Mád – vagy ahogy tetszik

Az ország északkeleti része sok magyar borkedvelő számára még ma is terra incognita.

Mészáros Gabriella
2023. 07. 30. 18:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van úgy, hogy az ember nyugalomra és csendre vágyik. Vagy éppen lassan haladó napokra. Nyugodt felfedezésekre régi-új ismerősökkel vagy éppen barátságos naplementére. Amikor az Úr is nyugovóra tér és paplanfelfőkkel takarja el magát. Afféle pályaelhagyóként sokszor töprengtem már a teljesen értelmetlen „milettvolnaha” kérdéseken. Ilyenkor rendszerint arra jutok saját magammal, hogy a lehető legjobb helyen vagyok. Mert ugyan igaz, hogy egy tanár vagy szakíró élete is hoz irgalmatlanul kemény napokat, mégis adódnak más időszakok. Olyanok, amikor a hála lép egyet előre, és maga mögé utasít minden mást. Vannak olyan csücskei az országnak, ahol ez elérhető. Ahol mindent megtalálni, amitől az ember boldognak és hálásnak érezheti magát. Még akkor is, ha tudja, sokaknak igen komoly és kemény munkája kell ahhoz, hogy mindez életben maradjon. Hogy megmaradjon.

A szerző felvétele

Az ország északkeleti része sok magyar borkedvelő számára még ma is terra incognita. Pedig talán, ha tisztában lennének vele, hogy Tokaj, mint borvidék a világ egyértelmű legjobbjai közé tartozik, másként tekintenének rá. A háború utáni időszak itt is hatalmas pusztítást végzett. Sok – amúgy nyitott és intelligens – fej számára sem jelent mást a tokaji bor, mint egy régimódi, eloxidált barna folyadék, amiben mellesleg alkohol is van. 

Fogalmuk sincs róla, hogy mennyi gyümölcs, mennyi egyedi vonás, mennyi melegség és elegancia szorulhat egy palack száraz furmintba vagy hárslevelűbe, hogy mennyire felejthetetlen élményt adhat néhány korty bódítóan selymes tapintású csupa-nyár aszú. 

Ma már sajnos nem része identitásunknak a Kárpát-medence borkincse, holott mindez történelem, geológia, magas gasztronómia - és még ki tudja hány oldalát foghatnánk meg a bor világának. Sokszor irigykedve gondolunk a francia, olasz vagy akár osztrák borkedvelőkre. Velük soha nem akarták elfelejtetni azt, hogy milyük van, mire legyenek büszkék. 

Csupán a legutóbbi idők történései próbálják meg értéktelenné tenni azt, amit évszázadokon keresztül értékként kezeltek. Nekünk sajnos már volt ötven olyan évünk, ami az eszelten pusztítást emelte piedesztálra. Aminek még ma is isszuk a levét, valódi küzdőtérré változtatva a borvidéket. A minőségre koncentráló termelők munkáját sokszor ma is értetlenség és jövőrontó egyéni érdekhajszolás rombolja le. 

Abban, hogy ez egyszer végre a múlt bánatos emlékévé váljon, nekünk fogyasztóknak is van felelősségünk. Ez pedig kötelez minden borisszát arra, hogy a hazai kínálatot is ismerje, értékeit felfedezze, bízzon benne és jóindulatú kívülállóként megtanuljon választani. 

Ez a túloldalról érkező objektív visszajelzés segít abban, hogy a termelők előbb-utóbb eljussanak a borvidék optimális kihasználásához. Ahhoz, hogy a Tokaji név megkérdőjelezhetetlenül a minőséghez kapcsolódjon.

A szerző felvétele

Tokajban egyértelműen a szőlő és a bor vitte előre a gazdaságot az elmúlt ötszáz évben. A kezdeti időkben nem termett máshol ilyen mennyiségben és minőségben természetes édes bor, ami részben napjainkra is igaz. A divatok, stílusok mindenütt változnak, de a háttér marad. Ezért képes Tokaj a mai igényeknek is megfelelő kiváló pezsgőt, száraz és édes borokat is kínálni. 

Az értékesítés már más dolog. Ha nincs olyan igényes fogyasztói réteg, akik ezt értékelik is, a lendület rendszerint megtörik. Ma pont egy ilyen időszakot élünk. 

Akinek igénye van arra, hogy jó minőségű borokat igyon, gyakran előbb fordul a külföldi kínálat felé. Jó ugyan, hogy ma már a világ bármelyik tájáról itthon is hozzá lehet jutni komoly tételekhez, de ennek nem kellene a hazai kínálat negligálásával járnia. 

Nehéz a jelenlegi félresiklott európai szabályozás mellett a mérsékelt és tudatos borfogyasztás jótékony hatásairól beszélni, mégsem lehetetlen.

 Aligha lehet jobb módja a borvidékek és a palackba kerülő borok hátterének jobb megismerésére, mint egy-egy rövidebb-hosszabb kirándulás. Ha rászánja valaki az időt, akár nyáron is kitűnő élményeket kaphat legészakabbra fekvő borvidékünktől. 

