Erre senki sem számított a Ferraritól, még Leclerc sem

Hatalmas meglepetésre az idén is bukdácsoló Ferrarival Charles Leclerc maga mögé utasított mindenkit a Formula–1-es azeri versenyhétvége pénteki időmérőjén. A vasárnapi nagydíjon a monacói pilóta mögé a Red Bull párosa, Max Verstappen és Sergio Pérez sorakozhat fel a rajtrácsra.

2023. 04. 28. 16:49
Charles Leclerc Azeri
Charles Leclerc Azeri Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc reacts after taking the pole position after the qualifying session for the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on April 28, 2023. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze hatvan perc állt volna a pilóták és a csapatok rendelkezésére, hogy felkészítsék az autóikat az éles bevetésre, mert az idény első sprinthétvégéjén – az új lebonyolítás eredményeképp – mindössze egy szabadedzést rendeztek Bakuban. Az egyébként is rövid tesztelési idő viszont még kurtább tett. A tréning első harmadában Pierre Gasly Alpine-ja lángokba borult, és az oltás, illetve az autó eltakarítása idején piros zászló volt érvényben, az óra viszont eközben is ketyegett, így tíz perc a semmibe veszett. Gasly mellett Kevin Magnussen (Haas) is pórul járt, alatta is felmondta a szolgálatot a járgánya.

GASLY, Pierre
Pierre Gasly füstölgő Alpine-ja Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

A többiek természetesen a kényszerszünet után szorgosan rótták a kilométereket, és közülük is a címvédő (Red Bull) bizonyult a leggyorsabbnak.

Eredmények, szabadedzés (az élcsoport):

1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:42.315 perc
2. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:42.352
3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:42.454
4. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:42.899
5. Lando Norris (brit, McLaren) 1:43.125
6. Nyck de Vries (holland, Alpha Tauri) 1:43.414 

 Míg szabadedzésekből csak egy jutott, az időmérők száma kettőre bővült a hétvégén. Az elsőn, azaz a péntek délutánin folytatódott Gasly és Magnussen vesszőfutása. Előbbi eltalálta a falat, ezért búcsúzott már az első szakaszban, utóbbit pedig felszólította a versenymérnöke, hogy technikai malőr miatt parkoljon le a bokszban.

Az eseménydús kvalifikáción már Gasly balesete előtt is lengett a piros zászló. Akkor Nyck de Vries (Alpha Tauri) miatt szakadt meg az időmérő, francia kollégájához hasonlóan a holland pilóta is a hármas kanyar után vezette a falba az autóját. Az említett trión kívül Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) és Nico Hülkenberg (Haas) estek ki, míg az élen Charles Leclerc (Ferrari) végzett.

A második szakaszt Verstappen nyerte, a legnagyobb vesztes pedig George Russell lett, aki a Mercedesszel nem jutott be a Q3-ba. Csapattársa, a hétszeres világbajnok, is alig úszta meg a kiesést, a tizedik helyen csusszant tovább. Russell mellett Esteban Ocon (Alpine), Alexander Albon (Williams), Valtteri Bottas (Alfa Romeo) és Logan Sargeant (Williams) búcsúzott.

A harmadik szakasz hatalmas csatát és még annál is nagyobb meglepetést tartogatott. Az első mért körök után Verstappen és Leclerc ezredmásodpercre azonos köridővel, 1:40.445-tel álltak. Mivel holland futotta meg először ezt az időt, őt illette volna meg a pole pozíció vasárnap, csakhogy míg Verstappen már nem tudott javítani, az idén eddig bukdácsoló Ferrarival Leclerc új pályacsúccsal az élre ugrott, övé lesz az első rajtkocka a vasárnapi Azeri Nagydíjon. Mellőle Verstappen rajtol, míg a második sort Sergio Pérez (Red Bull) és Carlos Sainz (Ferrari) foglalják majd el.

– Eléggé meglepődtem, mert azzal a felfogással jöttünk ide, hogy már akkor is jó hétvégét zárunk, ha az Aston Martin és a Mercedes előtt végzünk az időmérőn. Ehhez képest megszereztük a pole pozíciót, szóval ez igazán kellemes meglepetés – örömködött Leclerc, aki zsinórban harmadszor lett a kvalifikáció legjobbja Bakuban. – Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Red Bull versenytempója jobb a miénknél, így nehéz lesz megtartani az első helyet. De a célunkat elértük, és rendkívül elégedett vagyok a körömmel. 

Szombaton a sprintnappal folytatódik az azeri versenyhétvége, délelőtt 10.30-kor egy újabb időmérő, délután 15.30-kor minifutam szerepel a menetrendben. Az Azeri Nagydíj vasárnap 13 órakor kezdődik.

A teljes rajtsorrend

1. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Max Verstappen (holland, Red Bull)

2. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)

3. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)

4. sor:
Lando Norris (brit, McLaren)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

5. sor:
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)

6. sor:
George Russell (brit, Mercedes)
Esteban Ocon (francia, Alpine)

7. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)

8. sor:
Logan Sargeant (amerikai, Williams)
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)

9. sor:
Nico Hülkenberg (német, Haas)
Kevin Magnussen (dán, Haas)

10. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpine)
Nyck de Vries (holland, Alpha Tauri)

Borítókép: Jár a pacsi Charles Leclerc-nek, övé a pole pozíció Bakuban (Fotó: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.