Budapest Beer Week 2024 – A sör, ami összehoz

Egy világszínvonalú sör kóstolása vagy a közösségi érzés, a jó hangulat a fontosabb egy sörfesztiválon?

2024. 04. 22. 21:49
Fotó: HORPACZI DAVID / Budapest Beer Week
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még sosem vettem a fáradságot, hogy tíz háztömbnyit kutyagoljak egy kis sörfőzdébe, ahol valami kicseszett Bumfordi and Sons IPA-t készítenek. De én szeretem a hideg sört és szeretem jól érezni magam. Nem szeretek a sörről beszélni. Nem szeretek a borról sem beszélni. Szeretek sört inni. Ha hozol nekem egy igazán jót, egy jó kézműves sört, akkor élvezni fogom, és ezt meg is mondom. De nem fogom elemezni.” (Anthony Bourdain)

Meglehet, furcsa felütés egy sörös rendezvény ajánlójához. Egy világszínvonalú sör kóstolása vagy a közösségi érzés, a jó hangulat a fontosabb egy sörfesztiválon? Sefcsik Mártonnal, a május 20-26. között Budapesten, a Dürer Kertben megrendezésre kerülő BPBW egyik főszervezőjével a craft sör változó világáról, üzenetéről, irányokról és célokról beszélgettünk.

Forrás: Budapest Beer Week

Repeta (R.): 2018 óta rendezitek meg a Budapest Beer Week-et. Miben változott a sörös világ? Milyen új dolgokat tud bemutatni egy ilyen fesztivál?

Sefcsik Márton (SF): Azt gondolom, ha nem úgy állsz neki, hogy az idei most még jobb lesz, mint az előzőek, akkor ne is kezdj fesztiválszervezésbe. Nemrég jöttem haza az idei prágai craft sörös fesztiválról, és büszkén tapasztaltuk, hogy ők a meghívójukban azt írták, olyan rendezvénnyé szeretnének válni, mint a tallini vagy a budapesti. A leginkább jegyzett európai sörfesztek között már ott vagyunk, sok partnerünktől hallom, hogy a kóstolónapok mellett szerintük unikálisak a városban szervezett egyéb események és a zenei programok. Dán disztribútor partnereink minden évben csoportot szerveznek, mert jobban tetszik nekik a BPBW, mint a Mikkeller koppenhágai fesztje. Nem az olcsóbb árak, hanem az egyedi hangulat miatt jönnek Budapestre. Idén is több „meet the brewer” csapfoglalást szerveztünk a városban, és a csütörtöki napon hagyományosan megtartjuk a szakmai napunkat is. Itt különböző előadások lesznek, valamint a vendégeknek és a kiállítóknak is lehetősége adódik egymással beszélgetni. Sok ilyen találkozásból született már kollab, hosszan tartó együttműködés, megrendelés.

Szeretném a craft sörnek újra a vadabb, nyersebb arcát megmutatni, és ismét megtapasztalni, honnan indult a mozgalom. Jönnek persze olyanok, akik az untappd-listájukra szeretnének új söröket, de szerintem az igazán fontosak a találkozások, a beszélgetések, a közös sörözés.

A jó sör egy ilyen volumenű rendezvényen alap. Nem elegendő, ha húzóneveket hívunk, lesznek jó sörök, jó zene és jó csapat. Hárman vagyunk főszervezők máig komoly szakmai vitáink vannak, kiket hívjunk meg. Fontos, hogy a viták sosem személyesek szerencsére, mindig csak szakmaiak. Én rengeteg fesztiválon veszek részt a Mad Scientisttel, és nagyon szeretek olyan barátokat ide is meghívni, akikkel a szemléletünk közös. Hiába jönne szívesen egy olyan főzde, akik világhírűek, de nincs velük kapcsolódási pont, vagy akik komoly pénzzel szponzorálnák a fesztivált, de teljesen más a hozzáállásuk a sörkészítéshez, a craft sörhöz, egyszerűen nem ide valóak. Több olyan visszatérő vendég van, akik már a kezdetek óta velünk vannak, kissé együtt is formáljuk a fesztivált, megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, ötleteinket és új arcokat mutatunk be egymásnak. Itt lesz például a Garden Brewerytől a mexikói Mario, aki, amikor először találkoztunk a finn Pyynikinnél dolgozott, a következő BPBW-re már a norvég Lervig színeiben jött el. Most Horvátország legismertebb főzdéjénél dolgozik. Kissé olyan ez, mint amikor egy híres étterem séfje új helyre szerződik, de a filozófiája nem változik, csak újabb élményekkel tapasztalatokkal gazdagodik, ami a söreiben is valamilyen szinten megjelenik.

