A Bundesliga magyarjai egymással harcolnak a Bajnokok Ligájáért

Magyarokról szól a Bundesliga végjátéka. Van ebben némi túlzás, de ennyi elfogultságot talán megengedhetünk magunknak, amikor a német élvonal záró fordulója előtt matematikailag három, gyakorlatilag két olyan klub van harcban a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyért, amelyik magyar futballistákat foglalkoztat.

2022. 05. 13. 6:44
Atalanta v RB Leipzig: Quarter Final Leg Two - UEFA Europa League
Peter Gulacsi (RB Leipzig) and Willi Orban (RB Leipzig) celebrate the victory during the football Europa League match Atalanta BC vs RB Lipsia on April 14, 2022 at the Gewiss Stadium in Bergamo, Italy (Photo by Francesco Scaccianoce/LiveMedia/NurPhoto) (Photo by Francesco Scaccianoce / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb kérdések már eldőltek a Bundesligában az utolsó, a 34. forduló előtt. A bajnoki címet zsinórban tizedszerre is a Bayern München szerezte meg, a második hely már biztosan a Dortmundé, a bronzérem pedig a Bayer Leverkusené. A negyedik helyért nem jár érem, de feljogosít a Bajnokok Ligája-indulásra, és ennek a megszerzésére – matematikailag – még három klubnak van esélye: és RB Leipzigjének, Freiburgjának, valamint Union Berlinjének.

A legjobb helyzetből a negyedik lipcseiek várják a szombati zárást, hiszen kétpontos előnyük van az ötödik Freiburg és három a hatodik Union előtt. 

A Bundesligában pontazonosságnál a gólkülönbség rangsorol, ezért a berliniek esélye már valóban csak matematikai. Pontszámban ugyan még beérhetik a Leipziget, de harminc találattal rosszabb a gólkülönbségük, amit egy mérkőzés alatt aligha dolgoznak le.

Schäfer András ennek fényében reálisan értékelte az Union esélyeit

– Bízom benne, hogy legalább az Európa-liga indulás összejön. A Konferencialigára sem lehet legyinteni, azt sem lehetne csalódásként elkönyvelni, de a hatodik hely megtartása a saját kezünkben van, ezért az El a cél.

A Bundesligában az ötödik és a hatodik helyezett indulhat az Európa-ligában, az Unionra ebből a szempontból a hetedik – tehát jelen állás szerint a harmadik számú európai kupában rajthoz álló – Köln lehet még veszélyes, amelynek két pont a lemaradása vele szemben.

Németországot elsősorban a Leipzig és a Freiburg feszültségektől sem mentes rivalizálása tartja lázban az idény végén. 

E két klub csap össze a Német Kupa döntőjében is a berlini Olimpiai Stadionban május 21-én, és Sallai együttese megtagadta az ilyenkor megszokott közös termékek, például a mindkét csapat címerével ellátott sálak előállítását. 

A döntést nem indokolták meg a Freiburg vezetői, de nem nehéz kitalálni, hogy a Leipziget pénzelő tőkeerős energiaitalgyártó cég ellen tüntetnek, amely sok ellenszenvet vált ki az ország futballjában. Mindezt tetézi, hogy a BL-indulás is a két klub között dől el szombaton.

A Freiburg számára kötelező a győzelem a Leverkusen otthonában, ha még labdába akar rúgni, ám ez úgy sem lesz könnyű, hogy a Bayer már különösebb tét nélkül lép pályára. A Leipzig viszont már egy döntetlennel is révbe érhet, hiszen pontazonosságnál a tizenkettővel jobb gólkülönbsége neki kedvez. A gyakorlatilag már kiesett Arminia Bielefeld otthonában Szoboszlaiék jó eséllyel meg is szerezhetik a minimálisan szükséges pontot.

– Az idény első fele talán a legrosszabb volt, amit valaha átéltem Lipcsében, ám ha jövő héten szombaton megnyerjük a Német Kupát, és emellett a negyedik helyet is megtartjuk a bajnokságban, az Európa-liga-elődöntővel együtt a mostani évadunk lehet a legsikeresebb – értékelt az együttes alapembere, Willi Orbán, aki tehát arra is emlékeztetett, hogy a Leipzig féltávnál még a tizedik helyen állt a Bundesligában, innen indította meg a tavaszi menetelését az új vezetőedző, Domenico Tedesco irányításával.

A Bundesliga 34., szombati záró fordulójának párosítása: Arminia Bielefeld–RB Leipzig, Bayer Leverkusen–Freiburg, Dortmund–Hertha, Wolfsburg–Bayern München, Union Berlin–Bochum, Mönchengladbach–Hoffenheim, Stuttgart–Köln, Mainz–Eintracht Frankfurt, Augsburg–Greuther Fürth. A mérkőzések 15.30-kor kezdődnek.

Borítókép: Gulácsi Péter és Willi Orbán (Fotó: NurPhoto via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.