Csak a Real, spanyol végzet a Bajnokok Ligájában

Egyetlen spanyol klub, a Real Madrid maradt állva a labdarúgó Bajnokok Ligájában az egyenes kieséses szakaszra, amire időtlen idők óta, egész pontosan tizenkilenc éve nem volt példa, hiszen a Real mellett a Barcelona és az Atlético is törzsgárdista a sorozatban. E két csapat sorsa ráadásul már a csoportkör ötödik fordulója után megpecsételődött. A Liverpool, az Internazionale és a Porto is csatlakozott a legjobb tizenhat mezőnyéhez, a D csoportban azonban továbbra is bármi megtörténhet.

Magyar Nemzet
2022. 10. 27. 8:51
Barcelona bánat
Barcelona bánat Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Internazionale győzelme után a Barcelona már azzal a tudattal futott ki a Bayern München ellen, hogy nincs esély továbbjutni a C csoportból. A Barcelona tehát az előző idény után most sem lesz ott az egyenes kieséses szakaszban, egymást követő két évadban csupán egyszer az 1997–98-asban és az 1998–99-esben búcsúzott már a csoportkörben.

Xavi, a katalánok edzője ugyan azt ígérte a találkozó előtt, hogy tét nélküli meccsen is megmutatják, mire képesek a világ egyik legjobb csapata, a Bayern München ellen, ám ez üres fogadkozásnak bizonyult, a Bayern simán, 3-0-ra legyőzte a Barcát, a spanyoloknak még csak kaput eltalált lövésük sem volt a mérkőzésen.

A szurkolókat szeretnék kiengesztelni a katalánok

– Szeretném megköszönni szurkolóink támogatását. Rendkívüli hangulatot teremtettek. Csak azt sajnálom, hogy nem tudtuk meghálálni nekik a pályán. Szembe kell most néznünk a valósággal, és el kell fogadnunk a kudarcot. Nagy csapás ért bennünket. A Bayern sokkal jobb volt nálunk, a játékosokat megviselte, hogy már a meccs előtt kiestünk. Önkritikusnak kell lennünk. Azt kértem a játékosaimtól, hogy bátran menjenek bele a párharcokba, úgy érzem ez az első alkalom ebben a szezonban, hogy nem küzdöttünk eléggé – értékelt a lefújás után keserűen a Barcelona vezetőedzője, Xavi.

Pedri, a csapat ifjú középpályása is a szurkolókat igyekezett kiengesztelni.

– Nem azzal a motivációval mentünk fel a pályára, amivel előzetesen szerettünk volna. A szurkolóink miatt nyerni akartunk, hiszen mindig mellettünk álltak. Tartozunk nekik, remélem mostantól nagyobb sikerekkel örvendezhetjük meg őket. Nem szabad elfelejteni, hogy nagyon fiatal csapatunk van, így bőven van még hová fejlődnünk. Sokkal higgadtabbnak kell lennünk, ha nálunk van a labda, mert túl gyakran adjuk el, miközben a riválisok alig helyeznek ránk nyomást. Csalódás, hogy nem tudtunk elég versenyképesek lenni a Bajnokok Ligájában. Magunkba kell nézni, természetesen vállaljuk a kritikát, de megyünk tovább, mert még vannak trófeák, amikért harcolhatunk a szezonban – jegyezte meg

 

– Valóságos kínzás volt úgy végignézni a meccset, hogy már tudtuk, kiestünk és nem reménykedhetünk a csodában – tette hozzá találóan a katalán klub elnöke, Joan Laporta.

 

A másik oldalon persze volt ok az örömre.

– Növeli az önbizalmunkat, hogy ilyen simán tudunk nyerni. Nem hiszem, hogy a Barcelona ilyen merész játékra számított tőlünk. Két gyönyörű gólt lőttünk, és a végén még egy harmadikat is, ráadásul olyan szenvedéllyel védekeztünk, hogy esélyük sem volt kapura lőni – mondta elégedetten Julian Nagelsmann, a Bayern edzője.

Talpra állt a Liverpool

Liverpool öröm az Ajax ellen
Megkönnyebbültek a liverpooliak Amszterdamban Fotó: AFP

A Liverpool kicsit álmosan kezdett Amszterdamban, de szünet után szerzett két gyors góllal aztán eldöntötte az Ajax elleni meccset.

