A századik arany-időutazás

Mi más mozdulhatott volna meg gyűjteményemben, mint az a  képeslap, amelyet a legendás Aranycsapat több tagja is aláírt.

Balázs D. Attila
2022. 06. 19. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi esszésorozatunk, az Időutazás a magyar múltba elérkezett a 100. állomásához. Az angolok elleni hatalmas keddi futballgyőzelem után (2022. június 14. – jól jegyezzük meg ezt a dátumot!), mi más mozdulhatott volna meg gyűjteményemben, mint az a képeslap, amelyet a legendás Aranycsapat több tagja is aláírt.

Prága, Szent Vitus székesegyház, 1951. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Lapunkat 1951-ben maga Grosics Gyula küldte Prágából az Arad megyei Vadászra, társai üdvözletét is tolmácsolva erdélyi sógorának és annak családjának. Magát a képeslapot is a címzésben szereplő Nagy István lelkész úr egyik unokájától, régi jó barátomtól csereberéltem még évekkel ezelőtt.

A hátlapon jól kivehető a „Fekete párduc” szignója mellett Puskás Ferenc, Budai II László, Kocsis Sándor, Lóránt Gyula és több más magyar góleádor aláírása is. Azoké a nagyoké, akik kedden az égi lelátóról drukkoltak mai méltó utódaiknak.

A prágai Szent Vitus székesegyházat ábrázoló lapot 1951. október másodikán írták alá válogatott labdarúgóink, illetve a Budapest Honvéd játékosai. A futballkrónika szerint másnap már a CWSK Varsóval játszottak a honvédesek a „Baráti hadseregek tornáján”. A lengyeleket 2–1-re meg is vertük Budai góljaival a vitkovicei városi stadionban harmincezer ember előtt.

De a fiúk ekkor még nem utaztak haza, mert október 5-én 4–0-ra (!) el kellett páholni helyben a Gottwaldov Svit csapatát is. Ekkor Puskás két gólt is lőtt, Kocsis és Budai pedig egyet-egyet. Két napra rá ismét remekeltünk, immár Prágában, ahol 25 ezer néző előtt három kettőre győzött a Honvéd a CDNV Szófiával szemben Puskás és Budai, valamint egy bolgár öngól jóvoltából.

A cseh körutat 1951. október 14-én zártuk, amikor válogatottunk 2–1-re legyőzte Csehszlovákiát Kocsis Sándor góljaival. A Sebes Gusztáv által összeállított magyar keretből akkor az alábbi válogatott labdarúgóink léptek pályára: Henni Géza, Kovács József, Börzsei János, Lantos Mihály, Kovács Imre, Bozsik József, Sándor Károly, Kocsis Sándor, Palotás Péter, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Czibort a 46. percben az a Hidegkuti Nándor váltotta, aki 1953. november 25-én mesterhármast bombázott be Angliának a múlt évszázad legnagyobb mérkőzésén. Ez volt a hathárom, aminek immár méltó folytatása lett a keddi négynulla.

Sorozatunk ezzel a képeslap-relikviával adózik örök tisztelettel mindkét Aranycsapat előtt!

Az Időutazás a magyar múltba 101. részében tovább rójuk a Kárpát-medence útjait a régi dokumentumértékű lapok segítségével.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Az Aranycsapat és a Budapest Honvéd labdarúgói által aláírt képeslap 1951. októberéből. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.