Hamiltont lenyűgözte a Mercedes, de tart a következő idénytől

Lewis Hamilton és George Russell is ámuldozott a ráncfelvarráson átesett W14 teljesítményén, amelynek köszönhetően a Mercedes egy második és harmadik helyezéssel távozott a vasárnapi Formula–1-es Spanyol Nagydíj helyszínéről. A vb-pontversenyt fölényesen vezető és Barcelonában is diadalmaskodó Max Verstappen ugyanakkor nem tart a Mercedes előretörésétől.

2023. 06. 06. 4:45
F1 2023 Spanish Grand Prix Lewis Hamilton Mercedes
Lewis Hamilton of United Kingdom, Mercedes - AMG PETRONAS, portrait during the Formula 1 AWS Spanish Grand Prix FIA Formula One World Championship from 1st to 4th of June, 2023 on the Circuit de Barcelona - Catalunya, in Montmelo, Spain. (Photo by Gongora/NurPhoto) (Photo by Gongora / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi eredmények arra utalnak, hogy a Mercedes hatalmas előrelépést tett az új fejlesztéseivel. A német istálló már Monacóban bevetette az újításait, de ott még nem voltak egyértelmű jelei a fejlődésnek, Spanyolországban azonban az egyik Red Bull mellett az idén eddig szárnyaló Aston Martin és a küszködő Ferrari pilótáit is maguk mögött hagyták az Ezüstnyilak, és a Mercedes szezonbéli legjobb eredményét produkálva a második, George Russell a harmadik lett.

F1 2023 Spanish Grand Prix Lewis Hamilton George Russell Mercedes
Hamilton és Russell a Mercedes idei legjobb eredményét produkálta. Fotó: AFP/NurPhoto/Gongora

A futam utáni sajtótájékoztatón mindkét versenyző megerősítette, hogy beváltak a fejlesztések.

– Azt hiszem, hogy a hétvégén volt a legjobb az autónk az elmúlt másfél évben, így elismerés jár a gyár dolgozóinak. Ez nagyon biztató, nemcsak nekem, hanem a csapat összes tagjának – örömködött Hamilton, aki a folytatásban is hasonló teljesítményt remél az autójától. – Általában azt mondják, ha Barcelonában gyors vagy, akkor mindenhol az leszel. Bízom benne, hogy ez igaz lesz a következő versenyekre. Most már jobban értjük az autónkat, ez segíthet a jövőben.

A Mercedesnél második idényét teljesítő Russell is hasonlóan vélekedett. – Az idény során egyértelműen most éreztük magunkat a legjobban az autóban. Ahogy ezt Lewis említette, a csapat remek munkát végzett.

 

A Mercedes előrelépett, de a Red Bullnak nincs félnivalója

Természetesen a vasárnap diadalmaskodó Max Verstappennek (Red Bull) is feltűnt a Mercedes kiváló teljesítménye, de nem fő a feje emiatt. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy az előrelépés ellenére a második helyezett Hamilton fényévekre volt tőle, 24 másodperccel a címvédő mögött ért célba.

– Remek versenyük volt, fejlődnek, de mi emiatt nem aggódunk. Inkább magunkra kell összpontosítanunk és fejleszteni az autót. Jelenleg jó helyzetben vagyunk, de nem szabad egy helyben álldogálnunk. Új fejlesztésekkel kell előrukkolnunk, tanulni, és megérteni, hogy ma miért nem működött a kemény keverék az autón – magyarázta a Red Bull kétszeres világbajnoka, aki immáron 53 pont előnnyel vezet a tabellán a második Sergio Pérez (Red Bull) előtt.

Az energiaitalosoknak Hamilton szerint sincs félnivalójuk. – A mostani autónkkal nem hiszem, hogy képesek leszünk az ő teljesítményükre, de dolgozunk a fejlesztéseken. Talán fél másodperc is lehet az előnyük, egy körön pedig még ennél is több – vélekedett a hétszeres vb-győztes, aki bízik benne, hogy idővel a Mercedes a Red Bull méltó kihívója lehet. – Remélem, hogy az év végén már nehézségeket tudunk okozni nekik, de az még fontosabb, hogy jövőre már a kezdetektől fel tudjuk velük venni a versenyt. Minél inkább feszegetjük a határokat idén az autóval, az annál nagyobb hatással lehet a jövőre nézve.

Bár a brit pilóta elismerte, némiképp attól is tart, hogy a Red Bull a 2024-es évadban is lépéselőnyben lesz. 

– Jelenleg jóval előttünk járnak, Max győzelmi sorozata folytatódni fog. Ennek köszönhetően ők korábban kezdhetnek fejleszteni a következő évre – korábban, mint bárki más –, hacsak még nem kezdték el. Ez veszélyt jelent mindenki másra.

 

Péreznek túl gyors volt a Mercedes

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is nagyon elégedett a csapata jelenlegi helyzetével. Ő még a szombati időmérő után élcelődött a riválisokon, akik elmondása szerint hiába rukkolnak elő újításokkal, ez az eredményeken annyira nem látszik meg. A kvalifikáción például a pole pozíciót megszerző Verstappen közel fél másodpercet adott a második helyezett Carlos Sainznak (Ferrari).

– Úgy látom, hogy egy nagyon jó tavalyi autót fejlesztettünk tovább, és meglepett, hogy a többi csapat nem tudott közelebb férkőzni hozzánk. Folyamatosan a fejlesztéseikről beszélnek, de ezek eredményét nem látom a stopperen. Míg mi szerintem a megfelelő lépéseket tesszük meg, addig az ellenfeleinknél valami láthatóan nem működik jól – mondta kissé öntelten Marko.

Persze a Red Bull erődemonstrációjához Verstappen is alaposan hozzájárult. Az időmérőn ezúttal is hibázó Pérez csak a tizenegyedik helyről rajtolt, a barcelonai futam emiatt neki a kármentésről szólt. Végül a negyedik helyen ért célba, de a dobogós helyezések elérésére elmondása szerint semmi esélye sem volt.

– Nagyon nehéz volt a másik autó mögött maradni, főleg ha hasonló állapotban lévő gumik voltak fent mindkettőn. Ez sok kárt okozott nekem a verseny első szakaszában. Némiképp csökkentettük a károkat, de hétvégéről hétvégére ki kell elemeznünk, hogy mi romlott el, mert most például végig úgy éreztem, hogy nem voltam ott, ahol kellett volna. Remélhetőleg sikerül megoldani a problémákat, és Kanadában erősek leszünk. Az önbizalmam nem tűnt el, mivel jó idényünk volt eddig – fogalmazott a mexikói versenyző. – A dobogós helyezések elérésétől nagyon távol voltam, George helyett inkább Carlosszal harcoltam. Gyorsan kiderült számomra, hogy George most nagyon erős. Sajnos nem tudtuk megelőzni, a Mercedes rendkívül gyors volt ma.

Borítókép: Lewis Hamilton Spanyolországban (Fotó: AFP/NurPhoto/Gongora)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.