Prosztatadaganat: évente közel ötezer új esetet fedeznek fel

A felmenőktől is örökölhető rosszindulatú prosztatadaganat Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok az ötven év feletti férfiak körében. A Semmelweis Egyetem azoknak szervezett ingyenes szűrőnapot, akiket leginkább fenyeget a prosztatadaganat kialakulásának veszélye. Két óra alatt az összes vizsgálati időpontot lefoglalták.

2023. 11. 16. 5:30
null
20231110 budapest klinikak urologia ingyenes prosztatrak szures es prevencios nap vervetel havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bejárati ajtó mögött többtucatnyi férfi vár arra, hogy a megfelelő helyre irányítsák őket. Ötvenesek, illetve idősebbek, de a fiatalabb korosztályokból is megjelentek néhányan. Vagy ők, vagy az ismerőseik hallottak a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika kezdeményezéséről, az ingyenes prosztatadaganat szűrésről és úgy gondolták, jön­niük kell. Sejtik, tudják, hogy érintettek lehetnek.

A statisztikák szerint kétszer gyakoribb a prosztatadaganat kialakulásának esélye azoknál, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség vagy egyeneságon emlődaganatot diagnosztizáltak. A szűrésre ezért olyan 45–75 éves férfiakat vártak, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget, de a szülők prosztata- vagy mellrákja miatt érintettek lehetnek.

Kálmán 58 évesen érezte úgy, hogy él a lehetőséggel. Anyai nagyapja tüdő-, prosztata- és hólyagdaganatban halt meg ötven éve. Neki az elmúlt évtizedben kétszer volt prosztatagyulladása, úgy gondolta, él az egyetem kínálta lehetőséggel. A vérvételtől nem tart, de a rektális vizsgálat nincs ínyére. Ha a többiek belementek, ő sem lehet kivétel.

– Tévhit, hogy a prosztatarák csak az idős férfiak betegsége – mondja Nyi­rády Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója. Egyre gyakrabban találkoznak fiatalabb, akár negyvenöt éves betegekkel, legtöbbjük esetében genetikai öröklődés áll a háttérben. Ötvenéves kortól évente vagy kétévente, családi halmozódás esetén azonban már negyvenöt éves kortól javasolt a szűrővizsgálat. Az úgynevezett PSA-vérvétellel a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjét határozzák meg. Kálmán 0,75-ös mintát produkált, négyes érték alatt nincs probléma. A következő lépés a rektális vizsgálat, amely a prosztata végbélen át történő ellenőrzése – egyszerű, fájdalommentes, urológus szakorvos által végzett rövid eljárás.

– Társadalmi felelősségvállalásunk része a férfiegészség megőrzése. Régebben is szerveztünk hasonló rendezvényt, de akkor nem volt ekkora érdeklődés – értékelt Nyirády Péter, aki szerint a betegség megelőzésére, illetve a gyógyulásra sokkal nagyobb az esély, ha valaki egészséges életmódot folytat. Rendszeres testmozgással, változatos táplálkozással, optimális testsúllyal a krónikus betegségek hatvan százaléka – ebbe a körbe tartozik a prosztatadaganat is – megelőzhető.

A klinika vezetője egy érdekes felmérést is megemlített. Németországban korábban azt elemezték, hogy a német társadalomban milyen intézkedések növelték az emberek várható élettartamát. Az egyik ilyen lépés a közcsatornázás elterjedése volt, ami elejét vette számos fertőzésnek. Jelentős fejlődést hozott a csecsemőhalandóság csökkentése. A harmadik mozzanat – hangozzék bármilyen meglepőnek – az a német döntés, hogy az autó­pályákon nincs sebességkorlátozás. A legnagyobb veszély az utakon eltöltött idő. Gyorsabban haladni rövid ideig kisebb kockázatot jelent, mint lassabban menni hosszú időn keresztül. Azt is megnézték, hogy milyen hatású egy olyan pirula, ami minden daganatos, illetve kardiovaszkuláris betegséget gyógyítana. Ez nem hozott volna szignifikáns változást. Egyetlen dolog emelné meg érdemi módon a jelenlegi német lakosság várható élettartamát: a betegségek kialakulásának megelőzése.

– Az én szakterületemen a megelőzés hatékony módja a PSA-szűrés általánossá tétele lenne. Reményt látok arra, hogy ez a szűrés belátható időn belül mindenkinek elérhető lesz. A magyar férfiak ugyanis nem egészségesek, ugyanakkor örömmel tapasztalom, hogy a fiatalabb generációk jobban figyelnek magukra, eljárnak a szűrővizsgálatokra. Örömmel fogadjuk őket, de annak jobban örülnék, ha azok jönnének – az idősebbek –, akiknek jön­niük kellene – érvel az egyetemi tanár, akitől megtudjuk, évente 4500-5000 új prosztatadaganatos esetet fedeznek fel, ezzel Európában a középmezőnyben vagyunk, ugyanakkor a halálozási arány magas. Ennek oka, hogy a betegek későn, súlyos állapotban kerülnek a szakemberek látókörébe.

A professzor szerint a magyar férfi (általában) olyan, mint a rosszul karbantartott autó, csak akkor kerül szerelőhöz (orvoshoz), ha valami elromlik. A nők ebből a szempontból sokkal tudatosabbak: a férfiaknál jóval nagyobb arányban járnak szűrővizsgálatokra.

A szűrés azért fontos, mert az időben felfedezett prosztatadaganat nagyon jól gyógyítható. Magyarországon is elérhetők a legújabb gyógyszerek, robotsebészet is segíti a munkát. Ezeknek köszönhetően az elmúlt évtizedben jelentősen nőttek a betegek – minőségi éveket jelentő – életkilátásai.

 

Időben kell orvoshoz fordulni


 

A korai stádiumú prosztatarák tünetszegény, akár teljesen tünetmentes, ha ilyenkor ismerik fel a betegséget, akkor a páciensnek kilencven százalék esélye van a gyógyulásra. A jellegzetes panaszok közé tartozik a gyakori, nehézkes vagy fájdalmas, esetenként véres vizelet vagy annak elakadása, de ezek a tünetek nem csak a prosztatarákra jellemzők. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni annak érdekében, hogy kiderítsék, mi állhat a háttérben.

Borítókép: Prosztatadaganat: a gyógyulásra sokkal nagyobb az esély, ha valaki egészséges életmódot folytat (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.