A hivatalosan Tokajt alkotó huszonhét település mindegyike tud olyan rejtett kincsekkel szolgálni, ami akár évezredek óta itt van a közelünkben, akár újonnan született, mégsem kap elég figyelmet. 

Ha valaki szeret jókat enni, kiváló borokat inni, kirándulni vagy éppen biciklizni, evezni és túrázni, szerintem nem kell messzebb mennie a Zemplén kacskaringós, dombokkal-völgyekkel tarkított tájainál. 

A Tokaji borvidék talán legtöbbet emlegetett települése Mád. Számos történelmi első osztályú dűlővel, piacképes boregyéniségekkel. A pincék zöme előre egyeztetett időpontban látogatható. Az ismerkedés részeként mindenkinek ajánlok egy-két dűlőtúrát is. 

A szerző felvétele

Ha nem ismerjük a Király, Betsek, Úrágya, Szent Tamás csendjét és illatait, nem tudunk semmit a borvidékről. Ha nem próbáljuk felfedezni a dűlők adta hűvösebb, tompább vagy éppen ércesen vibráló karaktert, nem fog többet jelenteni a borvidék számunkra, mint egyet az ország szelíd, lankás tájai közül. Pedig itt a hegyek-dombok valóban élnek, csak közel kell menni hozzájuk. 

A szerző felvétele

Megfogni, lehajolni, megszagolni, elvinni magunkkal mindazt, amit a táj magában hordoz. De elvihetjük a friss sajtos sütinek és croissant-nak az illatát is, amit a szerencsések hétvégén a Recepció Kávézóban megkóstolhatnak. 

Szinte szürreálisnak hat a kívül még kissé kopottas, belül ízig-vérig kávézónak berendezett picike üzlet. Hétvégén van csak nyitva, ami a korábbi látogatók számára sajnálatos, amúgy észszerű döntés. Jó, hogy van. Cica, csevegés, ismerősök, helyi alapanyagok és ízek. Akárcsak a Mádi Sajtosnál. Sajtjaikat régóta ismerem, de mostanra mintha bővült volna kínálatuk. 

Minden igényt kielégítő friss és érlelt sajtok, isteni élő joghurtok kínálják magukat. Ha meleg fogásra vágyunk, érdemes bejelentkezni a Szarkaláb Bisztróba vagy Kardosék éttermébe. 

Mindkét helyen brutálisan sokat lehet enni, de hagyjunk helyet a boroknak is. Az ételeknél talán csak a hangulat jobb. 

Mert a vendéglátás lényege a gazda jelenléte. A kínálás maga. Élmény, élvezet, tapasztalat, társaság. Ha ilyen helyeken kóstolunk, még az a rossz érzése is elmúlik az embernek, ami a hedonizmus bűnét lebegteti a feje felett. 

Mert itt minden palack bor és minden kitálalt tányér leves, sütemény vagy kávé mögött ott az ember. Ha mi nem lennénk, kinek és miért is dolgoznának? 

Kinek adhatnák a munkájukat, a szeretetüket? Ami egy doboz frissen sült banánkenyérben érkezik, vagy egy szeretettel megrajzolt címkében, az csak akkor ér célba, ha van, aki örömmel fogadja. Ezért van ránk nagy szükség itt, ezen az oldalon. 

Barta Pince Öreg-Király Furmint magnum 2019

Ritkán kerül száraz furmint magnum palackba, de ez az alapanyag abszolút kiérdemelte a különleges bánásmódot és gondoskodást. Kicsit már sajnálom, hogy 2022 nyarán kicsavartuk az egyetlen palack nyakát, ugyanis potenciálja talán 7-8 éves korában ér majd el oda, hogy érettnek nevezhessük. Restellem, hogy néha magam is a bor-liliomok tiprásának bűnébe esem, de ez itt talán megbocsátható. 

A bor ugyanis már most olyan hallatlan gazdagságot és fineszt mutat, amit ritkán kapunk meg még imádott fajtánktól is. Ebben a tételben talán pont az a legszebb, ami hiányzik belőle. A furmint karcossága. Tapintásra selymes, savai játékosak, feszessége mindent visz.

Demetervin Király-Úrágya Teraszok válogatás 2015

A mádi pincészet területei Hegyalja legmarkánsabb talajaihoz, a Király és Úrágya dűlőkhöz kapcsolódnak. Nagyon öreg tőkék, alacsony terméshozam, nagy koncentráció. Ezekkel a jelzőkkel írhatjuk le leginkább, mit is tudnak az itt termett borok. 

Határozott, nyomokban érésre utaló tercier aromákat mutat ez az évjárat. Kis kenyérhéj, zöld bazsalikom, tárkony és érett körte keveredik illatában. Finom cserzőanyag, az évjáratnak megfelelően visszafogottabb savtartalom alakítja ízeit. 

Szájban hosszú, a viszonylag meleg nyárnak köszönhetően nagyon gyakran kialakult finom virágos fátyol itt is érezhető a bor aromatikájában. Buja, izgalmas és egyben elegáns tétel is. 

A borítókép a szerző felvétele

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.