Új helyszínen az Indoor Sörfesztivál

A sörfesztiválok ideje tavasztól őszig van, télen nagy a sörcsend. Kivételek azonban mindig akadnak.

2024. 02. 13. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sörfesztiválok ideje tavasztól őszig van, télen nagy a sörcsend. Kivételek azonban mindig akadnak. Február 23–24-én a Várkert Bazár alakul át egy hatalmas virtuális sörsátorrá, ahol több mint százféle magyar, cseh, német és más országokból érkező kisüzemi és nagyüzemi sört kóstolhatunk meg. 

A jól ismert főzdék mellett gerilla sörfőzők és a Budapesti Gazdasági Egyetem sörei is a csapokon.

Forrás: Indoor Sörfesztivál

Magyar KKK (kisüzemi-kézműves-kraft) sörök minden mennyiségben

Az Indoor Sörfesztivál idén is a Duna mellett várja a vendégeit. A Gellért Szállót követő pesti kitérő, az Intercontinental és a Marriott után újra a budai oldalon, a Várkert Bazárban találkozhatunk a hazai sörfőzdék számos jeles képviselőjével. Kóczián László főszervező elmondta, hogy az új helyszínnek nagyon örültek, mert a tágas belső térnek köszönhetően több kiállítót tudnak meghívni, gazdagabbak a sörhöz kapcsolódó szakmai és gasztronómiai programok és nem utolsósorban a látogatók is jóval kényelmesebben, minimális sorban állással juthatnak be, hogy még kulturáltabb körülmények között sörözhessenek. 

Idén is lesz természetesen kóstolópohár, és távozáskor egy logózott emlékpoharat is kapnak a sörbarátok. A kóstolás a belépő áráért továbbra is korlátlan mennyiségű sört tartalmaz.

A hazai sörfőzdék közül kiállít a Bors, az Etyeki, a Fehér Nyúl, a Fóti, a Horizont, a Monyo, a Sörművek, a Sümegi Sörfőzde és a Yeast Side is. A szervezők a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének új elnőkével, Starcsevics Péterrel (Stari Sörfőzde – Tapolca) is tárgyaltak, és az egyesület külön standdal lesz jelen, csapon a tagsörfőzdék sokféle sörével. Gerilla főzdék is érkeznek, a Tacet és a Timco és a LöWolf is. Ez utóbbi bemutatja az izgalmas sörpárlatait is, melyek az adott sörre jellemző illat- és ízvilággal különlegesek és egyediek.

Forrás: Indoor Sörfesztivál

Hagyományos és kraft sörök Európából

Aki a hagyományosabb söröket és az ismert nagy márkákat kedveli, az sem fog csalódni. A remek cseh és német sörök közül én két kedvencemet emelném ki. Az egyik egy bencés kolostori sörfőzde, a Klosterbrauerei Andechs, mely csaknem 600 éves fennállása óta főzi a remek bajor söröket. A másik már a neve miatt is kedves a szívemnek. Az Uhersky Brod (Magyarbród) sör a klasszikus malátás és kesernyésen komlós cseh söröknek tökéletes példája. Persze olyan ismert cseh márkákkal is találkozhatunk, mint a Holba, a Lobkowicz, a Litovel, a Primator, a Rychtár, vagy a német márkák közül a Mönchshof vagy a Riegele. Nem is beszélve az Erdingerről, akik a világ legnagyobb sörfesztiváljának hangulatát varázsolják söreikkel az Oktoberfest-sarokba. A hagyományos Erdinger Hefe Weissbier helyett itt az Urweisse, a főzde egy könnyedebb, markánsabb búzasöre lesz csapon. Az üveges szortiment, az Erdinger Dunkel, és a főzde búzabak söre, a Pikantus mellett az Erdinger Helles egy hamísítatlan bajor lágersör is csapra kerül, hogy teljes legyen az Oktoberfest-élmény.

A kraft sörök szerelmeseinek a Beerside sörkereskedés neves svéd, dán főzdék söreivel kedveskedik. Ott lesz az észt Pöhjala, akik Európa egyik legnagyobb sörfesztiválját, a Tallin Beer Festivalt rendezik meg. A cseh kraft neves képviselőjétől, a Permontól is kóstolhatunk söröket, és az O’Hara’s jellegzetes ír stoutját és vörös sörét is kortyolhatjuk.

 

Különlegességek, limitált főzetek, gasztrokalandok

A Budapesti Gazdasági Egyetem nemrég rukkolt elő egy meghökkentő kék színű sörrel, melyet a OneBeer Pub és kereskedés segítségével készítettek. A fesztiválra egy másik, limitált mennyiségű, egyelőre titkos újdonsággal készülnek.

Kóstolhatunk egy „irodalmi” sörfajtát is. A Horizont Sörfőzde és az etyeki Budaprés Cider elkészítette a Stephen King fantasy regényfolyamában, a Setét toronyban felbukkanó, kitalált italt, a sör és almasör keveréket, a titokzatos „graf”-ot. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a fanyar cideralma és a négy komlóval főzött sörlé házasításából milyen ital kerekedett.

„Egzotikus” sört is kóstolhatnak a látogatók. A nemrég alapított, kaposvári Kobrunn Sörfőzde egy különleges gabonával, a cirokkal főzött sört kínál. A cirok, amit mi többnyire a növény szárából készített seprűről ismerünk, a forró afrikai éghajlaton vagy Ázsiában kedvelt gabonafajta, melynek terméséből már sok ezer éve készül sör. A ciroksör speciális ízvilágú, és mivel gluténmentes gabona, így gluténérzékeny sörszeretők is fogyaszthatják.

Hagyományosan mindkét nap lesz sörvacsora, lesz Katona Csaba „sörténész” által tartott sörtörténeti előadás, párlatkóstolás és a szombati napon vezetett sörkóstolás is. A vacsora és egyes programok felárasak, a sörkóstolás regisztrációhoz kötött.

Az Indoor Sörfesztivál arra is remek alkalom, hogy a baráti társaságunkkal egy nagyszerűt sörözzünk, de arra is lehetőséget ad, hogy kipróbálhassunk olyan különleges söröket, sörfajtákat, amik a hétköznapi fogyasztási kultúránktól idegenek vagy nem jönnek szembe a sarki szupermarketekben.

 

Borítókép forrása: Indoor Sörfesztivál

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.