Lewandowski, Messi vagy Szalah ma felülhet a FIFA trónjára

Hétfőn este a FIFA virtuális körülmények között tartja meg a szokásos díjkiosztó gáláját, amelyen kilenc kategóriában hirdetnek győztest. Kiderül, Robert Lewandowskinak sikerül-e elnyernie egy év legjobbjának járó elismerést.

Magyar Nemzet
2022. 01. 17. 10:50
Preview Bayer Leverkusen-FC Bayern Munich.
Preview Bayer Leverkusen-FC Bayern Munich. Fotó: FRANKHOERMANN/SVEN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lengyel, egy argentin és egy egyiptomi futballista közül kerül ki az Év játékosa a férfiaknál. Mint ismeretes, novemberben nyerte a talán legrangosabb egyéni elismerést, az Aranylabdát – már hetedszer lett első a France Football szavazásán. Hétfőn este viszont a FIFA voksolásának a végeredménye derül majd ki, és Messi (Paris Saint-Germain) ezúttal is érdekelt, mert bekerült az első háromba (Bayern München) és Mohamed Szalah (Liverpool) társaságában.

A legfontosabb kategóriákban szavazás dönt a győztesről. Leadják voksukat a nemzeti férfi- és női válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai, továbbá az újságírók (Magyarországot a Nemzeti Sport szakírója, Szeli Mátyás képviseli) és a FIFA honlapján regisztrált szurkolók is. A négy terület képviselőinek szavazatai egyenlő arányban befolyásolják a végeredményt. 

 

Lionel Messi az Aranylabdát hetedszer vehette át novemberben   Fotó: Franck Fife

 

Természetesen a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szokásos díjkiosztó gáláján más kategóriákban is eredményt hirdetnek majd. Az év, 2021 férfi labdarúgója mellett megválasztják a legjobb női játékost (a három jelölt a Barcelona két spanyolja, Jenni Hermoso és valamint a Chelsea ausztrálja, Sam Kerr), a legjobb kapust a férfiaknál és a nőknél (előbbiben az olasz Gianluigi Donnarumma, a szenegáli Édouard Mendy és a német Manuel Neuer, utóbbiban a német Ann-Katrin Berger, a chilei Christiane Endler és a kanadai Stephanie Labbé maradt versenyben), a legjobb edzőket (a férfiaknál a spanyol Josep Guardiola, az olasz Roberto Mancini és a német Thomas Tuchel, a női csapatokat irányító edzők közül a spanyol Lluís Cortés, az angol Emma Hayes és a holland Sarina Wiegman a három jelölt), továbbá átadják a legjobb szurkolóknak járó díjat, a fair play díjat és az év góljáért járó Puskás-díjat is. 

 

A Pukás-díj győztese 2019-ben Zsóri Dániel volt     Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

 

A 2021-es díjért versenyben lévő három jelölt az argentin Erik Lamela, aki a Tottenham Hotspur mezében az Arsenal ellen szerzett gólt rabonamozdulattal, a cseh Patrik Schick, aki az Eb-n csaknem a felezővonaltól ívelt a skót kapuba, és az iráni Mehdi Taremi, aki a Porto játékosaként a Chelsea-nek ollózott gólt a Bajnokok Ligájában. (A három gólt erre a cikkre kattintva nézheti meg.) A FIFA tíz jelöltje közül a szervezet honlapján szavazók választották ki a három legszebb gólt, amelyek közül egy szakmai testület (a FIFA-legendák) választja ki a győztest. 

A FIFA gálája a járvány miatt a tavalyihoz hasonlóan nem közönség előtt, hanem virtuális keretek között zajlik majd, a műsor két házigazdája Resh­min Chowdhury brit televíziós újságírónő és Jermaine Jenas, a korábbi 21-szeres angol válogatott labdarúgó, szakkommentátor lesz. A gála 19.40-kor kezdődik, és az M4 Sport élőben közvetíti.

Borítókép: Robert Lewandowski a FIFA szavazásán befuthat az első helyre (Fotó: Frankhoermann/Sven Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.