Különös hangot rögzítettek az űrben a NASA csillagászai + videó

A kutatás alapján a hang kibocsátója egy tőlünk 250 millió fényévre lévő fekete lyuk.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Origo2023. 03. 01. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csillagászok 2003-ban észlelték, hogy akusztikus hullámok terjedtek a Perseus galaxishalmaz középpontjában lévő szupermasszív fekete lyukat körülvevő gázfelhőben. Ezeknek a hanghullámoknak a frekvenciája azonban eredetileg túl alacsony volt ahhoz, hogy az emberi fül észlelhesse őket. A kutatók ezért utómunkával tették észlelhetővé a jelenséget – írja az Origo.

A fekete lyuk a Perseus galaxishalmaz középpontjában található, és a belőle érkező hanghullámokat 57 és 58 oktávval feljebb transzponálták, hogy az emberi fül számára is hallhatóak legyenek.

A fekete lyukak rejthetik a régóta keresett sötét energiát?

A legújabb kutatási eredmények alapján a rejtélyes sötét energia okozhatja a világegyetem tágulását.

A lap egy új elmélet idézett fel, amely alapján a sötét energia nem szétterülve létezik a téridőben, ahogyan azt fizikusok feltételezték, hanem a fekete lyukakban keletkezik és ott is marad, így ezek a masszív objektumok lehetnek az univerzum tágulásának hajtómotorjai.

A sötét energia létezésének lehetőségét a tudósok először az 1990-es évek végén vetették fel. mert a távoli csillagok mérése során arra jutottak, hogy a világegyetem tágulása felgyorsult.

A felfedezés azonban problémát jelentett a csillagászok számára, hogy a gravitációnak lassítania kellene a tágulást, a folyamat mégis gyorsul.

Az ellentmondást a sötét energia szüntette meg, ami a gravitáció ellen dolgozik.

A fekete lyukak növekedését tehát egy másik folyamat vezérli, ami a sötét energia lehet. Ha az elmélet helyes, akkor a fekete lyukak a világegyetem tágulásával összhangban fognak növekedni – tette hozzá a lap.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.