Oroszország Ázsiába „menekülne” az európai szankciók elől

A német Sky értesülései szerint az Orosz Labdarúgó-szövetség azt fontolgatja, hogy átlépjen az európaiból (UEFA) az ázsiai szövetségbe (AFC).

Magyra Nemzet
2022. 05. 04. 14:10
UEFA ends its partnership with Gazprom
epa09792280 (FILE) - The UEFA logo is pictured at the entrance of the UEFA Headquarters, in Nyon, Switzerland, 17 March 2020 (re-issued on 28 February 2022). The European football governing body UEFA announced on 28 February 2022 to have ended its partnership with Gazprom across all competitions. 'The decision -announced UEFA- is effective immediately and covers all existing agreements including the UEFA Champions League, UEFA national team competitions and UEFA EURO 2024'. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT *** Local Caption *** 55959937 Fotó: JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai sportszövetségek több szankciót is bevezettek Oroszország ellen Ukrajna megszállása miatt. Így tett a kontinens labdarúgásának fő szerve, az UEFA is, amely kitiltotta az orosz válogatottakat és klubcsapatokat az általa szervezett versenysorozatokból a zajló idényben, illetve elköltöztette a Bajnokok Ligája idei döntőjét is, amit így május 28-án Szentpétervár helyett Párizsban rendeznek meg. 

Az Európai Labdarúgó-szövetség hétfőn bejelentette, hogy a következő idényre is fenntartja az oroszok elleni szankciókat, tehát az országból érkező csapatok továbbra is tiltólistásak az UEFA-rendezvényeken. Oroszország emellett szerette volna megrendezni a 2028-as, esetleg a 2032-es Európa-bajnokságot, de pályázatai a kukában landoltak.

 

A német Sky információi szerint az Orosz Labdarúgó-szövetség és a kormány is elfogadhatatlannak tartja ezen döntéseket, ezért azt fontolgatják, hogy újraszervezik az orosz futballt, méghozzá oly módon, hogy kilépnek az UEFA-ból, és helyette az ázsiai szövetségbe (AFC) kérnének felvételt.

Ennek eredményeképp egyes sorozatokban elindulhatnának az orosz csapatok, a válogatott viszont így sem vehetne részt a katari világbajnokságon, hiszen a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szankciói továbbra is érvényesek ellene. Kérdéses az orosz klubok reakciója is, ugyanis az ázsiai Bajnokok Ligájában való szereplés kétségkívül kevesebb bevételt hozna nekik a konyhára, mint az európai.

Az Ázsiai Labdarúgó-szövetség egyelőre nem nyilvánított véleményt az ügyben.

 

Borítókép: Az UEFA logója a szervezet nyoni székháza előtt (Fotó: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.