Megtalálták a Német-Római Birodalom alapítójának impozáns templomát

A régészek egy királyi palotát kerestek Németországban, amikor egy több mint ezer éves templomot fedeztek fel, amit valószínűleg I. Ottó német-római császárnak építettek. A Szász-dinasztia uralkodója tudatos kormányzásának, eredményes centralizációjának és hódításainak köszönhetően 962-ben megalapította a Német-Római Birodalmat – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 07. 09. 20:20
null
I. Ottó német-római császár aranyozott lovasszobra (Magdeburg, 1240 körül) Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Ottó vagy más néven I. Ottó 912-ben született Madarász Henrik király és Mathilde királynő legidősebb gyermekeként. A Szász-dinasztia második uralkodóját 936. augusztus 7-én kiáltották ki német királlyá Aachen városában, majd augusztus 8-án a mainzi érsek megkoronázta.

Nagy Ottó számos alkalommal verte vissza kalandozó őseinket, akit 960 környékén sokan már császárként és a hit védelmezőjeként tiszteltek.

Az uralkodó tudatos kormányzásának, eredményes centralizációjának és hódításainak köszönhetően 962-ben megalapította a Német-Római Birodalmat.

I. Ottó német-római császár aranyozott lovasszobra (Magdeburg, 1240 körül)
Fotó: FLICKR

A németországi központú birodalom közép-európa egész területét irányította.

A történelmi feljegyzések szerint a szászországi Helfta közelében palotát és templomot építettek a római császár tiszteletére. Ezeket a Szász-Anhalt Állami Műemlékvédelmi és Régészeti Hivatal régészei májusban kezdték el keresni.

A most felfedezett, háromhajós templom körülbelül harminc méter hosszú és kereszt alakú volt

– mondta Felix Biermann, a Szász-Anhalt Állami Műemlékvédelmi és Régészeti Hivatal régésze a LiveScience online tudományos portálnak. – A szent helyet protestáns reformáció idején, a 16. században tönkretették, ám építésének idején a templom és a palota valószínűleg uralta a völgyet, ahol épült.

A régészek ezt a brossot is a templom területén találták
Fotó: STATE OFFICE FOR MONUMENT PRESERVATION AND ARCHEOLOGY SAXONY-ANHALT

Az eddig talált leletek között van egy román stílusú, zománccal díszített bronz feszület, amelyet az Új-Akvitániai (a mai Franciaország) Limoges-ban készítettek a 13. században. A régészek emellett felfedezték egy templomharang nagy méretű töredékét, valamint egy zománcozott, 9. századi brosst és számos érmét.

A szakemberek számos temetkezés nyomára is rábukkantak a templom körül, köztük néhány téglából készült sírra.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.