Szívrohamot kapott az olasz szurkoló, a 129. perc döntött

Az első kiírással ellentétben idén már a Konferencialigában is két topligás csapat vívja a finálét. Az angol West Ham United kettős győzelemmel jutott a döntőbe, az olasz Fiorentina viszont a 129. percben szerezte meg a döntőbe jutást érő találatot. A hosszabbítás második félidejében azért kellett tíz percet hosszabbítani, mert a firenzeiek egyik szurkolóját újra kellett éleszteni a lelátón.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 8:33
null
Bázel, 2023. május 18. Nicolas Gonzalez, a Fiorentina (j) és Riccardo Calafiori, a Basel játékosa a labdarúgó Konferencia-liga elõdöntõjének Basel-Fiorentina visszavágó mérkõzésén Bázelben 2023. május 18-án. MTI/EPA-KEYSTONE/Georgios Kefalas Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Georgios Kefalas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy futballszurkoló kedvenc csapata több mint harminc év után ismét európai kupadöntőért küzd, ráadásul már a kétszer tizenöt perces hosszabbításban jár, az indok a feszültségre. Sajnos a Fiorentina egyik szurkolója tényleg nem bírta jól a Basel elleni Konferencialiga-elődöntő visszavágójának hajráját: a svájci stadion lelátóján szívrohamot kapott. A drukkert a helyszínen újra kellett éleszteni, majd a helyi kórházban stabilizálták az állapotát.

A dráma természetesen nem kerülhette el a játékosok figyelmét sem, hiszen nyolc percen át állt a játék, végül tíz percet húztak rá a csapatok a hosszabbítás második félidejére.

A 129. percben pedig jött a pályán az olaszok számára sokkal pozitívabb előjelű dráma: a cseh válogatott Antonín Barák a döntőbe lőtte a Fiorentinát.

Pedig az olaszok 2-1-es hátránnyal utaztak Bázelbe, majd egy gólváltás után a svájci csapat 3-2-re is vezetett összesítésben, amely így nem tudott történelmet írni, továbbra sincs svájci döntőse egyik európai kupasorozatnak sem.

– Az első meccsen elszenvedett vereség ellenére nyugodt voltam, biztos voltam benne, hogy remekül fogunk játszani a visszavágón. Nagyon boldog vagyok, hogy bejutottunk a döntőbe, ráadásul a finálé éppen Prágában lesz – örvendezett a mindent eldöntő gól szerzője, Barák.

A Fiorentina legutóbb 1990-ben, az UEFA-kupában játszott döntőt az európai porondon, akkor kikapott a Juventustól. A lila-fehérek eddigi egyetlen nemzetközi trófeájukat még 1961-ben nyerték meg, akkor a skót Rangerst győzték le a Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK) fináléjában.

Idén ismét brit rivális vár a firenzeiekre, az angol West Ham United kettős győzelemmel búcsúztatta csapatát, az AZ Alkmaart. A londoni csapat szintén egy KEK-győzelemmel büszkélkedhet eddig, az 1965-ös fináléban az 1860 München ellen nyert a West Ham.

Bár a Konferencialiga létrehozásakor benne volt a levegőben, hogy a topligákon kívüli csapatoknak is lesz esélyük európai kupát nyerni, a Roma tavalyi, Feyenoord elleni diadala után idén már a döntő előtt biztos, hogy ismét a hagyományos nagy bajnokságok egyikének képviselője lesz a végső győztes.

Konferencialiga, elődöntő, visszavágók:
AZ Alkmaar (holland)–West Ham United (angol) 0-1 (0-0), gólszerző: Fornals (94.), továbbjutott: a West Ham United kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel.

Basel (svájci)–Fiorentina (olasz) 1-3 (0-1, 1-2, 1-2) – hosszabbítás után, gólszerzők: Amdouni (55.), illetve Gonzalez (35., 72.), Barák (129.), továbbjutott: a Fiorentina 4-3-as összesítéssel.

Borítókép: Nicolás González (fehérben) két gólt szerzett a visszavágón (Fotó: MTI/EPA/Georgios Kefalas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.