Klaebo behúzta a sprintet, semmit sem bízott a véletlenre

Hat aranyérmet ugyan már nem szerezhet Pekingben, de az első már zsebben. A norvég Johannes Hösflot Klaebo címvédőként, első számú esélyesként győzött a férfi sífutók szabadstílusú sprintversenyében. A mostani téli olimpián az első, összesen a negyedik aranyérmét gyűjtötte be.

2022. 02. 08. 13:38
China Olympics 2022 Cross-Country Skiing Men
8108050 Fotó: GRIGORY SYSOEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Johannes Hösflot Klaebo az első sífutóversenyszámot, a 15+15 km-es tömegrajtos versenyt, az úgynevezett síatlont lényegében feladta. Fél távnál 1:39 perces hátránya volt, ami után meg sem próbálta a felzárkózást, s végül a győzteshez képest kilencperces hátrányban csak a negyvenedik helyen ért célba.

Alexszandr Bolsunov hatalmas győzelmet aratott akkor, s noha Phjongcshangban az egyéni sprintben bronz-, a csapatsprintben pedig ezüstérmet szerzett, Pekingben kihagyta az előbbi viadalt. Igaz, ezen a távon idén nem remekelt, sőt az elmúlt években se nagyon, talán inkább a többi számra összpontosít.

Egyértelműen Klaebo volt a favorit. Nem csupán mint címvédő és regnáló, hanem idén is uralta a világkupafutamokat, igaz, az első állomáson, a finnországi Rukkában kikapott az orosz Tyerentyevtől – akkor azonban klasszikus stílusban, az olimpiát viszont szabadstílusban írták ki.

Taktikus versenyzés

A norvég klasszis roppant tudatos és taktikus versenyzéssel diadalmaskodott. Nem csupán a döntőben, hanem az odáig vezető úton is. Nem lazsálta el a selejtezőt, majd a negyed- és az elődöntőt sem, ügyelt arra, hogy a felső ágon maradjon, ami a fináléra nézve azt jelentette, hogy öt-hat perccel többet pihenhetett a vetélytársainál.

Arra is ügyelt, hogy kiismerhetetlenül síeljen. Az elődöntőben a második kaptató előtt csupán ötödik volt, onnan gyorsított ki a lejtőn, majd vette át a vezetést a második emelkedőn, s az utolsó tíz méteren annak ellenére kiengedett, hogy csupán másodikként jutott tovább, de az a két másodperc is számíthatott, hogy akkor már pihent, s nem kellett hajtania.

A fináléban aztán rajt-cél győzelmet aratott. Az élen haladva, különösen a kanyarok előtt, visszafoghatta a tempót, rápihenhetett a hajrára. A célegyenesben az olasz Pellegrino ugyan kicsit ráijesztett, egészen megközelítette, de a norvég még tudta fokozni a tempót és elsőként ért célba.

Klaebo nem ünnepelt euforikusan, láthatóan inkább megkönnyebbült. Az első számban felsült, a kötelező győzelmet viszont bezsebelte. Most három napot pihenhet, hiszen az egyéni indításos, klasszikus stílusú 15 km-es versenyt csupán pénteken rendezik.

Kettős svéd siker a nőknél

A nőknél kettős svéd győzelem született, Jonna Sundling hatalmas fölénnyel ért elsőként célba. Az amerikai Jessie Diggins hatalmas hajrával felküzdötte magát a dobogó harmadik fokára.

A hölgyek kevesebbet szusszanhatnak, ők már csütörtökön futják a 10 km-es egyéni indításos futamot.

Sífutás, sprintverseny, szabadstílus:

Férfiak:

1. Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia) 2:58.06 perc

2. Federico Pellegrino (Olaszország) +0.26 mp hátrány

3. Alekszander Tyerentyev (Oroszország) +1.31

4. Joni Maki (Finnország) +2.12

5. Artyom Malcev (Oroszország) +3.59

6. Oskar Svensson (Svédország) +6.17

Nők:

1. Jonna Sundling (Svédország) 3:09.68 perc

2. Maja Dahlqvist (Svédország) +2.88 mp

3. Jessica Diggins (Egyesült Államok) +3.16

4. Rosie Brennan (Egyesült Államok) +4.49

5. Nadine Fändrich (Svájc) +7.21

6. Emma Ribom (Svédország) +11.11

Borítókép: Johannes Hösflot Klaebo alaposan megküzdött első pekingi sikeréért (Fotó: Grigorij Sziszojev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.