– Nehéz perceket éltünk át az első fél órában, mert az Ajax komoly nyomást gyakorolt ránk – ismerte el Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere. – Hatalmas elszántsággal kellett védekeznünk a meccs ezen periódusában, de ez teljesen normális, hiszen idegenben játszottunk. A második félidőt pazarul kezdtük, két csodálatos góllal gyakorlatilag a zsebünkben volt a meccs. Ott vagyunk a kieséses szakaszban, de ezért meg kellett küzdenünk és ez nagy dolog, mivel soha nem veszem természetesnek a továbbjutást.

Az első forduló után, amikor a Liverpool 4-1-re kikapott Nápolyban, kevesen hittek abban, hogy a tavalyi döntős már az ötödik forduló után kiharcolja a továbbjutást az A csoportból. A Vörösök a mostani sikerrel mindenesetre bizonyították, hogy korai lenne még leírni őket.

 

A Porto élt a lehetőséggel

A B csoportban az Atlético elképesztő végkifejlet után veszítette el az esélyét a továbbjutásra. A játékvezető már lefújta a Leverkusen elleni mérkőzést, ám a VAR-vizsgálat alapján büntetőt ítélt a haziaknak. Carrasco lövését védte Lukas Hradecky kapus, de ezután a spanyolok kétszer is ismételhettek. A kipattanót előbb a felső lécre fejelték, majd ezután ismét kapura lőhettek, de a lövés éppen Carrasco sarkáról vágódott fölé. Így maradt 2-2 a végeredmény, amivel kiesett az Atlético, hiszen a Porto élt a lehetőséggel, 4-0-ra nyert Brüsszelben a már továbbjutott és így kissé leeresztett Club Brugge vendégeként.

 

Az Atlético kudarcával eldőlt, hogy tizenkilenc év után egyetlen spanyol csapat, a Real Madrid lesz ott az egyenes kieséses szakaszban.

 

Ami egyúttal azt is jelenti, nagyon erős lesz az Európa-liga mezőnye a tavaszi folytatásban, hiszen ott lesz a mezőnyben Barcelona, a Sevilla, az Ajax, az Arsenal és a Manchester United. S persze remélhetőleg a Ferencváros.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló, szerdai eredmények

A csoport:
Napoli (olasz)–Rangers (skót) 3-0 (2-0), gólszerző: Simeone (11., 16.), Ostigard (81.)
Ajax (holland)–Liverpool (angol) 0-3 (0-1), gólszerző: Szalah (42.), Nunez (48.), Elliott (51.)
Az állás: 1. (már csoportelső) Napoli 15 pont, 2. (már továbbjutott) Liverpool FC 12, 3. AFC Ajax 3, 4. Rangers FC 0.

B csoport:
Club Brugge–Porto (portugál) 0-4 (0-1), gólszerző: Taremi (33., 70.), Evanilson (57.), Eustaquio (60.)
Atlético Madrid (spanyol)–Bayer Leverkusen (német) 2-2 (1-1), gólszerző: Carrasco (22.), De Paul (50.), illetve Diaby (9.), Hudson-Odoi (29.)
Az állás: 1. (már továbbjutott) Club Brugge 10 pont, 2. ( már továbbjutott) Porto 9, 3. Atlético Madrid 5, 4. Leverkusen 4.

C csoport:
Internazionale (olasz)–Viktoria Plzen (cseh) 4-0 (2-0), gólszerző: (Mhitarjan 35.), (Dzeko 42., 66.), Lukaku (87.)
Barcelona (spanyol)–Bayern München 0-3 (0-2), gólszerző: Mané (10.), Chuopo-Moting (31.), Pavard (94.)
Az állás: 1. (már továbbjutott) Bayern München 15 pont, 2. (már továbbjutott) Internazionale 10, 3. Barcelona 4, 4. Plzen 0.

D csoport:
Tottenham Hotspur (angol)–Sporting (portugál) 1-1 (0-1), gólszerző: Bentancur (80.), illetve Edwards (22.)
Eintracht Frankfurt (német)–Olympique Marseille (francia) 2-1 (2-1), gólszerző: Kamada (3.), Kolo Muani (27.), illetve Guendouzi (22.)
Az állás: 1. Tottenham 8 pont, 2. Sporting 7 (7-7), 3. Frankfurt 7 (5-7), 4. Marseille 6.

Borítókép: csalódottan mondtak köszönetet a szurkolásért a Barcelona játékosai (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.