Megdőlt a melegrekord, jönnek-mennek a frontok + videó

Ezekben a napokban ér véget a farsangi időszak, sokfelé búcsúztatják a telet. Szombaton a melegrekord is megdőlt, a hétvége hátralévő részében változékony, szeles időre van kilátás. A középtávú előrejelzés viszont a lehűlést sem zárja ki a következő hét végére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET, FB, VG2023. 02. 18. 17:09
null
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszan elnyúló hullámzó frontálzóna szeli ketté északnyugat–délkeleti irányban Európát. Amíg a frontrendszer területén többfelé felhős, csapadékos az idő, addig délen továbbra is sokat süt a nap az anticiklonális hatásoknak köszönhetően. A Kárpát-medence időjárását hullámzó frontrendszer határozza meg, emiatt változékony, szeles idő várható a következő 36 órában – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Általában sok lesz felettünk a felhő. Szombaton átmenetileg főként az északi, északnyugati tájakon, majd tartósabban vasárnap délelőttől már másutt is szakadozik, csökken a felhőtakaró. A napsütést ekkor is gyakran zavarják majd gyorsan vonuló felhőtömbök.

Reggelig helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor, de vasárnap napközben már összességében több helyen kell időszakosan számítani rá. A nyugatias szél nagy területen lesz élénk, több helyen erős. A magasabban fekvő helyeken, illetve északon néhol síkvidéken viharos lökések is lehetnek.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 10 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 10 és 15 fok között alakul, de a szelesebb északi részeken helyenként ennél egy-két fokkal melegebb is lehet – derül ki az előrejelzésből.

A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy ez az időszak megterhelő a frontérzékenyek számára. Főként a melegfrontra érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, migrén, koncentrálási nehézségek léphetnek fel, és fokozott stresszhatásra számíthatunk.

A folytatásban is egymást váltogatják az időjárási frontok, melyek hatására változékony, időnként szeles idő valószínű a sokévi átlagnál magasabb hőmérsékleti értékekkel.

 

Megdőlt a napi országos és budapesti melegrekord

Az előzetes adatok alapján megdőlt a mai napra vonatkozó melegrekord. A korábbi rekordot Pécs tartotta 1955-ből, amikor 18,2 fokot mért a műszer. 

A rekordot közösen Sopron és Fertőrákos döntötte meg: mindkét állomáson 19,8 fokig melegedett a levegő.

Ezenkívül új fővárosi rekord is lesz, hiszen a 2019-es újpesti 15,1 foknál mindössze a budai hegyekben nem lett melegebb. A rekord az adatellenőri vizsgálat után válik hivatalossá – tették hozzá.

 

Vége a farsangnak, jöhet a tavasz

Jövő héten kezdődik a húsvétig tartó nagyböjt a hamvazószerdával, így ezekben a napokban ér véget a hagyomány szerint a farsangi időszak. Az ország leghidegebb településén, a nógrádi Zabarban (ahol egyébként szerdán délután a legmagasabb hőmérsékletet mérték az egész országban) szombaton télűző farsangi mulatságot tartanak. Ezekben a napokban több hasonló rendezvényt is tartanak szerte a Kárpát-medencében, Bákóban a csángók gyűlnek össze, hogy közösen farsangoljanak.

A világ egyik leghíresebb karneválját Rio de Janeiróban tartják február 22-ig. Az MTI beszámolója szerint a rendezvényeken mintegy 46 millió látogatóra számítanak. Brazíliában Salvador és Recife városokban is tartanak szabadtéri partikat, és újabban Sao Paolo is nagy attrakciónak számít. A legismertebb európai helyszínen, Velencében is utolsó napjaihoz érkezett a karnevál, ahová a legtöbb látogatót erre a hétvégére várják – írja a VG.

 

Jön a lehűlés?

A nyugat-európai anticiklon peremén frontok sorozata éri el a Kárpát-medencét. Emiatt változékony, időnként szeles napok várnak ránk. Kisebb mennyiségű eső, záporeső több alkalommal is előfordulhat.

A hét nagy részében a gyakran változó helyzet miatt a sokévi átlagnál több fokkal enyhébb idő várható. Inkább a jövő hét végén körvonalazódik lehűlés – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán közzétett bejegyzésben.

Borítókép: A legmagasabb 12 órás maximális hőmérsékletek február 18-án (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.