Bennu - kőzetminta érkezett az aszteroidáról

A NASA Osiris-REx űrszondát irányító csapatának többéves koncentrált munkája eredménnyel járt: a Bennu aszteroidáról begyűjtött kőzet- és porkapszula múlt vasárnap az amerikai Salt Lake City közelében földet ért. A Bennuról származó minta elemzése hamarosan elkezdődik.

2023. 09. 28. 11:00
OSIRIS-REx Sample Return
US-OSIRIS-REX-SAMPLE-RETURN Fotó: NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az Osiris-REx űrszonda több milliárd kilométert megtett a Bennuig és vissza, 102 ezer kilométerre a Földtől – ez körülbelül egyharmada a Föld–Hold-távolságnak –, kidobta a mintakapszulát a Föld légköre felé. Radarral, infravörös és optikai műszerekkel követték a levegőben és a földön a kapszulát a kijelölt leszállóhelyre – ami 58×14 kilométeres, téglalap alakú terület volt.

A mentőcsapat jó állapotban találta meg a 17,7 kilométer/órás sebességgel becsapódó kapszulát, amit helikopterrel szállítottak az egyik közeli hangárban kialakított ideiglenes tisztaszobába, ahol folyamatosan nitrogénnel kezelték. (A nitrogénes átöblítésre azért volt szükség, hogy a minta a földi szennyeződésektől mentes maradjon a tudományos elemzésekhez.)

A Bennu-mintát – a becslések szerint 250 gramm kőzetről és porról van szó – bontatlan tartályban repülőgéppel vitték a NASA houstoni Johnson-űrközpontjába hétfőn. A tartályban őrzött mintából hamarosan a világ számos kutatója kap. A cél természetesen az, hogy a szakemberek jobban megértsék a bolygóképződés folyamatát, valamint a szerves anyagok és a víz eredetét, amelyek élethez vezettek a Földön. Hasonlóan fontos cél, hogy többet tudjanak meg a potenciálisan veszélyes aszteroidákról.

– Gratulálunk az Osiris-REx csapatának a tökéletes küldetéshez – a történelem első amerikai aszteroidamintájának visszatéréséhez –, amely segít megérteni Naprendszerünk eredetét és kialakulását. Arról nem is beszélve, hogy a Bennu egy potenciálisan veszélyes aszteroida. A minta tanulmányozása segít abban, hogy jobban megértsük az utunkba kerülő aszteroidák típusait – mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Több ezer ember összehangolt munkájának volt köszönhető, hogy az űrszonda a 2016. szeptember 8-i fellövése és a kőzetminta múlt vasárnapi megérkezése között eltelt hét év alatt szinte minden zökkenőmentesen működött. A csapat 2013. december harmadikán elvezette az űrszondát a 4,5 milliárd éves Bennu aszteroidához, majd biztonságos mintagyűjtő helyet kerestek 2019 és 2020 között. Az aszteroida felszínéről nyert mintát 2020. október 20-án kapszulázták be, majd 2021. május 10-én megkezdődött a hazautazás.

– A mai nap rendkívüli mérföldkövet jelent nemcsak az Osiris-REx csapatának, hanem a tudomány egészének – mondta Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem, Osiris-REx vezető kutatója, aki szerint a minták sikeres eljuttatása a Bennuból a Földre az együttműködés diadala, és bizonyítéka annak, hogy mit érhetnek el, ha egy közös cél érdekében összefognak a szakemberek. Bár ez a küldetés egy hihetetlen fejezet végének tűnhet, valójában a kezdete egy másiknak. Most kezdődik a minták elemzése, aminek köszönhetően feltárulnak a Naprendszer eddig ismeretlen titkai.

Az amerikaiak előtt a japánok hoztak a Földre távoli égitestről származó mintát. A Hayabusa2 küldetés részeként 2020 végén a Ryugu aszteroi­dáról származó szemcsék landoltak a talajon.

A küldetés különlegessége, hogy jelentős szerepet játszott benne egy rockzenész. Brian May-ről, a ­Queen együttes gitárosáról van szó, aki nem mellesleg asztrofizikából doktorált. Brian May az űrszonda adataiból sztereo­szkopikus képeket hozott létre, amelyek lehetővé tették a küldetés vezetőjének, Dante Laurettának és a csapatnak, hogy biztonságos helyet találjanak a leszálláshoz és mintavételhez. Brian May egyébként nem volt ott a houstoni központban – Queen-turnéra próbál zenésztársaival.

Borítókép: Az amerikai űrügynökség munkatársai a kapszulabecsapódásának a helyén. Minden rendben ment (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.