Marco Rossi és csapata nem veszíthet, de sokat nyerhet Belgrádban

Féltávhoz közeledik a magyar válogatott menetelése az Eb-selejtező-sorozatban. A menetelés szó szerint értendő, Marco Rossi csapata az eddigi három meccsén nem kapott gólt, és a negyedik találkozón még Szerbiában sem esélytelen. Ha nem kap ki, akkor igen nehezen foszthatná meg magát az egyenes ágon kivívott Eb-részvételtől. A magyar válogatott legutóbb az 1972-es Eb-re jutott ki kerülő út nélkül.

2023. 09. 07. 4:55
Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és Szoboszlai Dominik
Lipcse, 2022. szeptember 23. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és Szoboszlai Dominik a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában, a Németország - Magyarország mérkõzésen a lipcsei Red Bull Arénában 2022. szeptember 23-án. A magyar válogatott 1-0-ra gyõzött. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazság az, hogy tavaly október 9-én, a 2024-es labdarúgó Eb-selejtező-sorozat sorsolásakor szerencsénk volt. Bár akkor ezt még nem hittük el. Minden okunk megvolt arra, hogy kételkedjünk, mert a magyar válogatott az idő tájt éppen a nagy csapatokra specializálódott. A Nemzetek Ligájában oda-vissza legyőzte Angliát, idegenben nyert Németország ellen. Korábban, a 2021-es Eb-n pedig nem sokon múlott, hogy a portugál, a német és az akkoriban regnáló világbajnok francia együttes mellett továbbjusson az egyenes kieséses szakaszba. Ugyanabban az évben a kis csapatokkal szemben meggyűlt a baja, Albániát a Puskás Arénában és Elbasanban sem sikerült legyőznie, és nagyon megszenvedett itthon Andorra ellen.

ROSSI, Marco
     Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Innen rugaszkodott el a válogatott. A magasság pontos helyét ki-ki önmaga meghatározhatja, kizárólag a tényekre szorítkozva: 2022. szeptember 26. óta veretlen, az olaszok elleni hazai Nemzetek Ligája-rangadó elvesztése óta Görögországot leszámítva –  kizárólag szerényebb játékerőt képviselő csapatok, Luxemburg, Észtország, Bulgária, Montenegró és Litvánia ellen szerepelt. Hat meccs óta veretlen, és idén még nem kapott gólt.

Tehát már nem igaz a Rossi-csapatra aggatott sztereotípia, hogy a nagyok ellen bármire képes, és a kicsik ellen gyakran önmagát is alulmúlja. A Szerbia elleni mai meccs bizonyos értelemben új értelmezési keretbe foglalhatja az új sikerkorszakot. Hiszen Szerbia – Marco Rossi értelmezése szerint is – papíron erősebb, mint a magyar válogatott. 

Nekünk az „arany tojást tojó tyúkunk”, náluk több ilyen csodafegyver létezik. Dusan Vlahovics, Dusan Tadics, Szergej Milinkovics-Szavics, Luka Jovics vagy éppen az Európa-liga-győztes Nemanja Gudelj.

 Nos, ha ellenük megint megvillantja legjobb tudását a Liverpoolt máris meghódító Szoboszlai Dominik, a topligába szerződött és a többi idegenlégiós segítségével a magyar válogatott, akkor nem is lepődnénk meg egy idegenbeli győzelmen.

Mi múlik a belgrádi rangadón?

A két kapitány, Marco Rossi és Dragan Sztojkovics nem győzte hangsúlyozni, hogy az ég adta világon semmi sem múlik a mai belgrádi találkozón. Számszakilag igazolható csak az állítás, a gyakorlatban egy kedvező magyar eredménnyel megágyazhatna a továbbjutásának a magyar válogatott. Mivel a jövő évi németországi Eb mezőnye 32 csapatos, mind a tíz csoportból az első két helyezett továbbjut, és ha ne adj Isten, nem sikerülne tartani a jelenlegi, kecsegtető pozíciót, akkor a Nemzetek Ligájában elért remek szereplés jelenthet mentőövet, tehát a 2021-es Eb-hez hasonlóan bízhatnánk egy pozitív végkifejletben.

Ádám Martin Sallai Roland Montenegró
is fontos része a csapatnak        Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


De úgy tűnik, a magyar válogatott már nincsen rászorulva az „alternatív megoldásokra”. Alakuljon bárhogyan a mai meccs, a belgrádi csoportrangadó után a táv másik felét kell megtenni a végéig. Rossi csapata nagyot nyerhetne a belgrádi győzelemmel, és kis túlzással semmit sem veszíthetne egy vereséggel. De ez utóbbi nem is nagyon jár a fejekben.

A magyar labdarúgó-válogatott legutóbb az 1972-es Európa-bajnokságra jutott ki egyenes ágon, azóta a pótselejtező és a Nemzetek Ligája-szereplés segítette tovább a kontinensviadalra. Szerbiában akár egy újabb lépést tehet Marco Rossi csapata, hogy 52 évvel a belgiumi torna után a létező legegyszerűbb módon jusson el az Európa-bajnokságra. 
Ma már nem lepődnénk meg rajta. 

Borítókép: Rossi és Szoboszlai (Fotó: Nemzeti Sport)

A wolverhamptoni angol-verés:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.