A nagy nevek azért nem hiányozhatnak. Meghívtuk az USA-ból a Cold IPA (lágerélesztővel, hidegebben erjesztett komlóbomba IPA – a szerk.) stílus kitalálóit, a portlandi Wayfindert és sok más neves főzdét Európából, az USA-ból és Kanadából.

 

R.: Milyen hazai, környékbeli sörfőzdék lesznek ott?

SF: Továbbra is fontos, hogy a régiós sörfőzőket is bemutassuk a fesztiválon. A teljesség igénye nélkül, itt lesz Bukarestből a már Magyarországon is népszerű Hop Hooligans és Temesvárról a Bereta. Olyan magyar főzdék, mint a Hop Top, a Horizont, a Mad Scientist, a Monyo vagy például a gerilla Balkezes és a Dealbreaker. Idén is lesz közös készítésű fesztiválsör, amit a Mad Scientistnél főztünk le. Nagyon várom, mert izgalmas volt a terv. Egy New Adjunct Ale-t készítettünk, ami tulajdonképpen egy nem túl magas alkoholtartalmú NE IPA lesz, csak beleteszünk a receptbe a 3 féle árpamalátán kívül kukoricát, rizst és zabot. Az egyik szponzorunk, a BarthHaas X kísérleti komlójával és a Lallemand Verdant NE IPA-élesztőjével készül a sör.

Forrás: Budapest Beer Week

R: Ti, főszervezők hárman vagytok, de kik segítenek a szervezésben, lebonyolításban?

SF: Minden évben olyan lelkes önkéntes csapat dolgozik a fesztiválon, akiket a közösségi érzés ugyanúgy hajt, mint minket. Nagyon limitált a büdzsénk, de ha sok százezer forintos fizetéssel tudnánk dolgoztatni, akkor sem találhatnánk jobb csapatot. Mindig van persze, aki az ingyen sör miatt jön, de sokan direkt a feszt miatt vesznek ki szabadságot. Nemrég megható módon írt nemrég az egyik lány, hogy már most hiányzunk neki, de síbalesete volt, és idén, bármennyire sajnálja, nem tud jönni. Az önkéntesek idén már önmaguknak szerveztek ismerkedő találkozást, együtt élnek a fesztivállal, óriási segítség a munkájuk.

A zene is nagyon fontos a fesztiválon. Rebák Tibi (a másik főszervező – a szerk.) meg én a keményebb zenéket szeretjük, de nem szeretnénk csak egy stílust. Fontosnak tartjuk, hogy olyan fellépők legyenek, akik kicsit feszegetik a hagyományos sörfesztiválos határokat. Azt szeretnénk, hogy kilépjen mindenki a komfortzónájából, és kaphasson egy egyedi élményt, ami a sörök mellett is megmozgatja.

R.: Idén megint egy kicsit változik az arculat.

SF: Igen. 2018-ban Haránt Artúr tervezte az első logót, amiben megjelent a Lánchíd és a komlóoroszlán, mint alapmotívumok. Ezt a koncepciót minden évben másik grafikus gondolja tovább, és teszi hozzá a saját inspirációit. 

Olyan, akár egy népmese, folyamatosan változik, formálódik. Az alapmotívum oroszlánból mostanra keleties hangulatot magára öltve mára egy Kiméra lett, ahogy egyre tovább adták a gondolatot egymásnak a grafikusok. Ez a változás, az állandóság melletti folyamatos megújulás, úgy érzem, ránk és a fesztivál fejlődésére is igaz.

A fesztivál zárásakor hagyományosan egy asztalról mondok pár szót és köszönetet a közönségnek és a csapatnak. Sokan kérdezték, hogy idén mit fogok mondani, megírom ezt a beszédet előre? Azt válaszoltam nekik, hogy még nem tudom, majd ott a helyszínen kialakul. Ha meg már nem lesz mit mondanom, akkor ez a fesztivál sem lesz többé…

R: Köszönjük, kitartást és sok sikert!

Forrás: Budapest Beer Week

Zárásként, visszautalva a Bourdain-idézetre, sokan, köztük én is felhorgadtam, amikor először olvastam. Később már árnyaltabban gondoltam rá, és bizonyos szempontból elfogadtam. Mert praktikus dolog az Untappd, remek dolog jegyzetelni, visszanézni, hogy melyik nagyszerű főzdétől mit kóstoltunk már vagy melyik klassz sörözőbe tértünk be korábban. De az igazán jó sörök olyanok, mint az élmények, jegyzetek nélkül is megmaradnak és visszaidézhetőek, mint ez a fesztivál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.