Szoboszlai mellett még három magyar játszhat ma az El-ben

A megszokott menetrend alapján a Bajnokok Ligája-nyitány után csütörtökön az Európa-liga csoportköre is elkezdődik. Magyar csapatnak ezúttal nem szoríthatunk a második számú sorozat főtábláján – a Ferencváros a Konferencialigában szerepel –, négy magyar labdarúgónak viszont igen. Szoboszlai Dominik (Liverpool), Bolla Bendegúz (Servette), Sallai Roland (Freiburg) és Sós Bence (Topolya) is szerepet kaphat az El-ben, Kleinheisler László viszont nem került be a Panathinaikosz keretébe.

2023. 09. 21. 11:58
null
a20230327 MN Magyarorszag Bulgaria valogatott EB selejtezo labdarugas Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája-csoportkör első fordulója magyar pályára lépő nélkül zajlott le. Csütörtökön az Európa-liga főtáblája is elkezdődik, s itt már meglepetés lenne, ha egyetlen honfitársunk se lépne pályára. (Liverpool), Bolla Bendegúz (Servette), (Freiburg) és Sós Bence (Topolya) is játéklehetőséget kaphat. A harmadik számú sorozatban, a Konferencialigában légiósunk nincs, ellenben a Ferencváros révén akad hazai érdekeltség.

Szoboszlai Dominik Bolla Bendegúz Ádám Martin
Szoboszlai Dominik (balra) és Bolla Bendegúz (középen) is az Európa-ligában szerepelhet (Fotó: Mirkó István)

Szoboszlai Dominik szerepéről a Liverpool vezetőedzője, Jürgen Klopp nagyon rejtélyesen fogalmazott a Vörösök linzi fellépése előtt, de ha a Liverpool a sorozat talán legnagyobb esélyeseként komolyan veszi az Európa-ligát, akkor nyilvánvaló, hogy ehhez egyik legértékesebb futballistája, Szoboszlai játékára is szüksége lesz.

Az El-nyitányon kis híján magyar párharc jött össze, de Kecskés Ákos néhány hete elhagyta a LASK-ot, ő immár a Sepsi játékosa, amellyel nem szerepelhet európai főtáblán.

Szoboszlai nem, Sallai talán

A harmadik és a negyedik fordulóban azonban még összejöhet magyar párharc az Európa-ligában. Az A csoportban szerepel a Freiburg (Sallai Roland) és a Topolya (Sós Bence) is.

A németek a görög Olympiakosz otthonában kezdenek, amely ellen a tavalyi csoportkörben is játszottak. A Freiburg az előző El-kiírásban veretlenül zárt négyese élén, a nyolcaddöntőben viszont kettős vereséggel búcsúzott a Juventus ellen.

Christian Streich vezetőedző úgy érzi, csapata erősebb, mint tavaly ilyenkor. A szakvezető arra nem tért ki, hogy Sallaira milyen szerep hárulhat, mindenesetre a magyar válogatott támadó a Freiburg idénybeli meccsein eddig mindig a kezdőben kapott helyet.

Sokkal kevesebb lehetőséget kapott eddig a Topolyában Sós Bence, aki nyáron Debrecenből igazolt a vajdasági klubhoz: egy El-selejtezőn és egy szerb bajnokin összesen kilencven perc jutott neki. A TSC a tavalyi Konferencialiga-győztes West Ham United otthonában kezdi meg szereplését.

Szintén két meccsen játszott az idényben Bolla Bendegúz, ám az ő kilátásai sokkal jobbak lehetnek. A tizenegyszeres magyar válogatott játékost két, Grasshoppersnél töltött idény után ismét kölcsönadta a Wolverhampton, ám csak az átigazolási időszak végén került a szintén svájci Servette-hez. Bolla érkezése óta mindkét meccsen kezdő volt a genfi csapatban, amely a cseh Slavia Prahát fogadja a nyitányon.

Az El-főtáblán szerepel a görög Panathinaikosz is, ám a klub nem nevezte a csoportkörre Kleinheisler Lászlót, ami arra utalhat, hogy a középpályás sérülése miatt az előzetesen vártnál hosszabb kihagyásra kényszerül.

Európa-liga, E csoport, 1. forduló, csütörtöki program:

A csoport:
West Ham United (angol)–Topolya SC (szerbiai) 21.00
Olympiakosz (görög)–Freiburg (német) 21.00

B csoport:
Ajax Amsterdam (holland)–Olympique Marseille (francia) 21.00 (tv: RTL 3)
Brighton (angol)–AEK Athén (görög) 21.00

C csoport:
Sparta Praha (cseh)–Arisz Limasszol (ciprusi) 21.00
Glasgow Rangers (skót)–Real Betis (spanyol) 21.00

D csoport:
Atalanta (olasz)–Raków Czestochowa (lengyel) 21.00
Sturm Graz (osztrák)–Sporting Lisboa (portugál) 21.00

E csoport:
Union Saint-Gilloise (belga)–Toulouse (francia) 18.45
LASK Linz (osztrák)–FC Liverpool (angol) 18.45 (tv: RTL 3)

F csoport:
Rennes (francia)–Makkabi Haifa (izraeli) 18.45
Panathinaikosz (görög)–Villarreal (spanyol) 18.45

G csoport:
Servette (svájci)–Slavia Praha (cseh) 18.45
Sheriff Tiraspol (moldovai)–AS Roma (olasz) 18.45

H csoport:
Bayer Leverkusen (német)–Häcken (svéd) 18.45
Qarabag (azeri)–Molde (norvég) 18.45

Borítókép: Szoboszlai Dominik Linzben, Sallai Roland Pireuszban kezdheti meg a csoportkört (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.