Csodálatos és kegyetlen a futball

A csoda azért az, ami, mert olykor százévente következik be, ám az angol futballnak csak huszonnégy óra leforgása kellett két olyan dia­dalhoz, ami a BL-elődöntők első felvonása után ebbe a kategóriába tartozik. Az amszterdami thriller hőse, a Tottenhamben három gólt szerző Lucas Moura szerint ők nem foglalkoztak az esélyekkel, így aztán a Spurs játssza a finálét a Liverpoollal.

Magyar Nemzet
2019. 05. 10. 10:36
Champions League Semi Final Second Leg - Ajax Amsterdam v Tottenham Hotspur
Lucas Moura örömében szinte kirepült a stadionból a döntőt érő gólja után Fotó: Matthew Childs Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Tottenham az első mérkőzést hazai pályán 1-0-ra elveszítette az Ajax ellen, a visszavágón pedig a hollandok félidőben 2-0-ra vezettek, a második játékrész kezdése előtt Mau­ricio Pochettino együttese ugyanabban a helyzetben volt, mint egy nappal korábban a Liverpool a Barcelonával szemben: a továbbjutáshoz három gólt kellett szereznie.

A Poolhoz hasonlóan aztán a Spurs is berámolta a megdicsőüléséhez szükséges három találatot, és az amszterdami találkozó még drámaibb végjátékot hozott, hiszen Lucas Moura – aki az angolok mindhárom gólját jegyezte – a 96. percben juttatta tovább a csapatát.

A 26 éves támadó még 2013-ban a brazil futball ügyeletes zsenijeként került Sao Paulóból a PSG-be, eleinte azonban nem sokat játszott, így kimaradt a 2014-es vb-csapatból, majd a párizsiakkal sem jutott semmire a nemzetközi porondon.

35-szörös válogatott, de a 2018-as vb-ről is lemaradt. Tavaly januárban igazolt a Tottenhamhez, s ugyan az idei szezonban a Pre­mier League-ban tízszer volt eredményes, árnyékából csak most tudott kilépni, azután, hogy a Spurs első számú gólfelelőse megsérült.

Lucas Moura örömében szinte kirepült a stadionból a döntőt érő gólja után
Fotó: Reuters

„Isten segítségével semmi sem lehetetlen” – írta ki Moura Twitter-üzenetben, hozzátéve, hogy „névrokona”, Lukács evangéliumából idéz. A médiának némileg hosszabban nyilatkozott: „Lehetetlen megfogalmazni, hogy most mit érzek. Végig hittünk benne, hogy sikerülhet a döntőbe jutnunk, mindent megtettünk érte a pályán. Nagy ajándék ez Istentől, amit szeretnék megosztani a csapattársaimmal és a szurkolóinkkal. A labdarúgás csodálatos játék, amely olyan pillanatokat adhat, amelyeket el sem tudunk képzelni.”

Pochettino is nehezen öntötte szavakba az érzéseit. „Köszönjük mindazoknak, akik hittek bennünk, hálás vagyok azért, hogy futballedző lehetek. A játékosaim igazi hősök, akik a második félidőben fantasztikusan játszottak.”

Az amszterdami közönség, miután lassan oldódott a sokkból, megtapsolta, éltette a csapatát és nem mozdult a helyéről, de a tragikus hősök szakvezetőjeként Erik ten Hagnak nem volt könnyű megszólalnia a sajtótájékoztatón.

„Megtapasztaltuk, hogy milyen kegyetlen is tud lenni a labdarúgás, ezt a vereséget nagyon nehéz lesz feldolgoznunk. Egészen közel voltunk a döntőbe jutáshoz, meg is érdemeltük volna, de az utolsó másodpercek mindent átírtak. A szünetben mondtam a játékosaimnak, hogy még nincs vége a meccsnek, láttam, hogy a Tottenham háromgólos hátrányban sem adta fel. De nem hibáztathatok senkit, csapatként nagyot léptünk előre” – fogalmazott a BL-szezon talán legszimpatikusabb csapatának vezetőedzője.

A Bajnokok Ligája döntőjében azonban június 1-jén a madridi Wanda Metropolitanóban Liverpool–Tottenham meccset rendeznek. A BL történetében hetedszer fordul elő, hogy azonos nemzetbeli csapatok csapnak össze a fináléban, az pedig másodszor, hogy két angol együttes küzd meg a trófeáért.

Az eddigi egyetlen szigetországi házidöntőt 2008-ban a Manchester United nyerte, 1-1-es döntetlent követően 11-esekkel verte a Chelsea-t. Eddig sem nagyon lehetett kérdés, hogy melyik a kontinensünk legerősebb bajnoksága, most pedig végképp nem az.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.