Hanga Ádám nélkül játszik a férfiválogatott az olimpiai előselejtezőkön

Kalapemelést érdemel, hogy a magyar kosárlabda-férfiválogatott eljutott az olimpiai előselejtezőkig, amelyre hétfőn kezdte el a felkészülést. A stáb és a csapat annak ellenére mindent megtesz a sikeres szereplésért, hogy nem esélyes a továbbjutásra, és a legjobb magyar játékos, Hanga Ádám nem lesz ott Gliwicében.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 14:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

biztosan nem játszik a válogatottban. Nem soha, hanem most, az olimpiai előselejtezőkön, augusztus 13. és 20. között a lengyelországi Gliwicében. A kiugróan a legmagasabban jegyzett magyar kosárlabdázó, a Real Madriddal a tavasszal Euroligát nyert, azóta a szerb Crvena zvezdához szerződött Hanga Ádám kihagyja ezt a tornát, ami egyben be is árazza azt: alighanem vele együtt sem lenne esély a továbbjutásra a házigazda lengyelek, a portugálok és a bosnyákok ellen.

Hanga Ádám ezúttal nem húzza fel magára a nemzeti mezt  Fotó: bb1.hu

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány az utóbbi években többször is nyilatkozta, hogy ha Hanga Ádám egy adott meccs előtt egy órával toppan be az öltözőbe, akkor is helye lesz a csapatban, korábban akkor is szerepelt a neve a keretben, ha nyilvánvaló volt, hogy a klubkötelezettségei miatt nem jöhet a válogatottba. Most egész biztosan úgy állapodott meg Ivkovics Sztojan és a klasszis kosaras, hogy bár utóbbinak még nem kezdődik meg a felkészülés Belgrádban, most inkább a költözködésre, a pihenésre és a nehéz idény után neki dukáló regenerációra összpontosít.

Mivel egy fontos torna előtt illik azokra fókuszálni, akik ott vannak, a kapitány és a szövetség elnöke, Báder Márton sem szentelt egyetlen szót sem a legjobb magyar játékos távollétére. Az elnök, utalva arra, hogy a nyáron az utánpótlás-fiúcsapatok nem szerepeltek túl jól a korosztályos Európa- és világbajnokságokon, ezt mondta:

– Az eredményeket mindig a kitűzött célokhoz kell viszonyítani. Nem lesz ez másképp az olimpiai előselejtezőnél sem. Az utóbbi években kétszer is Európa-bajnoki résztvevők voltunk, és a világbajnoki selejtezőkön is úgy szerepeltünk, hogy sikerült kivívnunk az olimpiai előselejtezőt. Ez már az a szint, ahol nem könnyű meccset nyerni, de a felkészülésünk maximálisan profi lesz.

Eilingsfeld János az idén már volt győztes csapat játékosa a bosnyákok ellen  Fotó: fiba.com

Tény: a magyar férfiválogatott évtized óta még csak a közelébe sem került az ötkarikás játékoknak. A felkészülés egyébként a hét elején kezdődött meg Kecskeméten, a csapat pénteken Izrael, vasárnap Izland, jövő csütörtökön és pénteken pedig Észtország ellen játszik edzőmeccset a hírös városban. Ivkovics Sztojan először is köszönetet mondott azoknak, akikkel eddig együtt dolgozott a válogatott, és a legjobbakat kívánta az újaknak:

– Több mint egy évtizede vagyok a csapat élén. Megvan a saját rendszerünk, és ez most sem fog változni. Nagy dolog, hogy eljutottunk az olimpiai előselejtezőre, de most is tudjuk, hogy mik a legfontosabb feladataink: a 2025-ös Európa-bajnokság a cél. Van négy nagyon fiatal játékos a keretben, és hasonló lesz a helyzet, mint a romániai Eb előtt volt. Akkor beépítettük a keretbe Váradi Benedeket, Perl Zoltánt és a többieket, most pedig a jelenlegi fiatalokat kell. Vannak ugyan hiányzók, de mindenki maximálisan oda fogja tenni magát.

A magyar válogatott kerete: Benke Szilárd (jelenleg csapat nélkül), Csátaljay Péter (Zalaegerszeg), Csendes Péter (Sopron), Csuti Kornél (Zalaegerszeg), Eilingsfeld János (Paks), Golomán György (jelenleg csapat nélkül), Karahodzic Kemal (Kecskemét), Keller Ákos (Falco KC Szombathely), Kiss Dávid (Kecskemét), Lukács Norbert (Szolnok), Meszlényi Robert (Sopron), Mócsán Bálint (Debrecen), Perl Zoltán (Falco KC Szombathely), Pongó Marcell (Falco KC Szombathely), Somogyi Ádám (MoraBanc Andorra, spanyol), Tanoh Dez András (Falco KC Szombathely), Váradi Benedek (Trefl Sopot, lengyel), Vojvoda Dávid (Alba Fehérvár)

Borítókép: Ivkovics Sztojan, Báder Márton és Eilingsfeld János a sajtótájékoztatón (Fotó: hunbasket.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.