Filmsztárok és sztárhiányzók

Szombaton és vasárnap Kína nyolc városában megkezdődik a férfikosárlabda-világbajnokság, amelyről az M4 Sportnak hála a magyar szurkolók is élőben láthatják a közvetítéseket. A 2006-os szaitamai vb óta – ahol a spanyol aranygeneráció csodálatos válogatottja diadalmaskodott Görögország előtt – nem az Egyesült Államok a kimagasló favorit. Sőt, maguk az amerikaiak is úgy vélik, hogy Szerbia esélyesebb az aranyéremre.

Ch. Gáll András
2019. 08. 30. 17:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindez persze nem evidencia, hiszen hogyha – mondjuk – LeBron James, Steph Curry, Kawhi Leonard, Anthony Davis, Paul George, Kyrie Irving, Klay Thompson, James Harden, Russell Westbrook, Jimmy Butler és DeMarcus Cousins alkotná a Gregg Popovich és Steve Kerr irányította válogatottat, akkor csak az lenne a kérdés, hogy átlagban harminc vagy negyven ponttal nyeri a meccseit a Team USA.

Csakhogy nem ők alkotják, a fent nevezett szupersztárok közül sérülés vagy egyszerűen „más irányú elfoglaltság” – magyarul: érdektelenség – miatt egyik sem áll a haza rendelkezésére. Soha nem volt ilyen időszerű John Kennedy emlékezetes beszéde a Berlini Fal árnyékában: „Ne azt kérdezd, hogy a hazád mit tehet érted, hanem, hogy te mit tehetsz a hazádért!”

De valahogyan ez a gyönyörű mondat nem jutott Jamesék eszébe, így egy olyan szedett-vedett válogatott utazott el Sanghajba – ahol vasárnap helyi idő szerint 20.30-kor (nálunk 13.30) Csehország ellen megkezdik a címvédést az E csoportban –, amelyben Kemba Walker (Boston Celtics) az egyetlen olyan játékos, aki az idei All-Star gálán szóhoz jutott… Amúgy maga a vb már szombaton elkezdődik, az első meccs a D csoportban 15.30-kor (nálunk 8.30) az Angola–Szerbia összecsapás.

Szóval, miután minden valamire való kosaras lemondta a szereplést, a következő játékosok vállalták a játékot Popovich mester válogatottjában:

Joe Harris (Brooklyn Nets, 198 cm, 27 éves), Donovan Mitchell (Utah Jazz, 190, 22), Marcus Smart (Boston Celtics, 193, 25), Kemba Walker (Boston Celtics, 185, 29), Derrick White (San Antonio Spurs, 196, 25) – hátvédek; Harrison Barnes (Sacramento Kings, 203, 27), Jaylen Brown (Boston Celtics, 201, 22), Khris Middleton, Milwaukee Bucks, 203, 28), Jayson Tatum (Boston Celtics, 203, 21) – bedobók; Brook Lopez (Milwaukee Bucks, 213, 31), Mason Plumlee (Denver Nuggets, 2011, 29), Myles Turner (Indiana Pacers, 211, 23).

Háááát… Ennél legalább három erősebb válogatottat ki tudnának állítani, de mindenki elment nyaralni vagy megsérülni. Így bizony nem lesz könnyű a címvédés, főleg úgy, hogy a verhetetlenség nimbusza is megtépázódott Melbourne-ben, amikor 13 éve és 78 meccs óta tartó veretlenségi sorozat szakadt meg azzal, hogy Ausztrália 98-94-re legyőzte Mitchelléket. Az összecsapást 52 000-en nézték a helyszínen, ez volt a sportág történetének legnagyobb közönsége a déli kontinensen.

Ezek után még az ESPN, a világ leginkább mértékadó sportportálja sem az amerikaiakat tartja a legfőbb esélyesnek, hanem Szerbiát. Azokat a szerbeket, akik – még Jugoszlávia néven – 2002-ben, Indianapolisban világbajnokságot nyertek, többek között az Egyesült Államokat is legyőzve. (A döntőben erősen ellentmondásos körülmények között Argentínát verték meg.)

