Wimbledoni tenisztorna: Novak Djokovics tíz legemlékezetesebb meccse

Sehol nem annyira szembetűnő Novak Djokovics fölénye a fiatalabbakkal szemben, mint füvön. Wimbledon az elmúlt években csak sikereket hozott a szerb teniszklasszisnak, aki idén beállíthatja Roger Federer csúcsát, nyolcadik alkalommal nyerheti meg az angliai Grand Slam-versenyt. A mezőnyben rajta kívül csak egyetlen korábbi wimbledoni győztes, Andy Murray található. Íme, tíz emlékezetes Djokovics-meccs a wimbledoni tenisztorna történetéből – persze ha meglesz idén a csúcsbeállítás, a lista alighanem módosításra szorul.

2023. 07. 04. 17:21
Novak Djokovics
Wimbledon, 2023. június 29. A szerb Novak Djokovic edz a wimbledoni All England Lawn teniszklubban 2023. június 29-én. A wimbledoni teniszbajnokság július 3-án kezdõdik. MTI/AP-PA/Steven Paston Fotó: MTI/AP-PA/Steven Paston
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy a merítési lehetőség. Novak Djokovics az idei első fordulós mérkőzését is beleszámolva kilencvenhét mérkőzést vívott Wimbledon füves pályáin (87-10-es összmérleggel), ezek közül választottuk ki a tíz legemlékezetesebb összecsapást. Djokovics rutinjára jellemző, hogy a Wimbledon utáni világelsőségért küzdő másik két játékos közül Danyiil Medvegyev tíz győzelemig jutott, Carlos Alcaraz még a tíz mérkőzést sem érte el az angliai Grand Slam-tornán. Az összeállításban megjelenik Djokovics három legnagyobb riválisa, és Andy Murray mellett egy magyar teniszező, is.

Wimbledon Novak Djokovics Roger Federer
A wimbledoni tenisztorna hősei: Novak Djokovics hét, Roger Federer nyolc alkalommal nyerte meg a trófeát. Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Takuya Matsumoto

 

Fucsovics nagy menetelése

Talán a nemzetközi listákra nem férne fel, de idehaza mindenképp emlékezetes az összecsapás. Fucsovics Márton karrierje eddig legjobb Grand Slam-eredményét érte el, amikor 2021-ben a negyeddöntőbe jutott Wimbledonban. Ott Novak Djokovics már a végállomást jelentette, a 6:3, 6:4, 6:4-es eredmény azonban mutatja, hogy a magyar játékost helyt állt minden idők legeredményesebb teniszezője ellen.

Wimbledon végre ünnepelhet

Djokovics hét wimbledoni trófeája és összesen huszonhárom Grand Slam-győzelme ellenére nem a legnépszerűbb teniszező, még az idei tornát hirdető poszterre is csak szurkolói tiltakozás után tette fel Wimbledon. Andy Murray egészen más helyzetben van, s különösen igaz ez 2013 óta, amikor véget vetett a britek 1936 óta tartó várakozásának, és ismét hazai játékos emelhette magasba a férfi egyes verseny győztesének járó trófeát, miután a döntőben három játszmában nyert Djokovics ellen.

Murray mindössze egy héttel idősebb Djokovicsnál, már évekkel azelőtt nagy meccseket játszottak egymás ellen, hogy ismerte volna őket a világ, s viszonyuk is jónak mondható. Murray néhány hete megvédte Djokovicsot, miután a szerb sok kritikát kapott a Koszovóról szóló üzenetéért

Djokovics kétszettes hátrányban sem aggódott

Tavaly Djokovics különös menetelést mutatott be a trófeáig, hiszen utolsó három meccsén kivétel nélkül hátrányba került. A negyeddöntőben az olasz Jannik Sinner egyenesen kétszettes előnyt harcolt ki a szerb klasszis ellen, mégsem került igazán közel a győzelemhez, mert a további játszmák egyikében sem nyert háromnál több játékot.

Djokovics a meccs után közvetlenül és azóta is hangsúlyozta, hogy a három nyert szettig zajló találkozókon nagyobb a mentális fölénye a fiatalokkal szemben, míg Sinner nem érezte úgy, hogy megijedt volna a lehetőségtől, az olasz szerint Djokovics váltott olyan játékra, ami ellen senkinek sem lett volna ellenszere.

Novak Djokovics és a fair play

Amikor fair play-díjról van szó, Federerrel és Nadallal ellentétben Novak Djokovics neve nem szokott felmerülni, pedig a pályán mindig elismeri az ellenfél teljesítményét. Nem ő az egyetlen, aki gyakran megtapsolja riválisa ütését, az viszont figyelemre méltó volt, amit a szerb 2014-ben, a wimbledoni tenisztorna második fordulójában tett. Ellenfele, a cseh Radek Stepánek sikeres challenge-e után a székbíró megismételtette volna a labdamenetet, Djokovics azonban jelezte, hogy nem a téves vonalbírói kiáltás miatt hibázott, így megadta a pontot ellenfelének.

Nem ez az egyetlen emlékezetes jelenet a látványos meccsről, amelyet Djokovics végül négy játszmában nyert meg. Stepánek a visszavonulása után, 2018-ban Djokovics stábjának tagja volt, így közösen ünnepelhettek wimbledoni sikert.

