A sportág, amelyben bárkiből világbajnok lehet

Természetesen dartsban is kemény munka és tehetség kell ahhoz, hogy valaki világbajnokká érjen, de a többi sportághoz viszonyítva valószerűtlenül átlagos pasasokat láttunk a csúcsra jutni az elmúlt években. A legutóbbi öt dartsvilágbajnok között találunk építőmunkást, burkolót, villanyszerelőt és ablakost. Nem túlzás, a házunkat is felépíttethetnénk velük. Az idei bajnok, Gerwyn Price sem kivétel, neki is volt hétköznapi munkája.

2021. 01. 05. 13:51
null
London, 2021. január 4. A walesi Gerwyn Price ünnepel a bajnoki trófeával, miután 7-3-ra győzött a skót Gary Anderson ellen a PDC-dartsvilágbajnokság döntőjében, a londoni Alexandra-palotában 2021. január 3-án. A 35 éves Price először lett a sportág világbajnoka. MTI/AP/PA/Adam Davy Fotó: Adam Davy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A friss dartsvilágbajnok, Gerwyn Price sztorijának leginkább felkapott szála, hogy rögbijátékos volt a walesi élvonalban, és csak 28 évesen váltott sportágat. Ugyanakkor kevésbé ismert, hogy volt civil munkája is, a hozzávetőleg 12 ezer lelkes walesi kisvárosban, Bargoedban kidobóként dolgozott egy bárban. Itt egy verekedésben csúnyán helyben hagyták 2010-ben: Price kórházba került, a homlokát 42, az állát öt öltéssel kellett összevarrni, agyi vérzése és idegkárosodása lett. Támadója 12 hónapos börtönbüntetést kapott, de Price sem úszta meg, felfüggesztett büntetésre ítélték, mivel a balhéban bántalmazott egy másik férfit.

A burkoló és a kidobó, azaz (balra) és Gerwyn Price – Fotó: PDC

A tavalyi világbajnok Peter Wright a tizenharmadik születésnapjára kapta az első dartskészletét, de mivel kétéves korában elhunyt az apja, és az anyja egyedül, szegénységben nevelte Londonban, táblára már nem futotta hozzá. Ez nem szegte a kamaszfiú kedvét, papírra rajzolt körökre dobált a lakásban. Később hiába szeretett volna profi dartsozó lenni, sokáig nem sikerült neki az áttörés, ezért dolgoznia kellett. Építkezéseken vállalt alkalmi munkát, de volt ablakos, épített betonkerítést és szerelt autókipufogókat is.

Michael van Gerwen, aki az aktív játékosok között a legtöbbször, háromszor volt világbajnok, már 15 évesen járta a világot a dartsnak köszönhetően ifjúsági Európa-bajnokként. Ugyanakkor megélni fiatal felnőttként még ő sem tudott belőle, ezért részmunkaidős burkolóként dolgozott a dartsozás mellett. Egy történet szerint ő burkolta a holland futball-legenda, Dennis Bergkamp fürdőszobáját. – Ez nem igaz – tisztázta Van Gerwen. – Egy szemközti házban burkoltam, nagyon elit környék volt.

Az idei döntőben vesztes, egyébként kétszeres világbajnok Gary Anderson beceneve a Repülő Skót („The Flying Scotsman”), de amikor 1995-ben, 25 évesen kocsmákban elkezdett dartsozni, még a Dreamboy nevet aggatták rá, mert hamar megmutatkozott a tehetsége. Az első komolyabb eredményeit a 2000-es években érte el, már harmincon túl, addig pedig építőmunkásként dolgozott, és a mai napig előszeretettel barkácsol.

Az egyik legelképesztőbb történet a 2018-as világbajnok Rob Cross felemelkedése. A fináléban minden idők legjobbját, a 14-szeres bajnok Phil Taylort győzte le 7-2-re, de tizenkét hónappal korábban még annak örült, hogy egy kocsmai dartsversenyen párosban hét fontot nyert. Persze nem egy év alatt tanult meg dartsozni, rendszeresen játszott, ám amikor megszületett az első gyermeke (négy van neki), biztos állás után nézett, és villanyszerelőként kezdett dolgozni. Innen a beceneve, a Voltage, amely feszültséget jelent.

Az előbb már szóba került Phil Taylor, aki nagyjából a dartsozás Michael Jordane, nemcsak az eredményei miatt, hanem azért is, mert vele változott meg a sportág, és vált szubkultúrából széles körben eladható látvánnyá. Taylor 1986-ban, 25-26 évesen kezdett komolyabban dartsozni, az iskolát viszont már 16 évesen otthagyta, a köztes tíz évben pedig számos munkát vállalt. Dolgozott például fémipari munkásként, de készített kerámia vécépapírtartókat is heti 52 fontos fizetésért.

Szirupos, de attól még a dartsban feltétlenül igaz: sosem késő belevágni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.