemmel, mikor anyámat temették. Tele voltam gyűlölettel, legszívesebben meghaltam volna, de a Teremtő mást rendelt. Mikor hazajutottam, évekig kerültem Korbuly Jánost. Egyszer aztán, ötvenegyben megkerestem mégis. Leültünk egy padra, ő az egyik végén, én a másikon. Szótlanul. Aztán egyszer csak megéreztem, ahogy a kezét ráhelyezi a kézfejemre. Fölnéztem, apám nézett vissza rám.

Borítókép: piactér, 1917. (Fotó: Fortepan/Országos Széchenyi Könyvtár)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.