Szoboszlaiéknak bravúr kellene a továbbjutáshoz Manchesterben

Nem is kétséges, hogy magyar szempontból a Manchester City és az RB Leipzig találkozója számít a legnagyobb érdeklődésre a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek a visszavágóin. Willi Orbán és Szoboszlai Dominik minden bizonnyal ott lesz a német csapat kezdőjében, amely 1-1-ről próbál továbbjutni idegenben. Ma a másik ágon az Inter Portóban próbálja megőrizni az 1-0-s előnyét.

2023. 03. 14. 5:45
GREALISH, Jack; SZOBOSZLAI Dominik
Lipcse, 2023. február 23. Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig (j) és Jack Grealish, a Manchester City játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntõjének RB Leipzig - Manchester City elsõ mérkõzésén Lipcsében 2023. február 22-én. MTI/AP/Andreas Gora Fotó: Andreas Gora
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csak a statisztika döntene, akkor az RB Leipzignek ki sem kellene állnia Manchesterben a City ellen. Az angol együttes félelmetes hazai mutatóval büszkélkedhet: a legutóbbi 23 Bajnokok Ligája-meccséből 21-et megnyert, kettőt döntetlenre hozott, azaz egyszer sem veszített. Márpedig a lipcseiek számára csak a bravúr, azaz a győzelem jelenthet egyértelmű továbbjutást a BL-ben a nyolc közé, miután hazai pályán 1-1-re végzett az első mérkőzésen. Ugyanakkor Marco Rose vezetőedző nyilatkozatából az derül ki, hogy ő megelégszik a sikernek az ennél jóval idegőrlőbb módjával is.

– Otthon az első félidőben nem voltunk önmagunk, a másodikban viszont megmutattuk, teljesen másként fest a játékunk, ha sokat futunk és birtokolni tudjuk a labdát. Manchesterben most nagyon nagy a tét, és mi elfogadjuk a döntetlent is. Odamegyünk, és arra készülünk, hogy a legjobb arcunkat mutatva futballozunk.

Azaz a német szakember számára elfogadható az is, ha a végén tizenegyesek döntenek, amelyek során bármi megtörténhet. Josep Guardiolát erről a változatról nem kérdezték, ám ő aligha szeretné ezt a változatát a döntésnek, még ha esetleg fel is készül rá. A Manchester City a lipcsei első félidőben szinte labdához sem engedte Szoboszlai Dominikékat, Riyad Mahrez vezetést is szerzett, sőt akár nagyobb különbséggel is fordulhattak volna a csapatok. Az angolok katalán menedzsere erre a szünet előtti időszakra építene a visszavágón.

– Nagyon remélem, remek állapotban érkezünk meg a mérkőzésre. Lipcsében az első félidőben jól futballoztunk, de képesek vagyunk annál is jobbra, azzal kell előrukkolnunk, és akkor nem érhet minket baj. Néhány elemen javítanunk kell, nem szabad esélyt kínálnunk az ellenfélnek, és muszáj továbbjutnunk.

 

A főpróba mindkét csapatnak jól sikerült, a legutóbbi bajnokiján a City idegenben győzte le a Crystal Palace-t a Premier League-ben 1-0-ra, az RB Leipzig pedig magabiztos, 3-0-s győzelmet aratott hazai pályán a Mönchengladbach ellen. Utóbbi találkozót végigjátszotta és is, mindketten jó teljesítményt nyújtottak, és ha csak nem jön közbe sérülés, ott lesznek a lipcsei kezdőcsapatban a mai mérkőzésen is.

 

Derűlátás Portóban

A nap másik mérkőzésén az olasz Internazionale 1-0-s előnnyel utazott el a Porto elleni visszavágóra, azaz teljesen nyílt még a két csapat párharca. Az első találkozón Romelu Lukaku késői, 86. percben szerzett góljával alakult ki a végeredmény, de az olasz együttes nem a szünet utáni teljesítményével tudott nyerni.

– Két hete kiváló mérkőzést játszottunk egy fizikálisan erős és technikás ellenféllel – mondta Simone Inzaghi, az Inter vezetőedzője. – Csalódottak voltunk az első félidő miatt, mert több olyan lehetőségünk is volt, amikor gólokat szerezhettünk volna. Idegenben óvatosan kell futballoznunk, és nálunk van az előny.

A portói vezetőedző, Sérgio Conceicao igen magabiztosan nyilatkozott, a derűlátását elsősorban a milánói mérkőzésen látottakra alapozza, ahol szerinte a csapata jól játszott, és hazai pályán képes lesz megfordítani az eredményt.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntők, kedd
Manchester City (angol)–RB Leipzig (német) 21.00 (az első mérkőzésen: 1-1), tv.: M4 Sport
FC Porto (portugál)–Internazionale (olasz) 21.00 (0-1), tv.: Sport1. 

Borítókép: (balra) és Szoboszlai Dominik a párharc első, lipcsei mérkőzésén (Fotó: MTI/AP/Andreas Gora)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.