Új minőség a „Csücsökben”, Balatonakarattyán: Nánásiék, Sissy fagyizó, Kolbászfalu

Balatonakarattyán, a 71-es út mellett hosszú ideje működik egy több egységből álló vendéglátóközpont.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 08. 21. 9:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balatonakarattyán, a 71-es út mellett, a körforgalom tőszomszédságában, a „Csücsökben” hosszú ideje működik egy több egységből álló vendéglátóközpont. Korábbi években is megálltunk itt, nem volt sem jobb, sem rosszabb a hasonló balatoni büfékomplexumoknál.

Ide költözött tavaly a Nánási Pál–Ördög Nóra házaspár „Nekem a Balaton (Nánásiék)” delikát- és szuvenírboltja, immár terasszal, meleg konyhás önkiszolgáló bisztróval egybeépítve. Ezt az egységet vettük célba a minap estefelé, összességében jó élményt nyújtott a hely, vissza fogok még térni rá. Most inkább arról szólnék, ami az itt elköltött vacsora után következett a sors által nyújtott, nem várt bónuszként.

„Nekem a Balaton (Nánásiék)” delikát és szuvenír boltja (Fotó: A szerző felvétele)

Mert jó dolog a tervezettség és a jól felépített gasztroturné, de legalább annyira jó a spontaneitás jegyében felfedezni olyan helyeket, melyekről korábban nem is hallottunk. Márpedig be kell vallanom töredelmesen, hogy a megannyi fagylaltversenyen előkelő helyezéssel jutalmazott Sissy fagyizóról mindeddig nem olvastam, tény, hogy nem is ástam bele magam soha a műfajba mélyebben, jegyzek országos szinten nagyjából két tucat minőségelvű fagyizót, (a franchise-rendszerben működőket egynek számolva), melyeket magam is meglátogattam, némelyiket többször is, a toplistákat olvasgatom, de a versenyeredményekre még soha nem kerestem rá.

A Sissyben a díjnyertes fagylaltokat kóstoltuk végig, ezek név szerint: Eszterházy epercsoda levendulával (Balaton fagylaltja díj, 2022), Szelíd kender vad szederrel (Egy a természettel, 2. hely, 2021), balzsamos sült áfonya kecskesajttal (Év fagylaltja 2. hely, továbbá közönségdíj, 2021), Modena kincse (Év fagylaltja 3. hely, 2020), Rákóczi-túrós (Igazmondó fagylaltverseny, 1. hely), Mango Lassi (Igazmondó fagylaltverseny, különdíj). 

A fagylaltok egytől egyig kiválóak voltak, ha egyet kellene választani közülük, a Mango Lassi lenne az, de ezt nem a szakmai szempontrendszer, hanem az egyéni ízlés diktálja.

Sissy fagyizó (Fotó: A szerző felvétele)

Fagylaltozás után már ültünk volna be az autóba gasztroturnétársammal, hogy szálláshelyünkön végre ihassunk együtt egy jó pohár bort, de végül győzött a megismerési vágy, s bár már jóllaktunk, mégiscsak érdekesen szólt a Google Mapsen jelölt pár lépésnyire fekvő Kolbászfalu, melynek eddigi 56 értékelése között elsöprő többségben vannak az ötpontosok, jelenleg a hely 4,9 ponton áll. Úgy véltük, annyit megér, hogy legalább kívülről megnézzük, s vessünk egy pillantást az étlapjukra.

Elsőre az ragadta meg a figyelmem, hogy tartanak a nagyipari csapoltak mellett palackos Hübris sört. Egy kolbászokra épített bisztró, ahol tisztességes sört kínálnak, eleve bizalomgerjesztő, ott majdnem biztos, hogy az ételekre is odafigyelnek. Szóba elegyedtünk az egyik kedves, barátságos, kommunikatív felszolgálóval, majd az üzletvezetővel, akik készségesen válaszoltak záporozó kérdéseinkre.

Megtudtuk, hogy a helyet egyik beszélgetőtársam, Bíró Ferenc, a Zoltán utcában évtizedek óta sikeresen működő Iguana nevű mexikói étterem korábbi üzletvezetője alapította az idén Ökrös Gergellyel, a TV2 gyártási és kreatív igazgatójával, aki történetesen a szomszédos fagylaltozónak a tulajdonosa. 

Segítségére volt az üzlet megindításában a kolbászkészítés élő legendája, a sajtóban csak kolbászkirályként emlegetett Dékány Ferenc, akinek nyolcvanhét évesen is szenvedélye a kolbászkészítés. Együtt alkották meg a szortimentet, amiben nem kevés különlegesség kóstolható.