A mostani szerb válogatottnak Alekszandar „Szasa” Djordjevics az edzője, a sztárja pedig Nikola Jokics, a Denver Nuggets centere, aki idén bekerült az NBA legjobb ötösébe, az All-NBA Teambe. A 24 éves, 209 centis Jokics korszakos zseni, úgy passzol, mint régen Arvydas Sabonis, gyakorlatilag lefoghatatlan. Mellette Boban Marjanovics (Philadelphia 76ers), Nemanja Bjelica és Bogdan Bogdanovics (mindkettő Sacramento Kings) is NBA-kosaras, nem beszélve arról, hogy Marjanovics a maga 222 centijével a liga legmagasabb játékosa, sőt, a szerbek átlagmagassága (206 cm) is tiszteletet parancsol. Marjanovicsról még tudni kell, hogy „másodállásban” filmsztár, a nyáron a harmadik John Wick-moziban az egyik gonoszt ő alakította, de Keanu Reeves őt is kinyírta sajátos módszerrel – lenyomott egy könyvet (!) a torkán.

A szerbek mellett meglepetést okozhat az NBA alapszakaszának MVP-jét, Jannisz Antetokounmpót felvonultató Görögország, a számos sztárját nélkülöző, de még így is bivalyerős Spanyolország (Marc Gasol, Rudy Fernández, Ricky Rubio, Sergio Llull, a Hernangomez fivérek), aztán Franciaország (Nicola Batum és Rudy Gobert), Olaszország (Marco Belinelli, Danilo Gallinari), az USA-verő Ausztrália (Patty Mills, Andrew Bogut, Matt Dellavedova, Aaron Baynes), a roppant összeszokott Litvánia a nagy Sabonis fiával, és persze a házigazda Kína.

Amúgy a FIBA próbál felzárkózni a FIFA mellé, itt is 32 válogatott alkotja a mezőnyt, akárcsak a futball vb-n, és itt is World Cup a torna elnevezése.

Rátgéber László mesteredző, korábbi férfi és női szövetségi kapitány – aki, mint jól tudjuk, Újvidékről származik, és kiváló ismerője nemcsak a délszláv, hanem a török, az orosz és az amerikai kosárlabdának is – prognózissal szolgált a Magyar Nemzetnek.

– Bármennyire is gyengének tűnik a Team USA, a pontos megfogalmazás így szól: nem gyenge, hanem csak hiányos – mondta a mester. – Még így is Gregg Popovich edző együttese a legerősebb, de korántsem verhetetlen, sőt, azt kell mondanom, soha nem lesz ilyen könnyű legyőzni, mint most, Kínában. Erősek a spanyolok, a franciák, a görögök, de az én titkos favoritjaim mégis a szerbek, és nem azért, mert a Vajdaságból származom. Ők játsszák a legszebb kosárlabdát, a felkészülési meccseik remekül sikerültek – egyszer sem kaptak ki –, és talán soha nem volt még ilyen erős a keretük. Úgyhogy én nekik fogok szurkolni.

Mi meg annak, hogy szép kosárlabdát lássunk.

A csoportok:

A csoport (Peking): Kína, Venezuela, Lengyelország, Elefántcsontpart

B csoport (Vuhan): Argentína, Olaszország, Nigéria, Dél-Korea

C csoport (Kvangcsou): Spanyolország, Puerto Rico, Tunézia, Irán

D csoport (Fosan): Szerbia, Olaszország, Fülöp-szigetek, Angola

E csoport (Sanghaj): Egyesült Államok, Törökország, Csehország, Japán

F csoport (Nancsing): Görögország, Brazília, Új-Zéland, Montenegró

G csoport (Sencsen): Franciaország, Németország, Dominika, Jordánia

H csoport (Tungkuan): Ausztrália, Kanada, Litvánia, Szenegál

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.