Hanga Ádám újra a történelmi győzelem kapujában az Euroligában

Hanga Ádám csapata, a Real Madrid bejutott a döntőbe pénteken a férfikosárlabda Euroliga kaunasi Final Fourjában, miután 78-66-ra legyőzte az ősi rivális Barcelona együttesét. A vasárnapi fináléban a görög Olympiakosz lesz Hanga csapatának ellenfele, a magyar kosaras két ezüst után az aranyra hajt zsinórban a harmadik döntőjében.

Magyar Nemzet
2023. 05. 20. 9:42
Hanga Ádám
Real Madrid’s Adam Hanga (R) fights for the ball with Partizan’s Dante Exum during the Euroleague basketball quarter-final match between Partizan Belgrade and Real Madrid at the “Stark Arena” in Belgrade on May 4, 2023. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP) Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyeddöntőben a szerb Partizan ellen 0-2-ről történelmi bravúrral 3-2-re fordító Real Madrid az elődöntőben az ősi rivális Barcelonával – előző csapatával – szállt szembe. A tíz EL-aranyérmükkel rekorder fővárosiak 10-3-mal kezdtek, de a második negyed közepén már a legutóbb bronzérmes katalánok vezettek, akik 42-36-os előnnyel vonultak a nagyszünetre. A tavaly ezüstérmes Realnál a 34 éves magyar klasszis a kezdőötösben lépett pályára, az első félidőben bő hét és fél perc alatt két lepattanó és egy dobásblokkolás került a neve mellé.

Hanga Ádám a Partizan elleni, korábbi meccsen Fotó: AFP/Andrej Isakovic

A 24. percben Hanga első személyi hibája, egy videón visszanézett dulakodás után rögtön technikai hiba lett, csapata számára ugyanakkor pozitívum volt, hogy 49-47-nél visszavette a vezetést. Az utolsó játékrész rendkívül kiélezett küzdelmet és sok rontott dobást hozott, s a feszült hangulatú adok-kapokból végül a hajrában jobban védekező és büntetőző Real jött ki jobban. Hanga 19 és fél perc alatt hat lepattanót és két gólpasszt gyűjtött.

A 2011 óta Spanyolországban játszó magyar kosaras összességében a negyedik, sorozatban pedig a harmadik Final Fourjában szerepel, eddig két ezüstérem a mérlege a legrangosabb európai sorozatban. Tavaly második lett a Reallal, a mostani döntőben a 2022-es negyedik helyezett Olympiakosz lesz az ellenfele, mely legyőzte a Monacót, főként a 27-2-re megnyert harmadik negyednek köszönhetően.

Zsinórban harmadszor döntős Hanga Ádám

Hanga Ádám az első magyar férfi kosárlabdázó lehetne, aki megnyeri az Euroligát. Korábban az NBA-t is megjárt Dávid Kornél a szintén spanyol Vitoriával volt ezüstérmes 2004-ben, és Hangának is két ezüstje van a legrangosabb kupában, 2021-ben még a Barcelonával, tavaly már a Reallal volt vesztes csapat tagja a döntőben.

Hanga a Facebookon az alábbi bejegyzéssel nyugtázta a Barca elleni sikert:

Euroliga, Final Four, elődöntő:
Real Madrid (spanyol)–Barcelona (spanyol) 78-66 (18-18, 28-24, 22-13, 20-11)
Olympiakosz (görög)–Monaco (francia) 76-62 (14-20, 15-21, 27-2, 20-19)

A vasárnapi helyosztók menetrendje:
a 3. helyért: Barcelona–Monaco 16.00
döntő: Real Madrid–Olympiakosz 19.00

Borítókép: Hanga Ádám újra magasra tör (Fotó: AFP/Andrej Isakovic)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.