Kínos FIFA-baki, törölni kellett a Messiről szóló bejegyzést

Az egy dolog, hogy a szurkolók között örök vita tárgya, hogy ki minden idők legjobb labdarúgója, Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo, netán valaki más. De az szokatlan, hogy egy olyan szervezet, mint a nemzetközi szövetség (FIFA) beleszóljon ebbe a kérdésbe, sőt végeredményt hirdessen. A FIFA beleesett ebbe a kínos hibába Messi miatt, ami sokak szemét szúrta.

Magyar Nemzet
2022. 12. 21. 16:11
MESSI, Lionel
Loszaíl, 2022. december 18. Az argentin Lionel Messi a legjobb játékosként elnyert díjjal megcsókolja a vb trófeáját, miután csapata 4-2-re gyõzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntõjében játszott Argentína-Franciaország mérkõzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A GOAT-vita eldőlt. A mindent eldöntő cím már a gyűjtemény része. Az örökség teljes.” Ezt írta ki a FIFA hivatalos világbajnoki Twitter-oldala, amely ezzel pályafutását méltatta, miután az argentin sztár az utolsó nagy, a páratlan sikerlistájáról még hiányzó trófeát is begyűjtötte a katari vb megnyerésével.

A probléma nyilvánvaló: a FIFA ezzel állást foglalt egy jellemzően nagy indulatokat kiváltó kérdésben, ugyanis a GOAT-vitát tekintette lezártnak Messi diadalával. Mint ismert, a GOAT egy angol mozaikszó, jelentése pedig: minden idők legjobbja. Mivel a goat angolul kecskét (is) jelent, az állat szimbolizálja az örök vita tárgyát képező státust.

A GOAT kifejezést először Messire használták, amikor az előző vb előtt, 2018-ban az amerikai Paper magazin némileg bizarr módon egy kecskével a kezében fotózva tette a címlapjára az argentin sztárt. Innen ered a GOAT-vita, amelybe rögtön beszálltak Messi korszakos riválisa, rajongói. (A vb alatt például a portugált jelölte meg GOAT-ként, nem Messit.)

Nem történt ez másként most sem: a Givemesport nevű oldal összegyűjtötte a FIFA bejegyzése miatt méltatlankodó emberek hozzászólásait. Mint írják, az egyik legnagyobb Cristiano Ronaldo szurkolói oldal gúnyosan megjegyezte, hogy milyen „professzionális” a világ legnagyobb futballszervezete. A FIFA végül törölte a bejegyzést.

Mi pedig tanácstalanul tesszük szét a kezünket: akkor most mégsem dőlt el a GOAT-vita?

Borítókép: Az argentin Lionel Messi a legjobb játékosként elnyert díjjal megcsókolja a vb trófeáját, miután csapata 4-2-re győzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.