Nagyot betlizett a magyar bajnok, az utolsó meccsén nem hibázhat

Fontos meccset veszített el hazai pályán a női kosárlabda Euroliga utolsó előtti csoportkörében a Sopron Basket. A török Fenerbahce lényegében már az első negyedben eldöntötte a pontok sorsát, a végén pedig 82-59-re győzött a roppant indiszponáltan játszó magyar bajnok ellen. A továbbjutás kérdése így sokismeretlenessé vált, az utolsó meccseken dől el a sorrend a csoportban.

2022. 01. 29. 21:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annyira bonyolult lett a helyzet néhány váratlan eredmény miatt a női Euroliga B csoportjában, hogy nem is érdemes belemenni a taglalásába. Elég annyi, hogy a biztos továbbjutáshoz, tehát a négy közé kerüléshez a Sopron Basketnek mindkét meccsét meg kell nyernie, és akkor legfeljebb azt lehet számolgatni, hogy az első vagy a második helyen léphet-e a már egyenes kieséssel zajló negyeddöntőbe.

Ez volt a helyzet a Fenerbahce elleni mérkőzés kezdete előtt. A feladat roppant nehéznek ígérkezett, hiszen az európai ranglista második helyezettje látogatott el a magyar városba, ráadásul olyan világsztárokkal, mint Alina Jagupova, Kayla McBride és Satou Sabally. A soproniaknál visszatért a csapatba a hét elején betegeskedő Jelena Brooks, és Gáspár Dávidnak így nem volt hiányzója.

Ennek ellenére az első negyedre nincs jobb jelző, mint az, hogy katasztrofális. Az első felével még nem volt baj, ám 8-7-es magyar vezetésről 11-30 lett a vége, ami jelzi, támadásban és védekezésben is csődöt mondott ekkor a magyar bajnok, az előbb említett három sztár szinte tetszés szerint szerezte a pontokat, míg a hazai próbálkozások rendre célt tévesztettek. A második játékrészre összeszedte magát a Sopron, keményebb lett a védekezése, szerzett szép pontokat, és szokása szerint megalkuvás nélkül harcolt. Bár a 18. percben feljött tíz pontra, tizenhárom pont hátránnyal mehetett a szünetben az öltözőbe.

Kayla McBride igazolta a klasszisát Sopronban. Fotó: Fiba.com

Talán megfordult a játékosok fejében, hogy nemrég Kurszkban ennél is többet tudott a csapat ledolgozni, sőt megfordítani, de ezúttal ilyen feltámadásra nem adtak esélyt saját maguknak. A harmadik negyedben a Sopron ismét feljött tíz pontra, ám ennél közelebb már nem került az ellenfeléhez. McBride triplái sorra hullottak a gyűrűbe, a hazaiak viszont feltűnően pontatlanul céloztak, és amikor a Fenerbahce túllépte a húszpontos különbséget, végleg eldőlt a mérkőzés. Az utolsó játékrész puszta formalitássá silányodott, nem volt jelentősége. A Sopronból Briann January 14, Határ Bernadett és Jelena Brooks 10-10 pontig jutott, a Fenerbahcéban McBride 22, Sabally 18 ponttal járult hozzá a csapat sikeréhez. 

A Sopron Basketnek ezek után szerdán mindenféleképpen nyernie kell a francia Landes otthonában, és ha ez sikerül, akkor a többi találkozó eredményétől függ, hogy hányadik helyen jut tovább.

Euroliga, csoportkör, B csoport, 13. forduló: Sopron Basket–Fenerbahce 59-82 (11-30, 19-13, 17-23, 12-16)

Borítókép: Alina Jagupovát nehéz volt feltartóztatni (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.