BL-rekordot ért a gól, de győzelmet nem, a Chelsea simán nyert

A labdarúgó Bajnokok Ligája történetének leggyorsabb újonc gólját szerző Dusan Vlahovics a 32. másodpercben betalált a Villarrreal ellen, de a Juventus mégsem tudott nyerni idegenben. A játéknap másik mérkőzésén a Chelsea az idei szezonban már az ötödik BL-meccsén nem kapott gólt, viszont rúgott kettőt a Lille-nek. A március 16-i visszavágó formalitásnak ígérkezik.

Magyar Nemzet
2022. 02. 22. 22:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája címvédője, a Chelsea a Lille csapatát fogadta a Stamford Bridge-en. A csoportelsőséről az utolsó pillanatban lemaradt londoni alakulat kicsit tartalékosan állt fel. Mason Mount, Reece James, Callum Hudson-Odoi és Ben Chilwell sérült, a vendégektől az MU-nevelés Angel Gomesen kívül mindenki bevethető, így többek között négy portugál, például Renato Sanches is. 

Nem kellett sokat várni az első gólra, a tavalyi BL-döntő egyetlen góljának a szerzője, a német Kai Havertz idénybeli második találatát jegyezte a sorozatban. Hakim Ziyech pontosan középre kanyarított szöglete után az univerzális játékos a földre fejelte a labdát, ami a a Lille kapujának felső sarkába pattant. Kapushiba volt a javából. 

Havertz több gólt is szerezhetett volt Fotó: Europress/AFP/GLYN KIRK

Ébredezett a Lille, magasan igyekezett letámadni a vezetést szerzett címvédőt, de Tuchel játékosai okosan és látványosan szabadultak a franciák szorításából. Ezzel együtt a vezető gól mondhatni túlságosan is megnyugtatta a Chelsea-t, a kontrákat nem tudta pontosan végig vinni, pedig lehetősége lett volna bőven. A Chelsea szerezte az idei BL-szezonban a legtöbb gólt szögletből – szúrta ki az OPTA.

Nem volt látványos a meccs: a Lille nagyon akart, de pontatlanul szövögette az akcióit, Rüdiger és biztosan állt a lábán. A kapus, Eduard Mendy nem egyszer fontos kijövetelekkel tisztázott. 

A szünet után sem változott a forgatókönyv: előnye tudatában a Chelsea nem ment fejjel a falnak, türelmesen kereste a réseket a francia védelemben, Tuchel kényszerűségből lecserélte a megsérült Mateo Kovacicot, a horvát BL-győztes, vb-ezüstérmes helyett Loftus-Cheek érkezett a pályára. Az Ajaxtól tavaly nyáron igazolt marokkói szélső, Hakim Ziyech is kidőlt, a Chelsea újabb fontos emberét veszítette el. Tuchel az Atlético Madridtól vásárolt Saul Niguezt dobta be a hátralevő fél órára. 

Pulisic szerezte a Chelsea második gólját Fotó: Europress/AFP/JUSTIN TALLIS

Akkor született a Chelsea újabb gólja, amikor arra senki sem számított: Kante hozta fel a labdát, átrobogott a középpályán, majd pontos labdával ugratta ki a két védő között kilépő Pulisicet, aki elegánsan emelt a bal sarokba. Az eredmény már nem változott, a Chelsea nyugodtan utazhat a visszavágóra.

BL-rekorddal kezdődött

A játéknap másik mérkőzésén az ezer sebből vérző, az egyik legjobb játékosa, Paulo Dybala mellett Federico Chiesa, Giorgio Chiellini és Federico Bernardeschi játékát nélkülöző Juventus az első percben megszerezte a vezetést a Villarreal otthonában. A januárban igazolt szerb csatár, Dusan Vlahovics a brazil Danilo előre vágott labdájával nyargalt a 16-oson belülre és onnan kilőtte a sarkot. Vlahovics a BL-történetének leggyorsabb gólját lőtte debütásként, eddig a Borussia Dortmund német játékosa, Andreas Möller 1995-ös góljával tartotta a rekordot.

Így örült a gólszerző Leonardo Bonuccival:

Vlahovic előtt Alessandro Del Piero és David Trezeguet debütált góllal a BL-ben a Juventus színeiben.

A gólra kapufával válaszolt a Villarreal, az argentin Lo Celso veszélyeztetett, a Juve teljesen visszahúzódott, ellenfele viszont nem tudta érvényre juttatni a nyomasztó labdabirtoklási fölényét.

A szünetben Massimilano Allegri cserélt: még védekezőbb hadrendre szavazott. Alex Sandro helyett a tapasztalt Leonardo Bonucci érkezett a folytatásra. Ráült az eredményre a Juve, és ez megbosszulta magát. Olasz csapatoktól ritkán látható védelmi hibát használt ki a Villarreal. Parejo teljesen üresen kapta a labdát a 11-es ponttal egy magasságban, De Ligt és Bonucci is elszámította magát, a 32 éves középpályás nem találta el jól a labdát, de az így is a meglepett Szczęsny mellett a hálóba került. 

Parejo egyenlítette ki a Juve előnyét Fotó:  Europress/AFP/JAVIER SORIANO

Az eredmény már nem változott Mivel az idegenben lőtt góloknak már nincsen jelentősége a párharcokban, egészen apró részletek fognak dönteni a továbbjutásról március 16-án Torinóban. 

Labdarúgó Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések: Chelsea–Lille 2-0 (1-0), London, Stamford Bridge, jv.: Gil Manzano (spanyol). Gólszerző: Havertz (8.), Pulisic (63.). Villarreal–Juventus 1-1 (0-1), Villarreal, Estadio de la Cerámica, jv.: Daniel Siebert (német). Gólszerzők: Parejo  (66.), illetve Vlahovics (1.).

A visszavágót március 16-án játsszák. 

Borítókép: Dusan Vlahovics (középen)  gólja BL-rekordot ért, de a győzelemhez nem volt elég (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.