Kivételes rabszolgaszállást tártak fel Pompejiben

A rabszolgák életkörülményeibe ritka bepillantást engedő helyiséget – egy rabszolgacsalád dísztelen lakhelyeként is szolgáló tárolóhelyiséget – tártak fel Pompeji ókori romvárosában. A 14 négyzetméteres kamrának egyetlen, magasan elhelyezkedő ablaka van, falai teljesen dísztelenek — olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 11. 08. 8:38
Pompeji, 2021. februr 15. H bortja a Vezv cscst a pompeji rgszeti park fell nzve Npoly kzelben 2021. februr 15-n. Pompeji kori rmai romvrost a Vezv kitrse puszttotta el 79. augusztus 24-n. A rgszeti parkot 1997-ben vettk fel az UNESCO kulturlis vilgrksgi jegyzkre. MTI/EPA-ANSA/Cesare Abbate Fotó: Cesare Abbate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter szombati bejelentése szerint

 jelentős felfedezésről van szó, amely gazdagítja ismereteinket a régi pompejiek mindennapjairól, különös tekintettel a kevéssé ismert társadalmi rétegekre.

Egy kis alapterületű, de kiváló állapotban fennmaradt hálószobát ástak ki a vulkáni hamu és törmelék által maga alá temetett Pompeji Civitia Giuliana elővárosában — a pompeji városfaltól mintegy 700 méterre északra — egy villában, tőszomszédságában annak a helyiségnek, ahol januárban egy ugyancsak jó állapotban fennmaradt ceremoniális szekeret fedeztek fel.

A 14 négyzetméteres kamrának vagy rabszolgaszobának egyetlen, magasan elhelyezkedő ablaka van, falai teljesen dísztelenek. A teremben találtak három egyszerű ágyat, kötelek által tartott fapriccset, két 1,7 méterest és egy 1,4 méterest, ez utóbbit vélhetően a családban élő gyermek használta. 

Az ágyakra lepedőt vagy szőnyeget teríthettek az alváshoz.

Egy faládában fém- és textiltárgyakat fedeztek fel, amelyek lószerszám részei lehettek, továbbá faszerkezetet, amely egy szekér – vélhetően a korábban talált szertartáskocsi – kormányzására szolgálhatott. Az ágyak alatt éjjeliedények és más személyes tárgyak voltak, az egyik sarokban nyolc, a villa urának birtokát képező amforát — háztartási tárolóedényt — találtak.

Olyasmit látunk itt, ami többnyire árnyékban marad

— mondta Gabriel Zuchtriegel, a Pompeji Régészeti Park igazgatója, arra utalva, hogy a tárgyi és írásos emlékek rendszerint csak a társadalom felsőbb rétegének életéről szolgálnak információval.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: hó borítja a Vezúv csúcsát a Pompeji Régészeti Park felől nézve, Nápoly közelében 2021. február 15-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Cesare Abbate)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.