Hálátlan feladat – tört ki a Barcelona edzőjéből az El Clásico előtt

Újra komoly tétje van az El Clásicónak. A vasárnap 16.15-kor kezdődő Real Madrid–Barcelona (tv: Spíler 2) spanyol bajnoki rangadó előtt a két csapat ugyanannyi ponttal áll a La Liga első két helyén, ráadásul újra a világ legjobb támadói közül kettő vezeti őket. Ma már nem Cristiano Ronaldo és Lionel Messi, hanem Karim Benzema és Robert Lewandowski. Az ő külön csatájuk legalább olyan érdekes, mint a két klub rivalizálása.

Magyar Nemzet
2022. 10. 16. 6:55
null
Barcelona, 2022. október 12. Az FC Barcelona szurkolói a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében, a C csoport negyedik fordulójában játszott FC Barcelona - Internazionale mérkõzésen a barcelonai Camp Nou stadionban 2022. október 12-én. MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia Fotó: Alejandro Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barcelona szerdán képtelen volt hazai pályán legyőzni az Internazionalét, a 3-3-as döntetlen pedig nagy valószínűséggel azt eredményezi, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is szégyenszemre kiesik a katalán csapat a Bajnokok Ligájából már a csoportkörben. Ráhangolódásnak nem a legjobb az El Clásicóra.

– A Barcelona edzőjének lenni hálátlan feladat, jobb játékosként szolgálni a klubot – jelentette ki Xavi a rangadót megelőző sajtótájékoztatón a Marca szerint. A Barca korábbi legendás középpályása, jelenlegi vezetőedzője így folytatta: – Játékosként jobban élvezed, mint edzőként, de a futball azért van, hogy élvezzük. Próbáljuk az összes labdarúgónkból kihozni a legjobbat.

Xavinak természetesen magyarázatot kellett adnia arra, hogy a BL-ben bukásra áll a csapata, miközben a Barcelona nem engedhetné meg magának a csoportkörös búcsút. – Optimistának születtem, a munkában hiszek – reagált Xavi. 

– A La Ligában jól teljesítünk, a tabella élén állunk. Barcelona-szurkoló és makacs vagyok. Nem hagyom abba a munkát, de ha egy napon azt érzem, hogy nem én vagyok a megoldás, azonnal távozom. Én nem leszek a probléma, most viszont nincs gond.

Magáról a meccsről Xavi azt mondta, hogy támadni akar a Real Madrid ellen. – Sokat kell kapura lőnünk, és nem csak azért, mert Thibaut Courtois nem lesz ott a gólvonalon – utalt Xavi arra, hogy a Real belga kezdő kapusa sérült. – Az Inter ellen sokat próbálkoztunk a tizenhatoson kívülről, és az El Clásicón újra ezt kellene tennünk. Ezért a meccsért is csak három pont jár, morálisan és az önbizalom szempontjából ugyanakkor ennél sokkal többet ad a rangadó megnyerése.

Ancelotti: Ez egy másik El Clásico lesz

A Real Madrid is csalódást keltő döntetlennel hangolt a BL-ben a Barcelona elleni csatára, de micsoda különbség, hogy a Sahtar Donyeck ellen az utolsó pillanatokban kiharcolt 1-1 nekik már biztos továbbjutást ért a valószínű kiesés helyett. Carlo Ancelotti megerősítette, hogy Courtois még nem tér vissza a kapuba, ugyanakkor a Sahtar ellen a vére árán gólt szerző ott lehet az El Clásicón.

– Rüdiger jól van, nincsenek panaszai, ő egy igazi harcos, és elszántan várja a meccset – mondta Ancelotti a német védőről, aki a nyáron érkezett Madridba a Chelsea-től, így az első El Clásicóján léphet pályára.

A két csapat legutóbbi egymás elleni meccsét a Barcelona 4-0-ra megnyerte Madridban, gondolhatnánk, hogy a Realt most fűti a visszavágás vágya, de a tapasztalt olasz vezetőedző hideg fejjel küldi harcba a játékosait: – Nem néztük vissza azt a meccset, jól ismerjük az ellenfelet. Ami legutóbb történt, annak semmi köze ahhoz, ami most vár ránk, ez egy másik Clásico lesz. 

Nem élet-halál csatára készülünk, hanem arra, hogy jó benyomást keltsünk. A Barcelona csak egyszer vesztett pontot a bajnokságban, jó formában van. A BL-ben ugyan voltak nehézségei, de a La Ligában kimagasló volt.

 

Egy biztos: mindkét együttes veretlen a bajnokságban, nyolc forduló után hét győzelemmel és egy döntetlennel egyformán 22 pontot gyűjtöttek, a jobb gólkülönbség miatt várhatja listavezetőként az idény első egymás elleni találkozóját a Barcelona. A felek a spanyol élvonalban eddig 184 mérkőzést játszottak, 35 döntetlen mellett a Real Madrid 76, a Barcelona 73 győzelmet könyvelhetett el.

Lewandowski sejti kié lesz az Aranylabda

A rangadó a két csapat mellett legalább annyira szól majd két kiváló csatár vetélkedéséről is: az előző idényben a Realban 44 gólig jutó az Aranylabda legfőbb várományosa remek formában kezdte a szezont, az első három fordulóban négy gólt ünnepelt, ám a combizomhúzódása óta nem volt eredményes. Szárnyal viszont a Barcelonában a nyáron igazolt az Inter ellen szerdán duplázott, míg a La Ligában eddig kilencszer volt eredményes a lengyel, aki ezzel vezeti a góllövőlistát.

BENZEMA, Karim
Benzema a Sahtar ellen nem talált be. Fotó: Leszek Szymanski

– Valószínűleg Benzema nyeri idén az Aranylabdát. Ha nem fújják le ezt is… – dicsérte riválisát Lewandowski, s szúrt egyben oda a díjat átadó France Footballnak, amely 2020-ben, a lengyel csúcsévében a koronavírus-járványra hivatkozva nem adta át az elismerést. Hogy aztán egy évvel később, amikor Lewandowski újra kiérdemelhette volna azt, vitatott módon Lionel Messinek adják oda hetedszer is.

Ha aranylabdás csatár nem is lesz a pályán a mostani El Clásicón, az biztos, hogy hosszú idő után először újra a világ legjobb támadói közül kettő vezeti a két csapatot a világ legjobban várt rangadóján.

La Liga, 9. forduló:

péntek:
Rayo Vallecano–Getafe 0-0

szombat:
Girona–Cádiz 1-1
Valencia–Elche 2-2
Mallorca–Sevilla 0-1
Athletic Bilbao–Atlético Madrid 0-1

vasárnap:
Celta Vigo–Real Sociedad 14.00
Real Madrid–FC Barcelona 16.15
Espanyol–Valladolig 18.30
Betis–Almería 21.00

hétfő:
Villarreal–Osasuna 21.00

Borítókép: Barcelona-szurkolók az Inter elleni szerdai BL-meccsen (Fotó: MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.