Penészgomba a demencia tüneteit okozta egy ausztrál nőnél

2016-ban az ausztráliai Új-Dél-Wales állambeli Manlyban Amie Skilton és férje új lakásba költözött. A természetgyógyász és táplálkozási szakértő ausztrál nő két hónappal a beköltözés után rosszul érezte magát. Hamarosan a nevére sem emlékezett. A demencia hatvan év fölöttiek körében gyakori, ezért döbbent meg mindenki, hogy a 37 éves nőnél diagnosztizálták ezt az állapotot.

2022. 09. 09. 15:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A demencia egy – általában krónikus és fokozatosan súlyosbodó – tünetegyüttes, amely esetén a kognitív funkciók romlása meghaladja az életkor előrehaladtával normálisan várható hanyatlás mértékét”– idézte a Házipatika.com az Egészségügyi Világszervezet (WHO) leírását. A definíció világosan rámutat, hogy bár a demencia jellemzően idős embereket érint, egyáltalán nem része az öregedés természetes folyamatának.

A demencia tüneteit főként a hatvan év fölöttiek körében diagnosztizálják, ezért döbbent meg mindenki, amikor egy 37 éves nőnél tapasztalták ezt az állapotot. 

 

Mik a demencia tünetei? 

Demenciára utaló tünet a memóriaromlás, a kommunikációs nehézségek, a vizuális, a tájékozódási és a problémamegoldási képesség romlása, az összetett feladatok elvégzésének nehezítettsége, illetve a zavartság és a nyugtalanság. 

A demencia tehát sokféle formát ölthet, de a feledékenység önmagában még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érintett személy demens lenne. A szakportál szerint a demencia alapja ugyanis minden esetben az agyi idegsejtek és a köztük kiépült kapcsolatok sérülése, elvesztése. 

Ennek leggyakoribb kiváltó oka az Alzheimer-kór, amely az esetek mintegy háromnegyedéért felelős. A statisztikák szerint az esetek egytizedében jelentkeznek a demencia tünetei 65 éves kor alatt, ami jól mutatja, miért nevezhetjük az életkort a legerőteljesebb kockázati tényezőnek. (Szintén fokozza a rizikót az öröklött genetikai hajlam, azaz ha a felmenők között előfordult már demencia.)

Fiatalkori demenciát okozhat a penész? 

A tökéletes egészségnek örvendő ausztrál Amie Skilton abba a tizedbe tartozik, aki 60 éves kora előtt lett (látszólag) demens. Egészségének romlását nehezen hihető jelenség okozta. Amie Skilton a férjével 2016-ban az ausztráliai Új-Dél-Wales állambeli Manlyban új lakásba költözött. 

A most 42 éves, természetgyógyász és táplálkozási szakértő nő két hónappal a beköltözés után rosszul érezte magát. Hamarosan a nevére sem emlékezett. A jelenség mindenkit megdöbbentett, hiszen, ha valaki, akkor Amie Skilton egészséges életet élt. 

Csakhogy egy veszélyforrással nem számolt. A rosszul megépített fürdőszobából minden egyes zuhanyzás után jelentős mennyiségű víz folyt a szobai szőnyegek alá. Ami alatt penészgombatelep alakult ki. Amie szervezete – a hónapokon át tartó terhelés hatására – különböző tüneteket produkált. 

Allergiás lett, hirtelen tíz kilogrammot hízott, miközben fáradtsággal küszködött. És a következő néhány hónapban Amie agyműködése is hanyatlott. Végül neurológushoz utalták, aki Alzheimer-kórt diagnosztizált nála.

Előfordult, hogy nem tudtam, hogyan öltözzek fel. Néztem a ruhákat, és zavarban voltam, hogyan kell felvenni őket

 – mondta a nő a New York Postnak. Korábban rendszeresen Vespa robogójával járt vásárolni, de elfelejtette, hogy hol parkolt, a kulcsok is gyakran a gyújtáskapcsolóban maradtak. A legaggasztóbb tünet mégis az volt, amikor a saját nevére sem emlékezett.

Hogyan károsíthatja a szervezetünket a penész?

A penészgombákkal valóban vigyázni kell. Ezek bármilyen nedves, párás helyen megtelepednek. Az általuk nagy mennyiségben termelt spórák miatt légzőszervi megbetegedések, allergiás reakciók alakulhatnak ki. Az arra érzékenyeknél a védelmi mechanizmust a penészgomba levegőben terjedő spórája (allergén) váltja ki. Az allergénforrással közvetlen érintkezve bőrtünetek is megjelenhetnek. Az ausztrál nőnél egészen más hatások alakultak ki.

Eleinte sem Amie Skilton, sem orvosai nem tudtak a házi penészgombatelepről, ezért a szakemberek más irányban kutakodtak. Végül a nő jött rá, hogy hirtelen megbetegedését a penész okozhatta, miután egy barátja azt mondta, hogy férje egy hasonló helyzet miatt lett rosszul a házukban. 

A házaspár elhívott egy épületbiológust, aki vizet talált a hálószobájuk és a dolgozószobájuk szőnyege alatt. Amikor felemelték a szőnyeget, fekete penész volt alatta, a matracuk alsó része pedig zöld színűre vált. Amikor az ingatlanügynökség szembesült a helyzettel – erről a Dailymail.co.uk – írt, elismerték, hogy tudtak a szivárgásról. Amie Skilton azóta kiderítette, hogy az emberiség azon 25 százalékához tartozik, aki genetikailag érzékeny a penészgombára.

Amie Skilton közben elköltözött egy garantáltan penészmentes otthonba. Agyműködése normalizálódott, nem szenved fáradtságtól vagy bármilyen más tünettől. A penészgombával kapcsolatos tudását pedig mások megóvására használja – miután képesített penészvizsgáló technikus lett.

A WHO korábbi becslése szerint – ezt is a Házipatika.com idézte – a demenciával kapcsolatos globális kiadások összköltsége meghaladja a 800 milliárd dollárt, ami a globális GDP 1,1 százalékával egyenértékű. A hatvan éven felüliek átlagosan öt-nyolc százaléka küzd valamilyen mértékű demenciával. Mindez az átlagélettartam mostani növekedési üteme mellett azt jelenti, hogy 2030 és 2050 között 82 millióról 152 millióra emelkedhet a demens betegek száma.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.