Ki nyert Djokovics ellen legutóbb Wimbledonban?

Ahogy Novak Djokovics el is mondta, időbe tellett, amíg hozzászokott a füves borításhoz. 2011 óta azonban csak négy kiírás nem az ő győzelmével zárult: 2012-ben az elődöntőben Roger Federer, a már felidézett 2013-as fináléban Andy Murray győzte le, legutóbb pedig a 2017-es negyeddöntőben a korábbi döntős Tomás Berdych jelentette a végállomást a szerb számára, akinek ezt a találkozót a második szettben fel kellett adnia.

Az igazán nagy szenzáció azonban Djokovics wimbledoni vereségei közül a legutóbbi teljes meccs volt, amikor a 2016-os torna harmadik fordulójában az aktuálisan éppen mind a négy Grand Slam-tornán címvédő szerbet az amerikai Sam Querrey győzte le. Ez a meccs adhat reményt az idei torna résztvevőinek: néha még Wimbledon gyepén is meglephető Djokovics. 

A naptári Grand Slam lehetősége

Visszatérünk a 2021-es tornára: a döntőben Novak Djokovics négy játszmában nyert Matteo Berrettini ellen. Önmagában ez a papírformát jelentette, ám 1969 és Rod Laver naptári Grand Slamje óta ez volt az első alkalom, hogy a férfiak között ugyanaz a játékos nyerte az év első három Grand Slam-tornáját. Djokovics végül a történelemírás kapujában, a Danyiil Medvegyev elleni US Open-döntőben kikapott. A szerb korábbi edzője, a tavaly a börtönt is megjárt Boris Becker figyelmeztette is Djokovicsot, hogy idén ne legyen kihirdetett célja a naptári Grand Slam, de ha az Australian Open és a Roland Garros után idén is a szerb sikerével zárul a wimbledoni tenisztorna is, akkor már aligha fogja tudna elkerülni az erről szóló kérdéseket. 

Mikor nyert Djokovics először Wimbledonban?

Novak Djokovics 2011-ben kétszeres Grand Slam-bajnokként érkezett meg Angliába, mindkét győzelmét az Australian Openen szerezte. Wimbledon azonban fontos mérföldkő lett a pályafutásában: nemcsak legyőzte a döntőben a címvédő Rafael Nadalt, hanem karrierje során először a világranglistán is az élre állt. Djokovics akkor több mint hét év után az első ranglistavezető lett, akit nem Federernek vagy Nadalnak hívtak, azóta már ő tartja a rekordot az ATP-rangsor élén töltött hetek számában is.

Wimbledon Djokovics és Federer terepe

2003 óta tizenkilenc alkalommal rendezték meg a wimbledoni tenisztornát – 2020-ban a világméretű koronavírus-járvány miatt elmaradt a verseny –, s a tizenkilencből tizenöt Novak Djokovics vagy Roger Federer sikerével ért véget.

A két legenda három döntőt vívott egymás ellen az angliai Grand Slam-versenyen, az elsőt 2014-ben. A svájci már a nyolcadik wimbledoni trófeájára hajtott, a szerb még csak a másodikra, viszont utóbbi járt sikerrel a kiemelkedően színvonalas, ötszettes fináléban

Djokovics és Nadal maratoni meccse

Akad néhány mérkőzés Novak Djokovics és Rafael Nadal egymás elleni találkozói között, amelyre joggal használhatjuk ezt a jelzőt. Ezek közül egy 2018-as derbinek Wimbledon volt a helyszíne, az öt óra tizenöt perces elődöntő ötödik játszmája Djokovics 10:8-as sikerével ért véget. A döntőben így is ő volt a pihentebb játékos, mert a másik ágon Kevin Anderson hat óra harminchat percig küzdött John Isner ellen, az ottani döntő szett 26:24-gyel zárult. 

Roger Federer utolsó esélye

Egy évvel később hasonló eredményre már nem volt lehetőség, a wimbledoni tenisztorna szervezői úgy döntöttek, hogy 12:12 után a döntő szettről is tie break dönt. Pontosan így is alakult a fináléban, amelyben Roger Federer több játékot nyert és a legtöbb statisztikai mutató alapján jobban játszott, mint Novak Djokovics. A svájcinak adogatóként meccslabdái is voltak, mégis a szerb lett a bajnok, ugyanis az évtized teniszmeccsének választott találkozó mindhárom tie breakjét ő nyerte meg. 

Akkor még legfeljebb sejteni lehetett, ma már tudjuk: ez volt a hússzoros Grand Slam-bajnok Federer pályafutásának utolsó GS-döntője. Djokovics megakadályozta, hogy a svájci tovább javítsa a rekordját, azóta pedig már ő áll az örökrangsor élén huszonhárom Grand Slam-trófeával. Idén a wimbledoni címek számában is utolérheti Federert, ahogy a svájci klasszis és a svéd Björn Borg után Djokovics lehet a harmadik játékos, aki egymás után öt kiírást is megnyer az ikonikus versenyen.

Borítókép: Novak Djokovics rengeteg emlékezetes pillanatot élt már meg Wimbledonban (Fotó: MTI/AP-PA/Steven Paston)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.