Budapest álomkora

Abban a korban járunk, amikor még mindig oly közelinek tűnt a századforduló, ám még hihetetlennek látszott az összeomlás.

Balázs D. Attila
2021. 08. 22. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1914 körül született ez a képeslap fővárosunk dunai panorámájáról. Abban a korban járunk, amikor még mindig oly közelinek tűnt a századforduló, ám még hihetetlennek látszott az összeomlás. A székesfőváros arculatát meghatározó épületek már elkészültek, az Országház is csak alig tíz éve állt a folyam partján.

 

A fotográfus által kiválasztott exponálási helyszín, a Budavári Palota építészeti munkálatai is ekkortájt fejeződtek be. A hatalmas épületkomplexum enteriőrjei is pompáztak, úgy mint a reneszánsz stílusú Hunyadi-, vagy a hírekben ma oly sokszor emlegetett, pazar kialakítású Szent István-terem.

 

Álomkor volt ez. A világ legszebb fővárosának álomkora, amiből Budapestnek hamar fel kellett ébrednie, hiszen jött az első nagy háború, majd ezzel együtt megjelentek a vörös rongyok a Duna partján. És, ha azt mondtuk volna 1914-ben egy budai polgárnak, hogy öt év múlva román bakák lövöldöznek majd a pesti rakpart felől, akkor bizonyára jól szembe is lettünk volna kacagva. Néha eltűnődök azon, hogy miért is nem robbantottuk be sohasem a kárpáti átkelőket keleten, véglegesen...

 

A palota állapota szempontjából a kommün és a román megszállás semmiség volt ahhoz képest, amit 1945-ben kellett megélnie, s amit röviddel a kegyetlen második világháborús pusztítás után. Csodának mondható, hogy ma egyáltalán van honnan folytatni a helyreállítást, a történelmileg hiteles újjáépítést.

 

Időutazó sorozatunk 15. része a régi Torockóra röppenti a mélyen tisztelt olvasót szerdán.

 

Borítókép: Négynyelvű színezett képeslap Budapestről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.