Messi dicstelen búcsúja, világvége-hangulat Párizsban

A Paris Saint-Germain a hazai meccs után a madridi visszavágón is kézben tartotta a mérkőzést a Real Madrid ellen nyolcaddöntőben. Elég volt egyetlen szarvashiba, egy röhejes gól, és minden megváltozott. Karim Benzema mesterhármassl megfordította a találkozót, így a Real jutott tovább. A franciák nem az óvodás hibát elkövető kapust, Donnarummát, hanem a hétszeres aranylabdás Lionel Messit szedik ízekre. A PSG vele sem nyer Bajnokok Ligáját, s fájdalmas a kérdés, nyer-e egyáltalán valaha is.

Magyar Nemzet
2022. 03. 10. 6:58
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gianluigi Donnarumma csak várt és várt. Senki nem tuda, hogy mire. Talán arra, hogy Karim Benzema odaérjen? Kapustól ugyan szokatlan és meredek megoldás, de egyszerű csellel – ha jobb belsővel elhúzza balra a labdát – tisztára játszhatta volna magát, ehelyett akkor próbálta elrúgni a labdát, amikor már ott volt a Real francia centere a nyakán, így a lövés gyengére és gyatrára sikeredett. Vinícius összeszedte, középre adta, és Benzema még éppen időben, mielőtt a kapus elvetődött volna, a hálóba passzolta.

Ezzel a góllal egyenlített odahaza a Real Madrid. Még mindig a Paris Saint-Germain állt továbbjutásra, ám a párizsiak teljesen összezavarodtak, ezután következett Modric fantasztikus szólója, aminek végén Marquinhos lábán megpattant Benzema lövése. Ezzel lett 2-1, majd a brazil középhátvéd eladta a labdát, Benzema azt is kihasználta, a francia középcsatár mesterhármasával 3-1-re nyert a Real és 3-2-es összesítéssel bejutott a legjobb nyolc közé.

Messi a célpont, nem Donnarumma 

Párizsban érthetően világvége-hangulat uralkodik. Nyilvánvaló, hogy a világ egyik legjobb kapusának tartott Donnarumma hibája okozta a kiesést, hiszen azt követően szétesett a PSG, mégis Lionel Messi a célpont.

A L’Équipe lap címlapja pontosan árulkodik erről.

Az „Irrationnel” egyértelmű szójáték a Lionel névvel, ahogy a „Le Messie” (A Messiás) is, amivel Benzemát illetik. A franciák egyetlen vigasza, hogy ő volt a meccs főszereplője. S hogy mi lesz Messivel? Abban sem lehetünk biztosak, pályára lép-e még a PSG mezében.

A Messi, Mbappé csodatrió, a futballtörténet egyik legfényesebb csatársora sem tudja BL-győzelemhez segíteni a párizsiakat. S megelőlegezhetjük, a következő idényben a három kiválóság már nem játszik együtt.

Mindenki a kapust mentegeti – de miért?

Benzema amúgy maga is a védelmébe vette Donnarummát.

Hogy Gianluigi Donnarumma hibája lenne az egész? Nem, nem az ő hibája, hanem a letámadásos taktikánk eredményezte a gólt. Bármelyik csapatot meg tudjuk verni ezzel a fegyverrel, ha mindenki megtalálja a maga helyét a csapatunkban, ha együtt tudunk dolgozni

– mondta Benzema. Majd így folytatta:

– Be kell vallanunk, az első mérkőzésen szerencsések voltunk, hogy csak 1-0-s vereséggel távoztunk Párizsból. De tudtuk, hogy Madridban más lesz a helyzet. Keményen letámadtunk, majd kaptunk egy gólt, de bíztunk benne, hogy lesznek lehetőségeink. Tudtuk, ha nyomás alá helyezzük őket, akkor sem pánikolnak majd, de azért megnehezíthetjük a dolgukat. Ha nyomás alatt vannak, akkor nem tudják megjátszani a három elöl lévő támadójukat. Szükségünk volt a szurkolókra. Nagyon nehéz meccs volt, de a végsőkig kitartottunk, és megérdemeltük a győzelmet. Bármelyik csapatot meg tudjuk verni ezzel a taktikával, ha mindenki megtalálja a maga helyét a csapatban, és ha együtt tudunk dolgozni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy megelőztem a klub örök góllövőlistáján Alfredo Di Stéfanót.

Mauricio Pochettino, a PSG mestere is mentegette a kapusát, a játékvezetőt felelőssé téve a vereségért.

Benzema egyértelmű szabálytalanságot követett el Donnarummával szemben. Ez nem Donnarumma hibája.

Pochettino utána hosszasan elemezte a meccset: – 30-40 alkalommal, különböző szögekből megnéztem a kérdéses jelenetet, ennek tudatában jelentem ezt ki. Az ilyen meccseken az apró részletek változtatnak meg mindent, és a játékvezető nem látta a szabálytalanságot. Onnantól kezdve nem tudtunk irányítani. Mindkét mérkőzésen egyértelműen mi voltunk a jobbak. Nagyon nagy pofon és hatalmas csalódás, hogy nem sikerült továbbjutnunk. Ez megváltoztatta a játék menetét. Ez hatással volt a játékosok, az ellenfél és a szurkolók hangulatára. Egy órán keresztül mi irányítottuk a mérkőzést, és közelebb álltunk a 2-0-hoz, mint az 1-1-hez. De ez a gól megváltoztatta a mérkőzést, mert elvesztettük a koncentrációnkat, és ezért drágán megfizettünk. A párharc háromnegyedében fölényben voltunk a Reallal szemben.

Aztán csak kimondta a lényeget:

Csalódottak vagyunk, hogy nem tudtuk gólokra váltani a két mérkőzésen mutatott dominanciánkat. A Paris Saint-Germain már évek óta a BL-trófeát hajszolja. 

Benzemát magasztalják

Carlo Ancelotti persze Karim Benzemát méltatta.

– Az első gól kulcsfontosságú volt. Megváltoztatta a mérkőzés dinamikáját és a szurkolók hozzáállását. Utána mi irányítottunk, nyomást gyakoroltunk, kevésbé volt nehéz visszaszerezni a labdát. A PSG nagyszerű csapat, jól játszott, de minden meccsen van valami, ami megváltoztathatja azt, és ez most az első gól volt.

Benzema fantasztikus vezére a csapatunknak, fantasztikus csatár, büszke vagyok rá, büszke vagyok a hozzáállására

– értékelt az olasz edző.

A PSG csapatkapitánya, a brazil Marquinhos talán pályafutása legrosszabb meccsét játszotta a PSG-ben. Így mentegetőzött:

– Az első gól fontos pillanat volt számukra, és a szurkolók is extra energiákat adtak nekik. Jobban kellett volna kezelnünk a helyzetet. Ezt követően kisebb hibákat követtünk el. A két meccs alapján többet érdemeltünk volna, de drágán megfizettünk a hibáinkért. Ezt nehéz megmagyarázni. Megnyertük az első meccset, ezt is a kezünkben tartottuk. Most előre kell néznünk, szép eredményeket érhetünk még el. Erősebben és érettebben kell visszatérnünk Európába a következő szezonban.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, szerdai visszavágók:

Real Madrid–Paris Saint-Germain 3-1 (0-1), gólszerzők: Benzema (61., 76., 78.), illetve Mbappé (39.). Továbbjutott a Real Madrid 3-2-es összesítéssel.

Manchester City–Sporting 0-0. Továbbjutott a Manchester City 5-0-s összesítéssel.

Borítókép: A mesterhármast elért volt a döbbenetes fordulatot hozó meccs hőse (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.