Vírusevő planktonokat fedeztek fel

Az amerikai tudósok szerint a vírusokban sok az olyan tápanyag, mint a nukleinsav, a nitrogén vagy a foszfor.

Magyar Nemzet
2023. 01. 03. 14:40
close up coronavirus cells epidemic in 3d render.
coronavirus cells outbreak, epidemic of coronavirus disease 2019-2020. COVID-19, caused by the SARS-CoV-2 virus. 3d rendering Fotó: Getty Images/iStockphoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vírusokkal táplálkozó édesvízi planktonokat fedeztek fel amerikai tudósok. Mindez hatalmas jelentőséggel bír, ilyen típusú élőlényeket ugyanis még nem láttak korábban – írja cikkében az Origó.

A Nebraskai Egyetem mikrobiológusai vizsgálataik során megállapították, hogy a Halteria és a Paramecium planktonnemzetség tagjai kizárólag vírusokkal táplálkoznak, és az ezekből nyert energiából tartják fenn magukat, illetve szaporodnak.

John DeLong kutató kifejtette: a felfedezés ugyan szokatlan lehet, bár a vírusokban sok az olyan tápanyag, mint a nukleinsav, a nitrogén vagy a foszfor.

DeLong és kutatócsoportja a Halteria nemzetség két csoportjával kísérletezett: az egyiket nem etették, a másikat viszont klorovírusokkal (algákat fertőző kórokozók) táplálták. Ennek eredményként bebizonyosodott, hogy az utóbbi csoport a vírusok elfogyasztásával gyarapodott. 

Elképzelhető, hogy a jövőben több elsődlegesen vírusokat evő élőlényt, úgynevezett viruvoreket fedeznek majd fel a tudósok, ami a szénkörforgás újragondolására ösztönözheti őket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images/iStockphoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.