Végleg elhagyják az oroszok a Nemzetközi Űrállomást

A döntésről az orosz űrprogram vezetője beszélt az állami tévében – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Forrás: Vg.hu2022. 05. 01. 13:02
null
-, 2022. április 20. A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Ûrügynökség által 2022. április 20-án közreadott, a Szojuz MSZ-19 orosz ûrhajó személyzete által 2022. március 30-án, a szétkapcsolódás után készített kép a Nemzetközi Ûrállomásról (ISS). MTI/AP/Roszkozmosz Orosz Szövetségi Ûrügynökség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszáll a Nemzetközi Űrállomás (ISS) további fenntartásából Oroszország, az évtizedekkel ezelőtt indított projektet így sorsára hagyja Moszkva – számolt be a Bloomberg című amerikai lap orosz forrásokra hivatkozva. 

Az űrben is érezhető az orosz támadás hatása

A Nemzetközi Űrállomás orosz és amerikai részei is működésképtelenek a másik nélkül.

Oroszország már eddig is fenyegetőzött azzal, hogy végleg elhagyja az űrállomást, miután a nyugati országok szankciókat léptettek életbe ellene az ukrajnai háború miatt. Most viszont úgy tűnik, meghozták a hivatalos döntést – írja a Világgazdaság.

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz igazgatója az állami tévében azt mondta: a partnereiket hamarosan hivatalosan is értesíteni fogják, hogy az orosz kozmonauták egy éven belül elhagyják a Nemzetközi Űrállomás fedélzetét. 

Ez azért is nagy csapás a nyugati országoknak, mert jelenleg leginkább Oroszországnak van olyan technológiája, amellyel személyzetet és utánpótlást tud feljuttatni az űrállomásra, néhány civil cég – például Elon Musk SpaceX nevű vállalata – sikeres próbálkozása mellett, így az amerikaiak rá voltak kényszerítve, hogy Moszkva kedvében járjanak ebben a kérdésben. 

Bár az Egyesült Államok és Oroszország között napról napra nő a feszültség az ukrajnai háború miatt, mindkét fél azt hangoztatta, hogy az űrben nincs konfliktus, együtt tudnak működni. Úgy tűnik, ez csak mostanáig volt így. 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség 2022. április 20-án közreadott, a Szojuz MSZ–19 orosz űrhajó személyzete által 2022. március 30-án, a szétkapcsolódás után készített kép a Nemzetközi Űrállomásról  (Fotó: MTI/AP/Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.