A kolbászok darabra kérhetők, eleve úgy állították össze a menüt, hogy kedvezzen azoknak, akik elsősorban kóstolni akarnak. Más nemzetek ízvilágának jegyében megalkotott kolbászok hetven grammot, a gyulaiak tíz dekát nyomnak. 

Némi hezitálás után az ötös szett mellett döntöttünk, mert a hármas-négyes kombinációkba nem fértek bele azok, melyeket a „must have” kategóriába soroltunk. Így aztán rendeltünk egy gyulai csípőset, egy mexikói ihletésű chorizozsánerűt, egy indiait, érdekelt továbbá a loukanika (görög narancsos kolbász), valamint a luganega (olasz mazsolaboros kolbász) helyi rekonstrukciója.

Kérhető a kolbászok mellé sült, steak- és serpenyős burgonya, krumplisaláta, számunkra a kenyér elégségesnek tűnt, főleg jóllakottan, meg ugyebár a kenyér kiváló teszt abban a tekintetben is, hogy mennyire mély egy adott helynek a minőség iránti elkötelezettsége. Hogy mást ne mondjak, a kenyérteszten eddig az általam meglátogatott, egyébiránt a fő profil, a hal tekintetében kiemelkedő halsütők közül egy se vizsgázott jelesre, a friss ipari kenyérért nem jár a közepesnél jobb osztályzat.

A téma megér egy vargabetűt. A bor, a pálinka, a sör, a kávé továbbá a szűk értelemben vett gasztronómia forradalomnak is nevezett minőségelvű megújulása érintette a pékszakmát is, a 2010-es évek eleje óta sorra nyílnak olyan prémium pékségek, melyek kihozzák a műfajból azt, amit lehet, magyarán olyan csúcsminőségű kenyereket készítenek, hogy annál jobbat Michelin-csillagos helyeken sem ehetünk. Van belőlük országszerte több tucat.

Személyes kedvencem Virág János aradi minipéksége (ez napi átlagban 75 kenyeret jelent), amiben benne van az is a kenyér minőségén túl, hogy hozzá járok heti rendszerességgel. 

Továbbá egy kicsit az is, hogy az elnyomó románság körében Trianon óta elterjedt sztereotípia az a szöveg, hogy „amíg román kenyeret eszel, addig beszélj románul”, amit hallani lehetett a titkosrendőrségi kihallgatásoktól egészen a mindennapi verbális csörtékig. A szöveg annyira bornírt, hogy vitára sem ingerel, az viszont elégtétellel tölti el az embert, ha Aradon nap mint nap vitathatatlanul magyar kenyeret ehet. Minőségit.

Ha Kárpát-medencei szinten kellene egy pékséget választanom, melynek kenyerét a legszívesebben enném a továbbiakban, akkor az a Pipacs lenne vagy az Arán, tisztelve nyilván a Pékműhely, a Péklány, a Makmoiselle, az Il Panificio Basilico, az Artizán, a nor/ma s többi remek műhely magas szintű teljesítményét.

Nos, a Kolbászfaluban Arán kenyeret adnak a kolbász mellé. Meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy ahol a kenyér prémium minőségű, ott a konyha is erre törekszik. 

A Kolbászfalu erősíti ezt a szabályt, kolbászaink egytől egyig ízre, állagra, hőkezelésre kiválóak voltak, szaftosak, roppanósak, harmonikusak. És visszatérésre csábítóak, elvégre kóstolatlanul maradt még a gyulai pikánson, olasz zöldfűszeresen, sváb majorannáson kívül hatféle grillkolbász is. Tartanak még hekket, grillezett csirkemellet, sertéstarját és sajtokat is, de kicsi a valószínűsége, hogy itt valaha nem kolbászt fogok rendelni.

A kolbászok mellé a kenyéren kívül kértünk mustért, cheddar sajtmártást, ami helyben készül, de még finomítható, valamint kifogástalan kovászos uborkát. A Kolbászfalu egy élménydús nap méltó záróakkordja volt. Úgy vélem, fogunk még hallani felőlük, ez egy sikerre ítélt kezdeményezés.

 

Elérhetőségek: 

Kolbászfalu 

Balatonakarattya, Napfény parkoló 

Telefonszám: + 36-20/982-9905 

 Honlap: https://www.facebook.com/kolbaszfalu 

 E-mail-cím: [email protected] 

 

Borítókép: „Nekem a Balaton (Nánásiék)” delikát és szuvenír boltja (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.