Belepte a hó Los Angelest, a Sierra Nevada-hegységben lavinaveszély is van + galéria

Február végén kiterjedt viharrendszer szállított rekordmennyiségű csapadékot Kaliforniába. Ez a hegyekben akár 2 méternyi friss hó formájában mutatkozott meg.

MAGYAR NEMZET
Forrás: KÖPÖNYEG.HU2023. 03. 04. 3:24
Running Springs, 2023. február 28. Az erkélyrõl lapátolja a havat egy férfi a kaliforniai Running Springs városban 2023. február 28-án. Kalifornia északkeleti részén a hatóságok a napokban figyelmeztetést adtak ki a Sierra Nevada hegységre lavinaveszély miatt, és újabb havazást várnak a február 24-én lehullott 60 centiméter után. MTI/AP/Jae C. Hong Fotó: Jae C. Hong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kalifornia egyik leghíresebb területe kétségkívül az Angyalok Városa, azaz Los Angeles. Azonban, ha ez a terület kerül előtérbe, akkor inkább a tűzvészek, a forró nyarak, az állandó napsütés és a szárazság jut az eszünkbe.

A kaliforniai Big Bear Mountain üdülőhely által közreadott képen kotrógéppel takarítják a havat Big Bear településen 2023. február 25-én. Ezen a napon havazás és esőzések, villámáradások okoztak fennakadásokat az Egyesült Államok nyugati államaiban, a Los Angeles körüli hegyvidék egyes részein másfél métert meghaladó a hóréteg vastagsága
Fotó: MTI/AP/Big Bear Mountain Resort/Lee Stockwell

Most azonban ez egy kicsit változott. Kalifornia számára sem ismeretlen a havazás, elvégre a Sierra Nevada igen magas hegység, a hó sem ritka vendég ezen a területen, de annak mennyisége azért eltér a mostanitól − olvasható a Köpönyeg cikkében.

A februári utolsó hétvégén ugyanis kiterjedt viharrendszer szállított sokszor rekordmennyiségű csapadékot a területre. Ez a hegyekben akár kétméternyi friss hó formájában mutatkozott meg, ennek megfelelően a Sierra Nevada több részén is lavinaveszélyre figyelmeztetnek.

Vastag hótakaró borítja a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkot 2023. február 28-án. Az erős havazás miatt február 25-én bezárt park március 2-ra tervezett újranyitását bizonytalan időre elhalasztották
Fotó: MTI/AP/Nemzeti parki szolgálat

Los Angelesben is szokatlan helyzet alakult ki, harminc év után először kénytelenek voltak riasztásokat kiadni a hóátfúvások miatt. A látvány pedig, ami a hatalmas városban fogadja az embert kissé szürreális.

Galéria a nagy havazásról alább megtekinthető:

Az eredeti cikk Behavazódott Los Angeles, Sierra Nevada több részén lavinaveszély is van címen érhető el a Köpönyeg.hu oldalon.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy miközben idehaza kezdünk igen széles mosollyal nézni a naptárra, mivel érkezik a tavasz és a hőmérséklet is emelkedik, Spanyolországban egyelőre a tél visszanyúlása okoz komolyabb gondokat, főleg az országhoz tartozó Mallorca szigetén − olvasható a Köpönyeg.hu cikkében.

Amikor a sziget neve előkerül, jellemzően nem a hó és a jég ugrik be elsőre, ez azonban február utolsó napján megváltozott, méghozzá Juliette közbenjárására. A viharrendszer ugyanis szokatlan és igen intenzív havazással lepte meg a spanyol nyaralószigetet.

Mallorca telei rendszerint enyhék és esősek, a havazás kifejezetten ritka. Az meg pláne, hogy a tengerpartot is befedje a hó, illetve hogy a hegyvidéki részeken néhol 24 óra leforgása alatt egyméternyi hóval is számolni kelljen. A hőmérséklet –2 °C-ig esett, de nem sokáig maradt ilyen alacsony, vagyis az olvadás is viszonylag hamar megkezdődött.

A lezúduló víz és a havazást váltó esőzés villámáradásokat okozott, a part közelében néhol nyolcméteres hullámok is voltak. Juliette ugyanis 117 km/órás széllökéseket is produkált, amelyek felkorbácsolták a hullámokat. A víz rombolása a legjobban abban a nyolcméteres víznyelőben mutatkozott meg, ami a főváros, Palma de Mallorca egyik utcájában nyílt meg, több földcsuszamlás után.

Borítókép: Az erkélyről lapátolja a havat egy férfi a kaliforniai Running Springs városban 2023. február 28-án. Kalifornia északkeleti részén a hatóságok a napokban figyelmeztetést adtak ki a Sierra Nevada-hegységre lavinaveszély miatt, és újabb havazást várnak a február 24-én lehullott 60 centiméter után (Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.