Videón, ahogy medve támad járókelőkre Szlovákiában

Két embert könnyebb sérülésekkel kórházba kellett szállítani.

2024. 03. 18. 9:07
-
17-year old male brown bear Felix strolls through his enclosure at Bratislava's Zoo on November 13, 2014. AFP PHOTO/JOE KLAMAR (Photo by JOE KLAMAR / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt ember könnyebben megsérült a szlovákiai Liptószentmiklóson hétvégén, mikor medve támadt rájuk – adta hírül a Ma7 szlovákiai magyar hírportál. Az esetről még a BBC is beszámolt

információik szerint két embert kórházba is kellett szállítani, egy 49 éves nő a vállán, egy 72 éves férfi a fején sebesült meg.

A közösségi médiában több felvétel is megjelent arról, ahogy egy megtermett barna medve kószál a településen. Látszik például, ahogy járókelők a kerítésen átugrálva menekülnek előle, egy férfi eltaszítja magától, máskor gyerekekhez merészkedik egészen közel. 

Az állatot végül a rendőrök űzték vissza az erdőbe. A Pravda szerint a környéken csapdákat és kamerákat helyeztek el és járőrök biztosítják, és dolgoznak a megoldáson, hogy hasonló többet ne fordulhasson elő.

Az incidens nem sokkal azután történt, hogy egy túrázó belarusz nő egy medve elől menekülve életét veszítette az Alacsony-Tátrában. A vizsgálatok szerint a nővel nem az állat végzett, halálát súlyos fejsérülés okozta, mikor lezuhant egy magaslatról.

A BBC emlékeztetett rá, hogy Szlovákiában nem példátlanok a medvetámadások, sőt 2021-ben halálos kimenetelű is történt. Mint írják, az utóbbi időben ismét felmerült, hogy enyhíteni kellene az állatokat védő szigorú szabályozáson, és vadászattal kellene ritkítani a populációt. 

A kutatók szerint viszont valójában nem szaporodtak el a medvék, létszámuk nagyjából állandó, jelenleg 1275 körüli.

Borítókép: Barna medve egy szlovák állatkertben (Fotó: AFP/Joe Klamar)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.