Szőrös csigát rejtett egy 99 millió éves borostyán

Szőrös csigát talált egy nemzetközi kutatócsoport egy 99 millió éves borostyánban Mianmarban (Burmában).

Forrás: MTI2022. 10. 25. 13:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újonnan felfedezett szárazföldi csigafaj házának peremén rövid, sörteszerű szőrszálak helyezkednek el, ami vélhetően evolúciós előnyhöz juttatta a puhatestűt – közölte szerdán a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és Természettudományi Múzeum.

A csigakövületet egy krétakori borostyánbányában fedezték fel. A burmai borostyánban a Tarebia granifera családba tartozó csigák összesen nyolc faját azonosították.

Az újonnan leírt csigafaj héján lévő finom szőrszálak mindössze 150-200 mikrométeresek (0,15-0,20 milliméter). Nem szokatlan, hogy a megkövült vagy a ma is élő szárazföldi csigák házát bordák, szőrszálak, csomók vagy redők díszítik, ezek azonban bonyolult kialakításúak és rendszerint valamilyen meghatározott célt szolgálnak.

 

A szőrszálak segíthetnek az állatnak például könnyebben megkapaszkodni egy növény szárán vagy levelén. Az is meglehet, hogy gondoskodtak a csiga hőszabályozásáról vagy védték a csigaházat a szétbomlástól a trópusi erdők nagyon savanyú talajában és az avarban.

 

A sörték álcaként is szolgálhattak vagy közvetlen támadástól védhették a csigát. A tudósok azt sem zárják ki, hogy a szőrszálak előnyt jelentettek a nemi szelekciónál.

Borítókép: Tarebia granifera Indonéziából (Fotó: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.